kapat
   
18 Eylül 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan Başbuğ'un yerini aldı, milliyetçiler bölündü

Türkeş'in projesi Türk Kurultayı'nı Erdoğan açacak, MHP'liler katılmayacak. MHP Genel Başkan Yardımcısı Vural "Başbuğ'un yerini Erdoğan'a veren" vakfa tepkisini "Bukalemun" diye özetledi.

Söğüt Şenliği'nden sonra MHP ve AKP arasındaki kavga, bugün Türk Kurultayı nedeniyle yeni bir dönemece giriyor. MHP'nin doğal lideri Alparslan Türkeş'in projesi olan, ancak son 5 yıl MHP'nin destek vermemesi nedeniyle toplanamayan Türk Kurultayı, bu yıl MHP'siz ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın himayesinde yapılıyor. Bugün Antalya'da başlayacak kurultayı, Türkeş'in kurdurttuğu Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı (TÜDEV) ile TİKA organize ediyor. Ancak, kurultayın açılışını, Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan maddi destek sağlayan Başbakan Tayyip Erdoğan yapacak. Türkeş'in çocuklarının katılacağı kurultaya, MHP'den ise kimse katılmayacak. Son olarak 2001 yılında yapılan kurultay, dönemin Başbakan Yardımcısı olan MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ekonomik kriz ve tasarruf tedbirlerini gerekçe göstererek Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan maddi destek vermemesi üzerine, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve özel sektörün desteğiyle yapılmıştı. Bahçeli, kendisine rağmen Demirel'den destek alarak kurultayı gerçekleştirdiği için MHP'li Abdulhaluk Çay'ı bakanlıktan azletmiş, Çay da daha sonra tepkisini MHP'den istifa ederek ortaya koymuştu.

ERDOĞAN
PARAYI BASTIRDI!

MHP'nin iktidardan düşmesiyle unutulan kurultay, bu yıl milliyetçi oylara talip olan AK Parti'nin maddi desteğiyle hazırlanınca, milliyetçi cephe bölündü. AK Parti'nin Söğüt'te olduğu gibi burada da yükselen milliyetçi oyların peşinde olduğunu savunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, tepkiyi şöyle özetledi: "Başbakan, kurultaya Türk dünyasının lideri olduğu için değil, parayı bastırdığı için katılıyor. Başbakan inanç hortumcusu olduğu için bu mekan ve anmaların da içini boşaltıyor. Türk dünyası ile hiç ilişkisi olmayan Başbakan'ın, Başbuğ'un oluşturduğu bir kurultayda konuşma yapmaya da, bulunmaya da hakkı yoktur. Vakıftakiler de bu yaptıklarıyla, bizim için kuruluş ve yürütülmesindeki anlamı kaybetmiş oluyorlar. Milliyetçi olmadığını söyleyen bir Başbakan'ın milliyetçilerin kurultayına katılması bukalemunluktur. Kimsenin buna alet olması gerekir. Kurultay düzenlemekle milliyetçi olunmaz." MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır da, "vakfın yönetimini emanet ettikleri eski MHP'li Abdülhaluk Çay'ın hatalı davrandığını" öne sürerek şunları söyledi: "Türklük konusunda hiçbir hassasiyeti olmayan, Türk dünyasıyla ilgilenmeyen Başbakan'ın himayesine sığınılması ve rahmetli Başbuğ'un yerine Erdoğan'ın oturtulması vakfın kuruluş amaçlarına aykırıdır. Biz protesto ettiğimiz için katılmayacağız. Türk milliyetçisi olan ve Türk dünyasına samimi duygular besleyen hiçbir arkadaşımızın da katılmaması gerekir. Tuğrul Türkeş ve Umay Türkeş Günay'ın kurultaya katılması kendi takdirleri."

AKP'YE OY GİTMEZ
MHP ve AKP'nin, Söğüt Şenliği'nde şiddet görüntüleriyle açığa çıkan kavgasının temel nedeni, terör olaylarının artması, milliyetçiliğin yükselmesi ve yaklaşan seçimde ilk kez oy kullanacak olan 4 milyon genci yanına alma çabası. Türk dünyasından politikacılar, sanatçılar ve yazarların katıldığı kurultayın bu yılki teması "Gençlik". 600 konuğun beklendiği Kurultay'da bugün ve yarın "Türk Dünyasında Gençlik Sorunları" konuşulacak. Kurultaya ayrıca Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da katılıyor. Söğüt'te olduğu gibi yine bir gerginlik olmasını beklemediklerini belirten MHP'liler, AKP'nin bu tip organizasyonlarla MHP'ye gidecek oyları etkileyemeyeceği görüşünde. MHP Genel Başkan Yardımcısı Şandır, "MHP'ye oy verecek hiçbir insan, Başbakan'ın bu siyasi şovu karşısında etkilenmeyecektir. Bu kurultay da Başbakan'ın Söğüt'te, Haymeana'da ortaya koyduğu tavrın devamıdır. Yükselen milliyetçiliğin siyasi rantını yemek istiyor" dedix

Uğur BECERİKLİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Çelik: Alevilere azınlık diyenin alnını karışlarız
 Baba ve Hoca nikâh masasında buluştu
 - Anamın selamı var! - Benden de selam söyle!
 Bakan Koç: Bazı sanatçılar sahnede değil, evinde ölmeli
 "Türk ordusu Avrupa Birliği'ni istemiyor"
 AP heyetinden Türkiye'ye kritik ziyaret
YAVUZ DONAT
AK Parti'de pozitif ayrımcılık
Gittik, gezdik, konuştuk,...
METEHAN DEMİR
Üç Orgeneral'li mesaj kime?
Askerler artık şehit...
'Çaydan geçermiş gibi poz vermiştik'
BELBİM A.Ş. Genel Müdürü Adnan Şahin, Hatice Sadioğlu ile aşk...
Yurtta dayağı yazıp ödül aldı, törende okuyamadı
Isparta Atabey 60. Yıl Sadık Doğan Kız Yetiştirme Yurdu'nda büyüyen...
Askerde yolsuzluğa 'sıfır tolerans'a devam
Askerde yolsuzluğa 'sıfır tolerans'a devam
Org. Büyükanıt'ın emriyle, lojmanların onarımından sorumlu 2'si...
Görünmüyorlar ama varlar ve kalabalıklar
Görünmüyorlar ama varlar ve kalabalıklar
Osmanlı'da padişahlar bile tarikat üyesiydi. Cumhuriyet hepsini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu