kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gerçek aşk var ama kanıtı yok
Gerçek aşk var ama kanıtı yok
Gerçek Aşk Var

Gerçek aşk var ama kanıtı yok

Amerika'da yayımlanan Edgedergisi, dünyanın en önemli 100 bilimadamına şu soruyu sordu: "Doğruluğuna inandığınız ama kanıtlayamadığınız şey nedir?" Cevaplar bir kitapta bir araya toplandı. Kimi gerçek aşkı kanıtlayamadığını söyledi, kimi de çocukluğumuzu nasıl hatırladığımızı....

Doğruluğuna inandığınız ama kanıtlayamadığınız şey nedir? Sorunun kendisi başlı başına yeterince tahrik edici. Bir de cevapların, dünyanın en parlak beyinlerinden geldiğini düşünün. İşte o zaman ortaya okumaya doyamayacağınız bir derleme kitap çıkar: What We Believe But Can Not Prove (İnandığımız Ama Kanıtlayamadıklarımız) ABD'de yeni yayımlanan kitapta, kendi alanlarında dünyanın en iyileri olan 100 bilim adamı, doğruluğuna inandığı halde kanıtlayamadığı şeyi anlattı. İşte cevaplardan seçmeler:

EVRİMİN KARANLIK YÜZÜ
Judith Rich Harris, Davranışsal Psikoloji "İnsanlığın evriminde sanıldığı gibi iki değil, üç seçilim sürecinin rol oynadığına inanıyorum. İlk ikisini biliyoruz: Doğal seçilim, yani güçlünün ayakta kalması ve seksüel seçilim, yani karşı cins için verilen kavga. Benim varolduğuna inandığım ancak kanıtlayamadığım üçüncü seçilim sürecinde ise güzellik seçiliyor. Ancak bu seçimi karşı cins değil, anneler yapıyor. Ben buna 'ebeveyn seçilimi' diyorum. Pek çok antropoloğun belgelediği gibi, ilk insanlar şu veya bu sebeple bakamayacakları çocuklarını doğduktan hemen sonra ölüme terk ediyorlardı. Bu söylediğim kulağa çok acımasız gelebilir, ama bu seçimde çocuğun güzelliği de rol oynuyordu. Güzellik kültürden kültüre, çağdan çağa değişen bir kavram olsa da, daha açık ten ve daha az kıl/ saç makbul sayılıyordu. Ebeveyn seçilimi, ataları Afrikalılar'a dayanan Avrupalıların ten renklerinin gittikçe açılmasının ilk basamağı oldu ve bu süreci çok hızlandırdı."

HAYVANLARIN DA BİLİNCİ VAR
Joseph Ledoux, Sinirbilimci New York Üniversitesi "Hayvanların duygularının ve, insandan faklı bir biçimde de olsa, bilinçlerinin olduğuna inanıyorum. Ama ne ben, ne de bir başkası bunu henüz kanıtlayabilmiş değil. Yine de diğer insanlardan bahsederken az da olsa bir fikrim var, çünkü aşağı yukarı tüm insanlar benzer bir beyin yapısına sahipler. Diğer canlılara baktığımızda, duygular ve bilinçle ilgili sorular sormaya başladığımızda bu biraz riskli çünkü onların beyin yapıları bizimkinden farklı."

BİR BEYNİN NESİ VAR
Stephen Kosslyn, Psikolog Harvard Üniversitesi "Aklımız sadece kendi beynimizden değil, aynı zamanda bir parça da başka insanların beyinlerinden kaynaklanıyor. Bu fikir üç temel gözlem üzerine kurulu: İlki beyinlerimizin kısıtlı oluşu. Kafadan 756'yı 312 ile çarpmayı deneyin. Kâğıt kalem mi, yoksa hesap makinası mı işinize daha çok yarar? Bu cihazlar protez sistemlerdir ve kavramamızdaki eksiklikleri telafi etmeye yarar. Aynen tahta bacağın fiziksel noksanlığı telafi etmesi gibi. İkincisi, kullandığımız en önemli protez sistemin diğer insanlar olduğu. Örneğin, mutlu bir evlilik iki insanın birbirlerine verimli bir sosyal protez olabilmelerine bağlıdır. Üçüncü gözlem, sosyal bir protez sistem olabilmenin ana unsuru, bir başkasına en iyi nasıl yardım edebileceğini öğrenmektir."

DOĞA KANUNU DENEN ŞEY
Rupert Sheldrake, Biyolog Cambridge Üniversitesi "Doğanın da bir hafızası olduğuna inanıyorum. Bizim 'doğa kanunları' dediğimiz şeylerin çoğunun, aslında zaman içinde kazandığı 'alışkanlıklar' olduğunu düşünüyorum. Ama bunu kanıtlayamam."

HAFIZA NEREDE GİZLİ?
Terrence J. Sejnowski, Sinirbilimci Kaliforniya Salk Enstitüsü "Geçmişi nasıl hatırlıyoruz? Bu soruya bir sanatçı, bir tarihçi veya bir bilim insanı farklı cevaplar verebilir. Her ne kadar sinirbilimciler bu konuda çok yol katettilerse de, ben inanıyorum ki 'uzun dönem hafızası'nın depolandığı yeri yanlış tarafta arıyoruz. Çocukluğumu hatırlama yeteneğim, beni her zaman şaşırtmıştır. Bugün vücumda bulunan moleküllerin çoğu, çocukluğumdakilerden farklı. Özellikle de beynimi oluşturan moleküller sürekli olarak yenileriyle yer değiştirmekte. Buna rağmen 50 yıl önce yaşamış olduğum yerlerin detaylı anılarına sahibim. Bence uzun dönem hafızası beyindeki hücrelerin içinde değil, hücrelerin arasındaki alanda saklanıyor. Ama bunu şimdilik kanıtlayamıyorum. "

YAZI MI, TURA MI?
Leonard Susskind, Fizikçi Stanford Üniversitesi "Eğer bir milyon kere yazı tura atsam, hepsinin tura gelmeyeceğinden eminim. Ama bunu kanıtlayamam. Olasılık teorisinin doğruluğundan eminim ama kanıtlayamam. Bütün bilimler aslında olasılık teorisi üzerine kurulu ama neden işe yaradığını bilmiyorum. Belki de bu yüzden Einstein, 'Tanrı zar atmaz,' dedi."

Zeynep Güven / Los Angeles

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 11 Eylül: Korku çağının doğum günü
 Televizyonu açmayı sakın unutmayınız!
 Türkiye'nin ötesindeki semt: Çarşamba
 Çarşamba'da Sauna bağlantısı
 Alternatif dünya tarihi
 Gençler için en faydalı 'denklem'
 Marilyn Monroe'nun çıplak çektirdiği son fotoğrafları...
 Bitmeyen veda gecesi
 Vatandaş kuyrukta gerek
 Başkanlar da sever
 İsveç'te bir Asurlu bakan
 İyileştirmek ve iktidar
 21. yüzyılın entelektüelleri bilim adamları
 İngiliz medyası tiraj savaşında
 Yarışmaya ezan sesleri karıştı
 Pınar Altuğ hedonist mi?
 Eller havada Zafer Bayramı
 Yılların eskitemediği aşk
 Tütsü, köri, müzik ve kola
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Vegas'ta Mustafa Keser dinledik
Las Vegas'ta bir adam...
MEHMET ALTAN
Burası da Aspat Halil'im...
Yıllardır eylülün bana...
GÜLSE BİRSEL
Televizyonu açmayı sakın unutmayınız!
Geçen yıl bitti,...
REFİK DURBAŞ
Asker Oldum Ana
Kimimiz Adana'dan geldi alnında...
AYŞE KULİN
Vatandaş kuyrukta gerek
Vize almak kolay değil. Banka...
KAZIM KANAT
Savaştan acı bir anı: Anne ve çocuk birlikte...
TURGAY NOYAN
Fatih, gemilerini hangi marinaya...
ÖNCEL ÖZİÇER
Çaça-Eşrefpaşa'da Romans
Sokakta, evin önündeki...
ERDAL ŞAFAK
İsveç'te bir Asurlu bakan
Haftaya bugün İsveç'te seçim...
Gel kim olursan ol gel Konya'nın aşına gel!
Gel kim olursan ol gel Konya'nın aşına gel!
Ünü dünyaya yayılsa da Türkiye'de yeterince tanınmayan Konyalı gurme...
Uçakta sinema dönemi
Uçakta sinema dönemi
Yolcu uçaklarının kabinleri tasarımcıların birbirinden ilginç ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.