kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu şehrin tüm sakinleri birbirini tanıyor
Bu şehrin tüm sakinleri birbirini tanıyor
Nüfus özellikleri
Hiyerarşi her yerde

Bu şehrin tüm sakinleri birbirini tanıyor

Üç yıl önce hizmet vermeye başlayan Chatcity, internette sosyalleşmek isteyenlerin akınına uğradı. 620 bin nüfusu olan bu şehirde, gerçek hayattaki gibi kafe, bar veya parklarda dolaşmak mümkün
Günlük hayatından memnun olmayanların, sanal âlemde buluştukları bir şehir var. Öyle bir şehir ki mavi bayraklı kumsalı, ağaçlarla donatılmış parkı, son teknoloji spor kompleksi, her an cıvıl cıvıl kafeleriyle tam da hayallerdeki gibi. Üç yıl önce hizmet vermeye başlayan bir internet sitesi olan Chatcity'nin bugün 620 bin üyesi var. Her biri belki de gerçek hayatlarında yaşamadıkları sosyalliği burada yaşıyor. Her ne kadar sosyolog ve psikologlar bu tarz bir sosyalleşme konusunda fikir ayrılığı yaşasa da, bu büyülü şehrin müdavimleri gün geçtikçe artıyor.

ÜÇ BOYUTLU CHAT
Chatcity'nin asıl amacı, üyelerine üç boyutlu chat yapma imkânı tanıması. Yani www.chatcity.cc adresine girdiğinizde, önce kendinize sizi temsil edecek bir anime karakter seçiyorsunuz. Kişisel bilgilerinizi doldurduktan sonra kendinizi daha yakından tanıtmak istiyorsanız fotoğrafınızı da ekleyebiliyorsunuz. Zaten üyelerin çoğunluğu, kendilerini fotoğraflarını da ekleyerek tanıtmayı tercih ediyor. Bu işlemi de tamamladıktan sonra, artık yeni kimliğinizle Chatcity'de dolaşmaya, insanların arasına karışıp yepyeni arkadaşlarla tanışmaya hazırsınız demektir. Odalarda herkesle konuşabilirya da beğendiğiniz kişilere 'özelden' mesaj atabilirsiniz. Sitede yüz binlerce üye arasında istediğiniz kriterlere göre arama yapabilir; arkadaş listenizi oluşturarak, dilediğiniz kişilerle konuşabilirsiniz. Ayda Pars ile Oğuz Baştuğ'un kurduğu Chatcity'e her gün yaklaşık 2 bin yeni üye katılıyor. Ayda Pars bu yükselen ilgiyi şöyle açıklıyor: "Bu siteyi ilk açtığımızda insanların tepkilerini ciddi bir şekilde inceledik. Herkes internette böyle bir siteyi hiç görmediğini anlattı. Aslında eş ve sevgili bulma siteleri çok yaygın. Ama burası gerçek hayata çok daha yakın. Dünyada da bu tarz siteler çok az. Üyelerimiz bize "Artık dışarı çıkmaz, para harcamaz olduk," diyorlar. Gerçekten de müdavimleri dışarıda bir kafeye gitmek yerine buraya gelmeyi tercih ediyor." Yine de Ayda Pars, Chatcity'nin insanları sosyalleştirdiği düşüncesinde: "Gerçek hayatta bir kafede 15 kişiyle birlikte konuşamazsınız. Oysa burada herkesle arkadaş olabiliyorsunuz. Ayrıca üyelerimiz gerçek hayatta da buluşuyor."

DENİZE GİRİLEBİLİR
Chatcity'de tıpkı gerçek hayattaki gibi kafelere, bara ya da çay bahçesine gidip oturulabiliyor; alışveriş merkezinde dolaşıp, diskoda dans edilebiliyor. Hatta bu sıcak yaz günlerinde Chatcity'nin özel plajına giderek, denize girmek de mümkün. Sitede bu tarzda 30 farklı oda bulunuyor. İlgiye göre oda sayısı arttırılabiliyor. Her birinin kapasitesi ise 25 kişilik. Çünkü bu sayı artırıldığında konuşmalar çoğaldığı için anlaşmak zor oluyor. Bu şehirde herkesin rahatlıkla, huzur içinde dolaşabileceği bir ortam olması için özel çaba sarf ediliyor. Örneğin 24 saat boyunca ortamı denetleyen, büyük titizlikle seçilmiş operatörler var. Bu kişiler 'ajan' olarak adlandırılıyor. Bunlar gerekli gördükleri durumlarda ortamın huzurunu bozan kişileri siteden uzaklaştırabiliyor. Küfürlü veya sakıncalı konuşmalar, filtreleme mekanizması sayesinde denetlenebiliyor. Yani sakıncalı kelimeler ya da küfürler daha ortamda yayınlanmadan bu filtreye takılıyor ve engelleniyor.

ECE KOÇAL

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Vahşi güzellik
 'Bigudilerle uçmak istiyorum'
 Mekânlarda bahar havası estirebilirsiniz
 Bir fincan acı kahvenin 40 yıl hatırı vardır
 Haftanın filmleri
 İstanbul'da Brezilya rüzgârları
 DVD ekranı
 Eğlenmek kimseyi rahatsız etmemeli
 Genç kızlar Jay-Z ile tanışacak
 Tarihi ve kentleriyle karpatlar
 Kentucky'li Brett'ten Sultanahmet tavsiyesi
 Su satıcılığından halıcılığa yükseldi
 Sonbaharın gözdeleri
 Mekânlarda aynanın sihirli gücünü keşfedin
 Haftanın filmleri
 Medresede kurslar başlıyor
 Atina'yı ağustosta keşfedin
 Rüya değil, gerçek konser
 Hem ekolojik hem ekonomik: Saman ev
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
Karım aldatırsa hemen döverim
Karım aldatırsa hemen döverim
Pınar Altuğ'la birlikte aynı dizide rol alan Cem Davran bir TV...
Ajda'dan kaftan modası
Ajda'dan kaftan modası
Önceki gece özel bir davette sahneye çıkan Ajda Pekkan, tayt,...
Kanseri yendi ama
Saldırıda yaşamını yitiren 15 yaşındaki Mizgin Demir'in daha önce...
Irak'a tarihi 12 uyarı
Türkiye, ABD'nin PKK'yla mücadele özel temsilcisi Joseph Ralston...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.