kapat
   
19 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Gümrük Müsteşarı'ndan suçlamalara cevap var

Geçen hafta 'Gümrük müfettişinden müsteşarına kaçakçılığa yardım suçlaması' başlıklı yazım üzerine Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin' den iki sayfalık açıklama geldi.
Geçen haftaki yazımın özeti şuydu; Gümrük Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz ile Müfettiş Yakup Güneş'in Gebze Gümrüğü'ndeki akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili yaptıkları inceleme raporunu bitirip Bakan Tüzmen'e sundu. Müfettişlerin hazırladıkları teftiş raporunda Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'in 'kaçakçılığa yardım' ile suçlandığını ve Müsteşar ile ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından incelemesi için Bakan Tüzmen' den onay isteniyordu. Ben de yazımda kaçakçılığı önlemekle görevli bir teşkilatın tepe noktasında oturan müsteşar vekili, kendi müfettişlerince 'kaçakçılığa yardım' ile suçlanıyorsa o kurumun kaçakçılığı önleyemeyeceğini yazmıştım. Bakan Tüzmen'in Başbakanlık Teftiş Kurulu için bir an önce onay vermesi gerektiğini, aksi takdirde müsteşar vekili ile ilgili iddiaların gerçek olduğu kabul edilecektir. Başbakanlık Teftiş Kurulu incelemesinde belki müsteşar vekili suçsuz olarak çıkacak.

Müsteşar
ne diyor?
Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'in gönderdiği açıklamadaki üç ana noktadaki cevabı ve benim karşı cevabımı yazıyorum.
İzmit Gebze'deki olay : Mezkur eşya ile ilgili olarak TÜBİTAK tarafından yaptırılan 2 Haziran 2006 tarih ve 2379 sayılı yazıda 'Söz konusu örneğin white spirit olduğu' yine TÜBİTAK'ın 2286 (8375) no'lu raporunda 'Kromatografik incelemeler sonucunda white spirit olduğu, ancak white spirit yapısından az miktarda düşük kaynama noktalı fonksiyon içerdiği tespit edilmiştir' Ayrıca ODTÜ'den alınan raporda, bu raporları teyit etmektedir.
Şahin'e cevabım: Gebze'de yakalanan akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili malın akaryakıt olmadığı iddiası bana ait değil, müfettişlerin raporlarında açıkça belirtilmiş. Bu konudaki açıklamalar bana değil, Bakan Tüzmen onay verdikten sonra Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerine yapılmalı. ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi raporuna gelince, bu kurumda görevli Prof. Dr. Ali Usanmaz, Bursa Başmüdürlüğü görevinde bulunduğunuz sürede alkid diye ithal edilen akaryakıta 'alkid' raporuna imza atmış, ancak daha sonra TÜBİTAK ve TÜPRAŞ raporları ile bunun 'alkid' olmadığı, akaryakıt olduğu kesinleşmiştir. Ne tesadüf ki, akaryakıta 'alkid ' raporu veren Prof. Dr. Ali Usanmaz'ın kardeşi Asım Usanmaz, gümrük teşkilatında gümrükler genel müdür vekilidir.
Bakan Tüzmen'e sunulan rapor : Müfettiş tarafından hazırlanan rapor, Teftiş Kurulu Tüzüğü'nün bazı maddelerinin hükümleri hilafına hazırlanmış ve müsteşar vekili olarak benim 'kaçakçılığa yardım' iddiasıyla hazırlanan basit bir rapordur. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'e sunulan bu rapor, henüz Sayın Bakan tarafından bir işlem görmeden basına sızdırılması anlamlıdır.
Şahin'e cevabım : Müfettişlerin hazırladıkları rapor yasalara aykırı ise teftiş kurulu başkanı veya Bakan Tüzmen'in müfettişler hakkında gereğini yapması gerekir. Ortada bir teftiş raporu vardır ve siz o raporda 'kaçakçılığa yardım' iddiasıyla suçlanıyorsunuz. Bakan Tüzmen'in o raporu henüz işleme koymamış olması, sizin suçsuz olduğunuzu kanıtlamıyor, aksine kafa bulandırıyor. Bakan Tüzmen, Başbakanlık Teftiş için onay vermediği sürece sizin bu suçlamalar karşısında aklanmanız mümkün değildir.

Şahin
çırpındıkça batıyor
Eskişehir Gümrüğündeki olay: Benim Bursa Gümrük Muhafaza Başmüdür vekilliğinden ilişkimi kestiğim 11 Ekim 2005 tarihinden bir ay sonra Gürbulak'tan giriş yapıp, Eskişehir'e ithal için getirilen akaryakıt kaçakçılığı olayının benim dönemimle ilgisi yok. Bu mal yakalandığında ben Bursa'da Başmüdür değildim.
Şahin'e cevabım : Doğrudur. Bu malın yakalandığı tarihte Mehmet Şahin Bursa'da başmüdür değil, müsteşar vekili olmuştu. Onun için yeni atanan başmüdür bu malı yakalattı. Oysa Mehmet Şahin'in başmüdür olarak görev yaptığı Bursa'da, akaryakıt kaçakçılığı yapan ve yeni başmüdür tarafından yakalanan bu firma sizin başmüdürlüğünüz döneminde 2500 tonun üzerinde aynı şekilde bu malı getirdi ve hiç yakalanmadı. Üstelik sizin döneminizde bu firmanın 'alkid' diye getirdiği akaryakıta, Gümrük Müsteşarlığı Daire Başkanınız Asım Usanmaz'ın abisi Prof. Dr. Ali Usanmaz, ODTÜ'de 'alkid' raporu vermesine rağmen daha sonra bu raporun gerçekleri yansıtmadığı TÜBİTAK ve Tüpraş raporlarından anlaşılmıştır. Kaldı ki sizin Gürbulak'tan giriş yaptığı dediğiniz kaçak mal Gürbulak'tan değil, Van Kapıköy gümrüğünden giriş yapmış ve tren ile Eskişehir'e getirilmiştir. Bu ayrıntıyı dahi öğrenme zahmetinde bulunmayan dönemin 'başmüdür'ü, şimdiki Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'in dünyadan haberi yok.
Müsteşar Vekili Mehmet Şahin ile ilgili suçlamaların gerçek olup olmadığının ortaya çıkarılması için Bakan Tüzmen, inceleme onayı verirse müsteşarına ve teşkilatına büyük iyilik yapar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Demir-çelik sektörünü rahatlatan rapor   / 18-09-2006
 AB müzakereleri devlet yardımları ve bürokratik oligarşi   / 16-09-2006
 Liderlerin meydana inmesiyle siyaset ısınmaya başlıyor   / 15-09-2006
 Gümrük müfettişinden müsteşarına 'kaçakçılığa yardım' suçlaması   / 14-09-2006
 Rakı'da kavga bitmiyor   / 12-09-2006
 Sosyal demokrasi çıkış arıyor karargâh Papermoon mu?   / 09-09-2006
 Bankalarımız neden yabancılaşıyor?   / 08-09-2006
 Spor müdürümüz sordu, ben de cevap veriyorum   / 07-09-2006
 Kardemir'den cevap var   / 06-09-2006
 Piyasanın gözü tezkerede   / 05-09-2006
MELİHA OKUR
TMSF, şimdi de Irak Merkez Bankası ile masaya...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Başbakanlık'ın "Köşk şifreleri"
Cumhurbaşkanı Ahmet...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Gümrük Müsteşarı'ndan suçlamalara cevap var
Geçen hafta...
Cerrahoğlu'nun gerekçesi: 'Evlilikten sıkıldım'
Bulgar hizmetçi için 35 yıllık eşini terk edip Swissotel'de yaşamaya...
Okulun zili çaldı ilk dersimiz trafik
14 milyon öğrenci dün dersbaşı yaptı. İstanbul'daki önlemlere rağmen...
El Kaide'nin Türkiye hücresinin 22 adamı
El Kaide'nin Türkiye hücresinin 22 adamı
2003'teki saldırıları gerçekleştiren Türk El Kaide'nin hücre tipi...
Papa'nın açıklamaları Müslümanları böldü
Papa'nın açıklamaları Müslümanları böldü
Papa 16'ncı Benedict'in üzüntülerini bildirdiği konuşması Müslüman...
IMKB
E: 38.246 D:% 0,27
DOLAR
S: 1,466 D:% -0,102
EURO
S: 1,857 D:% 0,027
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu