kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir eleştirmenin objektifinden...
Bir eleştirmenin objektifinden...
Basın toplantılarında fotoğraf çekmek zordur
Hayatımızı Değiştiren Filmler
Tarihi belge niteliğinde

Bir eleştirmenin objektifinden...

Sinema Eleştirmeni Atilla Dorsay bugüne kadar hiç kimsenin görmediği, yıllardır festivallerde çektiği fotoğrafları gün yüzüne çıkardı. Birbirinden ünlü sinemacıları fotoğraflayan Dorsay, "Fotoğraflarımda şansın payı büyük" diyor..

* Aynı anda iki kitabınız birden çıkıyor...
E yani tabii tesadüf oldu. 'Hayatımızı Değiştiren Filmler'i neredeyse bir yıla yakın oluyor yayınevine vereli ama 800 filmin denetimi, yazımı, gerekli sayfa düzeni, punto çok vakit aldığı için biraz gecikti. 'Bir Eleştirmenin Objektifinden' ise aksine çok çabuk oldu. AKSAV ve TÜRSAK ortak yayını. Onlar da Antalya Film Festivali'ne yetişsin diye acele ettiler, dolayısıyla aynı ana geldi iki kitap.

* 'Bir Eleştirmenin Objektifinden' festivalde mi dağıtılacak?
Şimdi iki sergi açıyorum. Bu fotoğraflardan belli bir seçme yaptık. Kitap, sergilerin olduğu yerlerde bulunacak. Ama daha bandrol alamadığımız için satışı yapılamayacak. Dolayısıyla Antalya Film Festivali'nde sadece kitabı tanıtacağız. Sinema yazarlarına, yerli ve yabancı sanatçılarımıza bir tanıtım ürünü olarak vereceğiz. Çok güzel bir kitap oldu estetik olarak. Hem Türkiye'yi hem de Türk Sineması'nı tanıtıcı bir ürün oldu.

ASLINDA BİR ALBÜM BU
* Kaç kare fotoğraf var?
900'e yakın fotoğraf var. 35 yıldır çektiğim resimlerden bir seçme bu ama birçok resimden vazgeçemedim ve TÜRSAK ile AKSAV da dedi ki, "Kitap kalın olsun ziyanı yok! Siz bu kadar emek vermişsiniz, içinizi rahat ettirsin." Dolayısıyla 400 sayfaya yakın, albüm gibi kalın kuşe kağıda bir kitap oluyor. Kitapta sadece fotoğraflar ile Türkçe ve İngilizce alt yazılar var. Yani aslında bir albüm bu.

* Fotoğraflara özel kadraj yapıldı mı yoksa çektiğiniz gibi mi göreceğiz?
Yapıldı. Böylece mesela bir fotoğrafın yalnızca bir bölümünü aldık ve büyüttük ve harika bir iş çıktı. Tabii profesyonel fotoğrafçı değilim, bu işi tümüyle amatörce yapıyorum. Hiçbir şekilde iddialı değilim ama sonuç, benim de beklediğimi aşan bir güzellikte oldu. İşin başında olan Art Reklam'a ve bu işin bütün çalışmasını yürüten Kemal Öktem'e çok teşekkür ediyorum. Çok iyi baskı gerçekleştirdiler.

* "Ben iddialı değilim" diyorsunuz ama bu kadar çok fotoğraf çekmişken, niye bugüne dek fotoğrafçılık yönünüzü hiç ön plana çıkarmadınız?
Benim fotoğrafçılığımı önce gazeteler veya gazete sayfa sorumluları önemsemedi. Ben en sonunda kendi kendime mütevazı bir adam olup çıktım ama fazla tevazu da doğru değil. Sonra baktım fotoğraflar adam gibi fotoğraf. Bazıları o zor basın koşullarında çok zor yakalanmış resimler.

* Kitaptaki fotoğraflar nerelerde çekildi?
Uluslararası festivalerde zorlu geçen basın toplantılarından fotoğraflar var. Türkiye'de çekilmiş resimler daha rahat koşullarda çekilmiş fotoğraflardır. Mesela Atıf Abi'nin (Yılmaz) cenazesinde çekilmiştir. Ayrıca Altın Kelebek töreni, Sadri Alışık'ın töreninden de fotoğraflar var. İstanbul festivallerinde, Antalya festivallerinde, Ankara, Eskişehir gibi festivallerde çekilmiş olanlar var. Benim röportajlarım sırasında çekilmiş olanlar var.

* Fotoğraflarınızı fotoğrafçılar eleştirirlerse, nasıl karşılarsınız?
Fotoğraflarımın eleştirilmesini son derece doğal karşılamalıyım çünkü ben o konuda amatörüm. Herkes istediği şeyi söyleyebilir. Ben onları seviyorum. Çok iyi bir fotoğrafçıyım diye bir iddiam yok açıkçası. Belki profesyonel bir fotoğrafçının daha uygun koşullarda çektiği fotoğraflar için şans o kadar önemli değil ama benim çektiğim koşullarda çekilen fotoğraflarda şansın payı büyük.

Belgin ÇOBAN/GÜNAYDIN

DİĞER KÜLTÜR SANAT HABERLERİ
 Bir eleştirmenin objektifinden...
 'Kaynaştıran' festival
 Kuruçeşme'de Karadeniz gecesi
 Metalin babaları İstanbul'a geliyor!
 Cihat Burak sergi açıyor
 Etkinlikler
 Nevizade Sokağı'nda bu akşam şenlik var
 Tekbaş'ın eserleri halkla buluşuyor
 Toronto'da Türk Sineması konuşuluyor
 Akmerkez'de sanat rüzgarı
'Kimsenin yerine gelmedim ki'
'Kimsenin yerine gelmedim ki'
Ünlü model Deniz Akkaya, 'Pişti' programından ayrılan Hülya Avşar'ın...
Kurtlarını döktüler
Kurtlarını döktüler
'Deniz Akkaya ile Top Model Yarışması'nın ekrana veda etmesine...
2006 Dünya Basketbol Şampiyonası
Japonya'daki Dünya Basketbol Şampiyonası'na Türkiye tarihi...
Marmara depreminin 7. yıldönümü
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999 yılındaki...
Yeni nesil bekaret yaşını 12'ye düşürdü
Uğruna cinayetler bile işlenen bekaret, yeni kuşak için tabu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.