kapat
   
18 Eylül 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dışişleri: Gül Papa'ya mektup göndermedi
Papa'ya suç duyurusu

Dışişleri: Gül Papa'ya mektup göndermedi

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Papa 16. Benediktus'a mektup gönderdiğine ilişkin haberlerin gerçek dışı
olduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, soruya karşılık yaptığı açıklamada, "Sayın Bakanımızın Papa 16. Benedikt'e mektup gönderdiğine ilişkin olarak Türk ve yabancı basında yer alan haberler tümüyle gerçek dışıdır" dedi.

Bakanı Gül, dün New York'a gidişi öncesinde sorular üzerine Papa 16. Benediktus'un İslam diniyle ilgili açıklamalarını talihsizlik olarak
değerlendirmişti. Gül, bu açıklamaların Papa'nın Türkiye ziyaretini etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine de "Bizim açımızdan herhangi bir değişiklik söz konusu değil" yanıtını vermişti.

Fransa'nın
önde gelen gazetelerinden Le Figaro ise, Rum Fener Patriği Bartolomeus'a dayanarak Vatikan ile İslam dünyası arasında yaşanan kriz devam ederken bazı rahatlatıcı gelişmelerin olduğunu yazmıştı.
Bu çerçevede, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Papa 16. Benedikt'e bir mektup göndererek, Türk hükümetinin Papa'nın 28 Kasım-1 Aralık 2006 tarihleri arasında öngörülen Türkiye ziyaretinin planlandığı gibi gerçekleşmesini isteğini dile getirdiği belirtilmişti.


GERİLİM İTALYAN GAZETELERİNDE YİNE SÜRMANŞET


Bu arada Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un Almanya seyahati sırasındaki bir konuşmada Hz. Muhammed ve İslam hakkında kullandığı ifadelerin ardından Vatikan ile İslam dünyası arasında baş gösteren gerilim, bugünkü İtalyan gazetelerinde de sürmanşet olarak sunulmaya devam ediyor.

Bugünkü manşetlerde, Papa'nın dün yanlış anlaşılmaktan dolayı üzüntüsünü bizzat dile getirmesinin yanı sıra Somali'de "Rahibe Leonella" adıyla tanınan Rosa Sgorbati'nin öldürülmesi ön plana çıkarıldı.

Papa'nın dünkü açıklamasını bir tür özür biçimde yorumlayan İtalyan basını, İslam dünyasında ise bunun bir "geri adım", özür dileme yolunda bir gelişme biçiminde algılandığına işaret etti.

Corriere della Sera gazetesi bugün, "Somali'de İtalyan rahibe öldürüldü" manşetiyle çıktı, alt başlıkta ise "Papa: Ben diyalog çağrısı yapmak istemiştim, üzgünüm" ifadesine yer verildi.

La Repubblica, 16. Benediktus'un dünkü açıklamalarını, "Papa'dan İslam'a: Diyalog kuralım" başlığıyla sundu, spotta ise gelişmeler şu cümlelerle özetlendi:

"Somali'de dehşet: Köktendinciler İtalyan rahibeyi öldürdü. 16. Benediktus, Angelus sırasında polemiklere üzüldüğünü belirtti. Türkler açıklamadan memnun, Müslüman Kardeşler temkinli, internet aracılığıyla tehditler sürüyor."

"Papa: Üzgünüm" manşetiyle çıkan Il Messaggero gazetesi de "Somali'de İtalyan rahibe öldürüldü. İslamcıların intikamı olasılığı üzerinde duruluyor. 16. Benediktus, Angelus Duası sırasındaki konuşmasının aslında bir diyalog çağrısı olduğunu belirterek, 'Yaptığım alıntı benim düşüncemi yansıtmıyor' dedi. İçişleri Bakanlığı güvenlik önlemlerini artırdı. Müslümanların protestoları sürüyor, ama Türkiye ziyareti yapılacak'' ifadesini kullandı.
Il Messaggero gazetesi, Papa'nın Türkiye seyahatiyle ilgili olarak ise, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün dün yaptığı açıklamaları, "Ankara, Ratzinger'e el uzattı" başlığıyla sunuldu.

Haberde, Gül'ün, "Papa'nın Türkiye'ye gelmemesini gerektirecek bir neden yok" dediği belirtildi.

Solun Demokratları Partisinin yayın organı L'Unita gazetesi ise "Papa'nın Almanya'daki konuşmasında adeta kardinallik dönemindekine benzer bir tavır sergilemiş olmasını" ima eden bir manşet kullandı. Papa'nın dünkü açıklamaları ise "hatanın fark edilerek düzeltme gereği duyulması" biçiminde yorumlandı.

Gazetenin manşetinde, "Papa, Ratzinger'i düzeltti" denildi, iç sayfadaki bir başka haber başlığında, "Müslümanlardan yarım memnuniyet. Gül'den Papa'ya Türkiye'ye gel çağrısı" ifadesine yer verildi.

La Stampa ise "Somali'de bir İtalyan rahibe öldürüldü" manşetinin spot cümlelerinde şu ifadeleri kullandı: "Papa, Angelus
sırasında, 'İncitmek istememiştim' dedi. Ama Mogadişu'da silahlar konuştu. 16. Benediktus'un açıklamalarına İslam dünyasından gelen tepkiler çelişkili. İçişleri Bakanlığı güvenlik alarmını yükseltmeyi kararlaştırdı.''

Sağ çizgideki gazeteler ise bugün de İslam dünyasında Papa'ya yönelik tepkiler karşısında sert ifadeler kullanmalarıyla dikkati çekti. Silvio
Berlusconi'nin gazetesi Il Giornale, İslam dünyasındaki tepkileri "Papa'yı asma girişimi" olarak yorumladı.

"İslam, Papa'nın boynuna da ip geçirdi" manşetiyle çıkan bu gazetede, "İmamlar camilerde Hristiyanlara karşı kin ekmeyi sürdürürlerken, Ratzinger özür dilemek zorunda kaldı. Papa üzüntüsünü dile getirerek, Müslümanları diyaloğa çağırdı" denildi.

Ulusal İttifak Partisinin yayın organı Il Tempo ise "Kiliseye saldırı" manşetini yeğledi ve ilk sayfadaki spot cümlelerinde şu ifadeler yer aldı: "16. Benediktus, sözlerine açıklama getirdi. Somali'de İtalyan rahibe öldürüldü. Papa yanlış anlaşılan konuşmasını açıklarken, Somali'de bir İtalyan rahibe, üç Müslüman katil tarafından öldürüldü. İslamcı öfke karşısında bir şehit daha verildi."

(AJANSLAR)


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 '70 milyon YTL hortumlandı'
 YÖK'ten MEB'e dava
 Çelik'ten Sezer'e yanıt
 'Türk askeri ekimde gidecek'
 Topbaş: Sıkışıklık yaşanmadı
 DHKP-C'li teröristlere ceza arttırımı istemi
 Emniyet'ten yeni üs
 Askerde yolsuzluğa 'sıfır tolerans'a devam
 Görünmüyorlar ama varlar ve kalabalıklar
 Daha haysiyetli bir takım yarattık
 Soyer: Açılan dava saçma
 Şehit cenazesinde AKP'ye tepki
 Uyuşturucu karşıtları İstanbul'da toplandı
 İngiltere başörtüsü kontrolü yapacak
ERGUN BABAHAN
Din ve toplum
*Londra

Dinin toplumların...
MEHMET BARLAS
Papa Roma'da Hoşgörü komada
Bavyera'daki konuşmasında...
UMUR TALU
Ama ne sürpriz!
Papa özür diledi"; tamam!...
ERDAL ŞAFAK
Şiddet kuşağı
Şiddet toplumumuzun ve...
MEHMET ALTAN
Tanrı ile rekabet mi?
Washington-Beyaz Saray'ın hemen...
Özür dilemeyip 'kıvırdı'
Müslüman dünyasını ayaklandıran sözleri sonrası dün ilk kez ortaya...
Fazla sosyalistlik İsveç'i sağa çekiyor
Sandıktan sağ iktidar çıkması beklenen ülkede "Vergi ödeyen kesim...
Babalar gibi: 1-0
Babalar gibi: 1-0
Lige kötü başlayan Galatasaray, sezonun ilk derbisinde Beşiktaş'ı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu