kapat
   
19 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül - Bakoyanni zirvesi sıcak geçti

BM'nin 61. Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, bugün bir dizi ikili görüşmede bulunacak.

Bakan Gül, BM'nin 61. Genel Kurul genel görüşmelerinin açılış toplantısına katılacak ve daha sonra sırasıyla Karadağ Cumhuriyeti Başbakanı Milo Djukanovic, Komor Adaları Dışişleri Bakanı Ahmed Ben Said Djaffar, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, BM Genel Sekreterinin Özel Irak Temsilcisi Eşref Gazi, Meksika Dışişleri Bakanı Luis Ernesto Derbez Bautista ve Mikronezya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Redley Killion'la görüşecek.

BM
Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından katılımcı heyet başkanları onuruna BM'de verilecek öğle yemeğine katılacak olan Gül, akşam ABD Başkanı George Bush'un Waldorf Astoria otelinde ev sahipliği yapacağı resepsiyona iştirak edecek.

GÜL-BAKOYANNİS GÖRÜŞMESİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan'dan alınan bilgiye göre Dışişleri Bakanı Gül'ün Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile dün yaptığı toplantı çok sıcak bir havada geçti. Tan, Gül-Bakoyanni görüşmesinin New York'ta BM toplantıları sırasında yapılmasının bir gelenek haline dönüştüğünü ve yararlı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Gül toplantıda, Yunan Dışişleri Bakanına bu toplantılar sayesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından güçlü bir siyasi iradenin bulunduğunu teyit ettiklerini belirtti.

Gül iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar doları aştığını, turizm ve finans sektörlerinde çok önemli artışlar olduğunu belirterek, bir Yunan bankasının bir Türk ticari bankasını yarısını satın almasından memnuniyet duyduğunu ve bu gibi olayların iki ülkeyi birbirine yaklaştırdığını belirtti.
Enerji sektöründe işbirliğinin ciddi şekilde arttığını kaydeden Gül, iki ülke arasında yapımı devam eden boru hattını Bakoyanni ile birlikte açmak istediğini söyledi.

Bakan Gül, iki ülke arasındaki yüksek düzeyli ziyaretlerin çok düzenli bir şekilde devam etmesinden de memnuniyet duyduğunu belirterek, Atina'yı 2 ekimde ziyaret etmesinin daha önceden planlandığını, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte ABD ziyaretine katılması gerektiği için ziyareti ertelemeyi talep ettiğini belirtti. Toplantıda Bakan Gül, Bakoyannis'e 15 ekimde Yunanistan'da yapılacak mahalli seçimlerden sonra Atina'yı ziyaret etmek istediğini bildirdi.

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER PAKETİ

Bakan Gül, iki ülke arasında mayıs ayında açıklanan güven artırıcı önlemler paketiyle ilgili olarak da, Türkiye'nin bu konuyu yakından izlediğini ve bu bağlamda pek çok alanda ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Bakan Gül, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Panayotis Hinofotis'in Türkiye ziyaretinin çok başarılı geçtiğini vurgulayarak, iki ülke askeri makamları arasında sıcak ilişkiler doğurduğunu ve bunun da Türk ve Yunan kamuoyları tarafından görüldüğünü söyledi. Bakan Gül, güven artırıcı önlemlerin bu tür somut örneklerle pekiştirilmesinin genç nesil açısından iyi örnek olduğunu belirtti.

Abdullah Gül, 19 güven artırıcı önlemi yeni bir paketle süslemenin iyi olacağını belirterek, Atina ziyareti sırasında bu yeni paketin ana hatlarının belirlenmesi ve bu paketin açıklanması önerisinde bulundu.

TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİNDE YENİ YÖN

Namık Tan, ayrıca Abdullah Gül'ün, Bakoyanni ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerine verilen bu pozitif ve yeni yönü yine Atina ziyareti sırasında açıklama teklifinde bulunduğunu söyledi.

Tan'ın verdiği bilgiye göre Gül, iki ülke arasındaki çalışma gruplarının üzerinde durdukları konuları daha geniş bir zemine oturtabileceğini söyledi.

AB İLİŞKİLERİ

Abdullah Gül, Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni'ye, Yunanistan'ın, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekten dolayı da teşekkür ederek, AB çerçevesinde bazı sorunlar olabileceğini, ancak iki ülkenin birlikte çalışarak bunları aşabileceğini söyledi. Gül, Yunanistan'ın desteğinin devam etmesini beklediklerini belirterek artık ikili ilişkilerin her türlü konuyu rahatlıkla konuşabilecek bir olgunluğa erişmesinden memnuniyet duyduğunu açıkladı.

BAKOYANNİ'NİN AÇIKLAMALARI

Namık Tan'dan alınan bilgiye göre Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni görüşmede, Türkiye'nin AB üyelik hedefini desteklemeye devam edeceklerini söyledi. AB konusunda Türkiye'nin yaptığı reformları, attığı adımları takdir ettiklerini, yakından izlediklerini ve desteklediklerini belirten Bakoyanni, AB konusunda Türkiye ne kadar somut adım atarsa bunun AB'de o kadar pozitif etkiyle karşılanacağını ifade etti.

Yunanistan Genelkurmay Başkanının Türkiye ziyaretinin gerçekten çok olumlu olduğunu söyleyen Bakoyanni, iki ülkenin askeri kuvvetlerinin arasının iyi olmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Bakoyanni, iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinde somut projelerin sayısının artması gerektiğini söyleyerek, iki ülke arasındaki ilişkilerde "tamamen bir ilerleme" olduğunu kaydetti.

Tan'dan alınan bilgiye göre, toplantıda Türk tarafı Kıbrıs'la ilgili konulara özel olarak vurgu yapmadı.

Türk tarafı toplantıda ayrıca, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi 2009-2010 dönemi geçici adaylığı konusunda Yunanistan'dan destek talebinde bulundu.

IRAK COMPACT TOPLANTISI

Namık Tan, BM'de Irak ile ilgili düzenlenen BM Compact Grup toplantısını BM Genel Sekreterinin Kofi Annan'ın Ankara'yı son ziyaretinde gündeme getirdiğini ve Türkiye'nin de bu toplantıya katılmasını istediğini belirtti.
Tan, toplantının Irak'a komşu ülkeler toplantısının genişletilmiş hali olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin girişimi desteklediğini ve önem verdiğini bildirdi.

TÜRKİYE, NEDEN EN AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER TOPLANTISINA KATILDI?

Namık Tan, Türkiye'nin "En Az Gelişmiş Ülkelere" başta Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) olmak üzere kamu kuruluşları aracılığıyla en fazla yardım yapan ülkelerden biri olduğunu belirtti. BM'nin, Türkiye'nin bu toplantıya katılmasını istediğini vurgulayan Tan, Türkiye'nin de bu katkılarının bilinmesini istediğini söyledi. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday olduğunu hatırlatan Tan, adaylık konusuna bu tür faaliyetlere katılmanın çok önemli olduğunu söyledi.
Tan, Abdullah Gül'ün, İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'yla görüşmesinin dün yapılamadığını, ileri bir tarihte yapılacağını sözlerine ekledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sezer: Şehit ve gazilik onurdur
 TBMM olağanüstü toplandı
 Güler eski bakanları suçladı
 Erdoğan 29 Eylül'de ABD'ye gidecek
 Baykal'dan 'koordinatör' eleştirisi
 Peşmergeler Resmiyet kazanıyor
 'İktidar oyununun dışında kalamayız'
 Erdoğan geceleri İstanbul'u tebdil-i kıyafet teftiş ediyor
 MHP'li Nohut da şikâyetçi
 'Türkler Kürtleri korur'
 'Öcalan öldü' asparagası
 Irak'ta PKK büroları için kapatma emri
MUHARREM SARIKAYA
Türklük savaşında aidiyet...
Sovyetler'in dağılmasından...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Washington vize yeri mi?
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ay...
YAVUZ DONAT
Papa'nın AB projesi
Papa 16'ncı Benedict bir konuşma...
Cerrahoğlu'nun gerekçesi: 'Evlilikten sıkıldım'
Bulgar hizmetçi için 35 yıllık eşini terk edip Swissotel'de yaşamaya...
Okulun zili çaldı ilk dersimiz trafik
14 milyon öğrenci dün dersbaşı yaptı. İstanbul'daki önlemlere rağmen...
El Kaide'nin Türkiye hücresinin 22 adamı
El Kaide'nin Türkiye hücresinin 22 adamı
2003'teki saldırıları gerçekleştiren Türk El Kaide'nin hücre tipi...
Papa'nın açıklamaları Müslümanları böldü
Papa'nın açıklamaları Müslümanları böldü
Papa 16'ncı Benedict'in üzüntülerini bildirdiği konuşması Müslüman...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu