kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tavuklarımıza lezzet geldi
Tavuklarımıza lezzet geldi
Yediğiniz tavuğu internetten takip edin

Şimdiki tavuklar harika

Artık bizim de güvenilir ortamda üretilen lezzetli tavuklarımız var. Üstelik en müşkülpesent gurmeleri bile tatmin edecek cinsten... Yalnız bu yeni ürünlerin fiyatı yüzde 30 daha pahalı.


Tavuklarımıza lezzet geldi

Bir süre önce "Tavuğumu istiyorum," diye isyan etmiştim. Şimdi de bir müjde vermek istiyorum. Artık ülkemizde en müşkülpesent gurmeleri bile tatmin edebilecek 'tavuk eti' bulunuyor.

Tavuğun sofralarımızda önemli bir yeri vardı bir zamanlar. Örneğin benim çocukluğumda bizim evimizde tavuk genellikle "haşlanırdı." Suyuna çorba yapılır, eti söğüş olarak pilavın üzerine didiklenir, öyle yenirdi. Ama o günlerde yediğimiz tavukların eti son yıllardakilerden çok farklıydı, tavuk etinin bir kişiliği vardı. Bazen uzun yaşamış bir tavuğa rastladığımız da olurdu. O zaman kolay kolay pişmez, biraz sertçe kalırdı. Ama etinin lezzeti, bu ufak tefek kusurları unuttururdu. Ayrıcalıklı bir yemek malzemesiydi, pahalıydı. Misafire ikram edilecekse, daha özenli pişirilirdi. Örneğin kızartılırdı. Sonra biz tüketiciler bir vurdumduymazlık içine girdik. Kimse bir yiyecek ürününün lezzetini, kaynağını, nasıl üretildiğini, kalitesini sorgulamaz hale geldi. Tek beklentimiz bir malı ucuza mal etmek oldu. Bir markette tüketiciler bir dizi ürün içinde otomatik olarak ellerini en ucuz olanına uzattılar. Bu ucuzluk furyası öylesine yaygın hale geldi ki, üretimi, satışı kontrol etmeleri gereken yetkililer bile ucuzluk uğruna hileli, kalitesiz ürünlere göz yumdular. "Yoksul vatandaş aç mı kalsın?" zihniyeti, yiyecek kalitesini dibe vurdurdu.

ÖZEL BESİNLER
Oysa dünyada çok daha lezzetli tavuklar üretilip market reyonlarına ulaştırılıyor. Skalanın en üzerinde, şarapta olduğu gibi, üretildikleri bölgenin adıyla anılan tavuklar yer alıyor. Örneğin Fransa'nın Bresse bölgesinin aynı adla anılan tavukları bu gruptan. Yine Fransa'dan bir başka örnek, beyaz bir beze sarılı olarak satılan 'poulet au torchon' diye adlandırılan, kesilmeden önce 40 gün özel besiye çekilmiş tavuklar. Bizdeki tavuk kalitesinin en alt düzeyde sürüp gitmesi karşısında bu sütunda bir süre önce "Tavuğumu istiyorum," diye isyan etmiştim. Derken geçtiğimiz ay Ömür Piliç firması umut verici bir davet mektubu gönderdi. Doğa Çiftlik Pilici adı altında yeni bir tavuk cinsi üretmeye başlamışlar, bu tavuğu tattırmak üzere Feriye Lokantası'nda bir yemek düzenlemişlerdi. Şef Vedat Başaran'ın elinden çıkan, aynı cins tavuğun çorbasından fırında pişirilmişine, haşlanmışına dek değişik yöntemlerle hazırladığı, ayrıca lezzetlendirici herhangi bir baharat ya da marinat kullanmadığı yemekler mükemmeldi. Keskinoğlu firmasının da lezzetli tavuk üretimi için çalışmalar yaptığını biliyordum. Geçtiğimiz hafta Keskinoğlu da yeni tavuklarını görücüye çıkardı. Yeme içme konusunda uzman bir grup meslektaşımla birlikte yine Feriye Lokantası'nda düzenlenen yemeğe katıldık. Keskinoğlu'nun yeni tavuğunun adı Keyf-i Lezzet. Davette çorbasından ızgarasına, haşlanmışından kızartılmışına, hatta tuzdan bir kabuk içinde, fırında pişirilmişine dek değişik tarzlarda hazırlanmış birçok çeşidini tattık. Doğrusu benim gibi piyasa tavuklarından şikâyet eden, zor beğenen tüm davetliler, hepimiz sonuçtan çok memnun kaldık.

GÖRÜNÜŞÜ FARKLI
Yıllardır önümüze konan tavuklarla bu iki firmanın yeni ürünleri arasındaki fark, tavukların cinsinden kaynaklanıyor. Türkiye'de tavukçuluk sektörü uzun zamandır Broiler cinsi denen 45 günde kesim boyutlarına ulaşan tavuklar üretmekte. Ömür Piliç'in yeni tavuk türü ise Sasso ırkından. Broiler pilicine göre iki kat daha fazla yaşam alanına ihtiyaç duyuyor. Tamamen tahıl ve bitkisel bazlı doğal yem ile besleniyor. 64 gün ya da daha uzun sürede kesime hazır hale geliyor. Metre karede on piliçten fazlasının bulunmadığı kapalı kümeslerde gün ışığından yararlanılarak yetişen bu yeni ırkın dış görünüşü de klasik Broiler tavuklarından farklı. Göğüs ve bacakları daha ince ve daha uzun. Kümeslerde gece yapay aydınlatma yapılmıyor, hayvanlar güneş saatine uygun olarak yaşıyor. Ayrıca hayvansal protein, antibiyotik büyütme faktörü ve parazit ilaçları kullanılmadığı, beslenmede sadece yemlik tahıl ve bitkisel protein bazlı yemden yararlanıldığı belirtiliyor.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Bardacık inciri başka
 Birahanede tarihi yudumlama zevki
 Bu kirazlar, vişneler kulağınıza küpe olsun
 Yazın en serin içkisi
 Unutulan bir tat: 'Gül gibi şarap'
 Bir kitap okudum dünyam değişti (2)
 Yemek düşmanlığının altın çağındayız
 Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
 Bu yoğurdu sarmısaklasak
 Yazın salata yenir
 Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
 Yaz aylarının leziz dumanı
 Dünyanın en lezzetli fıstığı
 Bize özgü lezzetler hangileri?
 Prensesi uyutmayan minik yeşil tane
 'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
 Ece'den mutfak dersleri
 Kahvaltıda Van lezzeti
 Bulgur sonunda sınıf atladı
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Bardacık inciri başka
Kuru incirin bir öğün yemek kadar...
Cemaat ve ardındakiler
Cemaat ve ardındakiler
Nurculuk'un kurucusu Bediüzzaman Said-i Nursi'dir. Said-i Nursi...
'Cemaat dediğin kapatılınca bitmez'
'Cemaat dediğin kapatılınca bitmez'
Barış Müstecaplıoğlu üniversitede okurken Fethullah Gülen cemaatiyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.