kapat
   
15 Eylül 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Diyanet'ten Papa'ya sert tepki

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Papa'nın bugün gazetelere yansıyan açıklamalarıyla ilgili olarak ''Hem Hıristiyanlık dünyası adına hem de insanlığın ortak barışı adına fevkalade kaygı ve üzüntü verici, talihsiz bir açıklamadır'' dedi.

Bardakoğlu, haberi dehşet ve hayretle okuduğunu belirterek, bu sözler, ''Papa'nın kendi iç dünyasındaki kini, düşmanlığı, nefreti yansıtıyorsa'' çok daha vahim bir durumla karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Papa'nın sözlerinin, hem Hıristiyanlık dünyası hem de insanlığın ortak barışı adına fevkalade kaygı ve üzüntü verici olduğunu ifade eden Bardakoğlu, Papa'dan sözlerini acilen geri almasını ve özür dilemesini beklediklerini bildirdi.

Batı'da
İslam dünyası, İslam ve İslam'ın peygamberi hakkında hep önyargılı, taraflı, bilimsellikten uzak ve hasmane değerlendirmeler yapıldığını dile getiren Bardakoğlu, şunları kaydetti:

''Kilise, tarihte batı kamuoyunu da ayağa kaldırarak İslam'ı düşman gördüğü için haçlı seferleri yaptı. İstanbul'u işgal ettiler, binlerce insan öldürüldü.

Ortodoks Hıristiyanlar ve Yahudiler öldürüldü ve zülüm gördüler. Hıristiyan teologlar 4. asırdan itibaren dünyayı hep 'Hıristiyani dünya-şeytani dünya', 'Hıristiyani güç- şeytani güç' olarak ikiye ayırdılar. Zihinlerinde hep bu kategori oldu. Hıristiyan dışındaki dünyayla savaşmayı kutsal bir görev olarak gördüler. Onun için Batılı kilise adamlarının beyin arkalarında hep haçlı zihniyeti ve kutsal savaş anlayışı vardır. Öyle zannediyorum ki Papa'nın bu sözleri de beyin arkasındaki kutsal savaş ve haçlı zihniyetinin bir yansıması gibi görünüyor. Batı'nın Ortaçağ boyu İslam hakkında önyargılı ve çarpıtılmış bir kanaate sahip olduğunu sadece bizler değil, birçok insaflı Batılı bilim adamı da söylüyor.''

''AKLI DEVRE DIŞI BIRAKAN HIRİSTİYAN KİLİSEDİR''


Papa'nın ''İslam'da Tanrı ile akıl arasında bağlantı olmadığı'' yönündeki iddialarını da değerlendiren Bardakoğlu, ''O konuda sorgulanması gereken
Kilise'nin yaptıklarıdır. Kilise dinin orijinalinde yaptığı tahribatı akıl zannetti. Hıristiyan Kilise, tarihte aklı devre dışı bırakarak, kendi çıkarlarını kendi hiyerarşik yükselmesini öne çıkardığı, insanların dindarlıkları üzerine tahakküm kurduğu, Tanrı ile fert arasına girip adeta kutsalı sömürdüğü için batı bir aydınlanma ve reform süreci yaşadı. Bugün Batı'da din karşıtlığı varsa onun sorumlusu aklı devre dışı bırakan Hıristiyan Kilise'dir'' diye konuştu.

Papa'nın aynayı kendine tutması, kendi iç dünyasındaki duyguları zapt etmesi ve Batı'nın çokça telaffuz ettiği barış, sevgi, ötekine saygı gibi kavramları özümsemesi ve içselleştirmesi gerektiğini kaydeden Bardakoğlu, kendi dinine saygılı bir din adamından böyle bir ahlaki erdem beklediğini söyledi.

Papa'nın söylediklerinin ötekine saygı, dine saygı ve ortak ahlaki erdemler çerçevesine sığmadığını ifade eden Bardakoğlu, şöyle konuştu:
''Hele hele eleştiri hiç değildir. Çünkü biz eleştiriye açık bir geleneğiz. Bir din adamı, bilim adamı, bir dinin tarihinde o dine mensup insanların
yanlışlarını eleştirirse bunu tartışırız. Ama bir dinin kutsalına, peygamberine, kitabına yönelik bir dil uzatma varsa artık bu küstahlıktır, düşmanca bir ifadedir ve din kavgasını körükleyen büyük bir talihsizliktir.

Batı'da birçok insan, Batı'nın teknolojik ekonomik ve askeri üstünlüğünün verdiği bencillikle küstahlıkla ve tepeden bakmacı tavırla öteki kültüre mensup insanları yargılıyor. Halbuki gerçek medeniyet, teknolojide ve ekonomik gelirde üstünlük değil, insani ve ahlaki erdemlerde insana insan olduğu için saygı göstermede ilerleyebilmektir. Papa'dan ve diğer kilise adamlarından bu gerçek medeniyetin öncüleri olmalarını beklerdim. Böyle olabilirse bir din adamı o zaman saygın olur.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Diyarbakır gergin
 Diyarbakır'da polise sınırsız arama yetkisi
 Danıştay Başsavcılığı'na Tansel Çölaşan seçildi
 Trafikte 'eylem' günü
 Karne ve not sistemi değişiyor
 Sağlık karneleri çipli 'sağlık kartları'na dönüşecek
 Çocuklar öldü, vicdansızlar
 İmam Öztürk'ün mezarı başında tehdit ettiler
 Sakarya Zaferi coşkuyla kutlandı
 PKK'yı muhatap almayız
 Diyanet 'linç' dedi ve kınadı
 Tarikat, Zengin'i geri çekmiş
 Çatalca'da havan topu paniği
 Cerrah'ın sağ kolu Rize'ye müdür oldu
YILMAZ ÖZDİL
İki fakülte...
Zeki Burak Okay.
Bahçeşehir...
ERGUN BABAHAN
Barış için samimiyet sınavı
Önce DTP'nin PKK'ya yaptığı...
MEHMET BARLAS
Orada bir Bodrum var uzakta ve unutulan...
Geçen hafta...
UMUR TALU
Artık yeter!
Korku, dehşet ve acının kentine buradan...
FATİH ALTAYLI
Bu işte bir iş var
Diyarbakır'da patlayan bombanın...
ERDAL ŞAFAK
Stat yolu
73 bin izleyicinin yarısının...
İslam'da Tanrı ile akıl arasında bağ yok
"Hıristiyanlık ile akıl arasında sıkı bir bağ var" diyen Papa,...
İsrail'den korkunç itiraf
Roket birliklerini yöneten İsrailli komutan: Lübnan'a bin 800 misket...
Hedefe ilk adım
Hedefe ilk adım
100. yılında UEFA şampiyonluğu hedefleyen Fenerbahçe, Randers...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu