kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Oncel Ozicer @ SABAH
SMS:
4122-OO MESAJ
 

Yeni babalar

Mafya babaları değil. Yeni çağın çağdaş babaları. Onlar artık iskele babası gibi çocuklarının hayatında sadece silik, etkisiz bir figür olarak kalmak istemiyorlar. İsyan ettiler. Artık annelerle, bazen gizli, bazen açık seçik bir savaş içindeler. Çünkü erkek milleti, çocuklarının başlarını sadece uyurken okşamanın artık kendilerini kesmediğini fark etti. "Benim babam bizi çok severdi, ama çok da otoriterdi. Aslında çok şefkatliydi, ama bunu bize asla göstermezdi, biz uyuduktan sonra gelir, severdi," gibi cümleleri yeni nesil artık sadece eski anıların anlatıldığı hikâyelerde duyacak, okuyacak, bilecek. Çünkü yeni babalar ilgi, şefkat, anlayış, hoşgörü, 'arkadaş gibi olma' konularında, annelere ciddi fark atmaya başladı. Bütün dünyada bu böyle. Hollywood'da bile... Bizim çocukluğumuzda bir Şampiyon vardı, bir de Kramer Kramer'e Karşı. Ve iki film de izleyenleri hıçkırıklara boğar, bir salon dolusu izleyiciyi 'over dose'la, 'hüzün komasına' sokardı. Çünkü anne-çocuk aşkına alışkınızdır da baba ve çocuğun birbirlerinin dünyasında bu kadar duygusal ve aktif rol almasına alışkın olmadığımızdan, bu tür yapımlar karşısında hazırlıksız yakalanıyoruz. Fakat dediğim gibi beyaz perdede eskiden tek tük bu tema işlenirken, şimdilerde baksanıza şu gişe rekorları kıran çizgi filmlere: Nemo, Buz Devri, Aslan Kral.. Aklıma gelmiyor, vardır herhalde devamı.... Ama kısa sürede art arda vizyona giren bu üç çizgi film bile, dünyada babaların isyanını gösteriyor bize. Hepsinde baba-çocuk ilişkisi insanın içini titreten bir duygusalıkla anlatılmamış mı?

FİLMLERDEN YANSIYANLAR
Ya da örneğin Batman'deki gibi ortada bir baba olmasa bile bir baba figürü oturtuluveriyor senaryoya: Dost, yardımcı, sadık uşak Alfred gibi... Ya da Örümcek Adam'daki kötü adamın, en azından filmin başında, kırmızı elbiseli kahramanımızla kurduğu sıcak diyaloğun ardında da yine bir baba eksikliği alt metin olarak işlenmemiş mi? Ya bizden bir örnek: Babam ve Oğlum nasıldı ama? Üstelik orada iki baba gördük ve Çağan Irmak bize "İki resim arasındaki yedi farkı bulun," demedi mi? Araya mesafe koyan, seven ama belli etmeyen, çocuklarıyla laubali olmayan, onları vakur bir edayla uzaktan sevip kollayan babalar, yerlerini, bu tavırlarından dolayı yaşadıkları travmalardan nasibini almış, tam tersi duruşlu babalara bıraktı.

BABA KIZ TATİLE GİDER Mİ?
Hatırlıyorum da bir gün bir arkadaşım iki kişilik minik kamp çadırı arıyordu kendisine. "Ne yapacaksın çadırı, hayırdır dağlara mı vurmaya karar verdin kendini?" dediğimde aldığım yanıt beni şaşırtmıştı: "Kızımın okulunda bir aktivite düzenleniyor da... Sadece babaların katılacağı bir hafta sonu tatili olacakmış. Baba-kız tüm hafta sonunu koyun koyuna geçirip keyif yapacağız anlayacağın." Velayet davaları bile değişti. Eskiden boşanmalarda, çocuğun kimde kalacağı tartışılmazdı bile. Çocuk dediğin, anasının şefkatli kucağından başka yerde büyütülemezdi. Şimdiki davalarda babalar hâkime, kendilerinin de en az anne kadar ilgili ve sevgi dolu olabileceklerini kanıtlamaya çalışıyor. (Burada Rafet-Tuğba ikilisini örnek vereceğimi sanıyorsanız şaşarım size!) Neyse işte. Ben kendi adıma bu yeni baba figürünü pek sevdim. Aslında bu yazı Babalar Günü'ne yaraşırdı ama zaten ben, neyi yerinde ve zamanında yapabilmişim ki? Eee? Ne yapacaksınız işte, bizde yoktu bu yeni babalardan! Öğrenemedik.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çaça-Eşrefpaşa'da Romans   / 10-09-2006
 Şeker'im, geçmiş olsun!   / 03-09-2006
 Bu kaçış, korkaklıktan değil   / 27-08-2006
 Hem gavur hem kahpe, vurun öyleyse!   / 20-08-2006
 Geç gerçekleşen hayalin buruk tadı   / 13-08-2006
 Yeni babalar   / 06-08-2006
 Yaz okulunun ilk öğrencileri   / 30-07-2006
 Emre kaç, Çağla tut!   / 23-07-2006
 Zerrin Özer'in bitmek bilmez öfkesi   / 16-07-2006
 Doğum lekesi dediğin uçar gider   / 09-07-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Halkla namaz kılmam!
Pes diyorum! Ankara'nın ünlü...
MEHMET ALTAN
Kaybolan güvercinlerin peşinde...
Washington -...
AYŞE KULİN
Paris notları
Belki 40 defa geldiğim Paris'te bu kez bir...
KAZIM KANAT
Eşekten düşmüş karpuza döndüm!
Hayır efendim bunun adı...
ERDAL ŞAFAK
Umudun acılı sesi: Feyruz
Sezen Aksu "Kıskanır rengini...
ÖNCEL ÖZİÇER
Evliyken madara, boşanınca maskara olma
Hülya Avşar...
Senaryo hiç şakaya gelmez
Senaryo hiç şakaya gelmez
Farinelli, Man to Man filmleriyle En İyi Belgesel Oscar'lı...
Orangutanlar ve çay poşetleri
Orangutanlar ve çay poşetleri
Amerikan okuyucusu, orangutanların özgürleşmesi ya da kâğıt...
Bardacık inciri başka
Kuru incirin bir öğün yemek kadar besleyici olduğu çok eski çağlardan beri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.