kapat
   
12 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Akdeniz'de 200 bin hektar orman yandı

Akdeniz ülkelerinde bu yıl ağustos ayında çıkan yangınlarda yaklaşık 200 bin hektar orman alanı kül oldu.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yaptığı açıklamada, geçen ay İspanya'da 125 bin, Portekiz'de 40 bin 700, İtalya'da 14 bin 500, Yunanistan'da 4 bin 800, Fransa'da 4 bin hektarlık alanın yandığını, aynı dönemde Türkiye'de ise 4 bin 400 hektar ormanlık alanın kül olduğunu bildirdi.

Orman yangınlarının tüm ülkelerin gerçeği olduğunu ifade eden Kahveci, Akdeniz kuşağındaki ülkelerde bazen yılda 500 bin hektarlık orman alanının yandığını kaydetti. Kahveci, ''Diğer ülkelerde de yangınlar oluyor ama kimse bunları duymak istemiyor. Rusya'da, Sibirya'da öyle yangınlar çıkar ki ancak kar yağınca söner. ABD'de, Kanada'da yangın olur kentleri tehdit eder. Bu yangınlarda bazen 1.5-2 milyon, bazen 3 milyon hektar orman alanı yanar'' diye konuştu.

Türkiye'de
de yaz ayları boyunca çok sayıda yangın çıktığını anımsatan Kahveci, Akdeniz çanağında bulunan diğer ülkelerin yangınla mücadelede eğitilmiş özel timler kullandığını anlattı.

''Dünyada, orman yangınlarıyla orman teşkilatının mücadele ettiği nadir ülkelerden birisi biziz'' diyen Kahveci, şöyle devam etti:''Diğer ülkeler, yangınları bir doğal afet, doğal felaket gibi görürler. Ayrı bir organizasyon kurmuşlar, bunlar orman yangınlarına da giderler, deprem olur depreme de giderler. Sivil savunma gibi... Yani, olağanüstü hallerle ilgilenen bir organizasyon. Çünkü, bu ülkelerde bizde de olduğu gibi her yıl yangınlar çıkar.''

YILDA ORTALAMA 2 BİN YANGIN

Türkiye'de, orman yangınlarının en çok ağustos ayında çıktığına dikkati çeken Kahveci, yılda ortalama 2 bin olan bu sayının bazen 500'e kadar düştüğünün görüldüğünü ifade etti.

Nüfus yoğunluğunun artmasına paralel olarak insan kaynaklı orman yangını sayısında da artış yaşandığını vurgulayan Kahveci, ''Yılda ortalama 2 bin irili, ufaklı yangın çıkıyor. İhmal ve dikkatsizlik o kadar arttı ki yılda 5 bin ile 10 bin hektar arasında orman alanı yanarak kül oluyor. Bu sayı, 20 bine kadar da çıkabiliyor. Çünkü, yangınların çıktığı yerlerin jeolojik durumu, o günkü hava şartları, yangının seyrini etkiliyor'' diye konuştu.

Kahveci, bazen yangınların gece çıkabildiğini, can güvenliği nedeniyle müdahale için sabaha kadar beklemek zorunda olduklarını belirterek, ''Sabah yangın dev gibi büyümüş olabilir. Dolayısıyla bu yangının tahribatı da artar'' dedi.

''KİMSE İDDİALI KONUŞMASIN''


Orman yangınlarıyla ilgili olarak kimsenin, ''şöyle yapılsa iyi olur, böyle yapılsa iyi olur'' şeklinde iddialı konuşmaması gerektiğini ifade eden Kahveci, ''Çünkü, Türkiye'de yangın riski altında bulunan bölge büyük. Konuşulması gereken, yangınla mücadele stratejisi, eylem planları sağlıklı mı, ayağı yere basıyor mu ve donanımın güçlü mü, insanın eğitimli mi gibi konular olmalı'' diye konuştu.

Kahveci, şöyle devam etti:

''Türkiye, geniş bir ülke ve ormanlar çok parçalı dağılmışlar. Arazi de çok dik, dalgalı, taşlık, kayalık. Her yere ulaşmak mümkün değil. Biz böyle bir Türkiye gerçeğinden hareketle, Yangın Risk Haritası oluşturduk. 60 yıllık periyotta yangınların nerelerde çıktığının istatistiğini yaptık. Bu haritayı, sıcaklıkları, rutubeti,nem oranını, ormanların bulunduğu iklim kuşaklarını göz önüne alarak oluşturduk.''Çevre ve Orman Bakanlığının, orman yangınlarıyla mücadelede ''eylem planı'' oluşturduğunu anlatan Kahveci, helikopterlerin, amfibik uçakların ve eğitimli personelin, bu yıl çıkan yangınlarda en verimli şekilde kullanıldığını ifade etti.

Osman Kahveci, yangın çıkması muhtemel bölgelerle ilgili olarak Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ile sürekli bilgi alışverişi içinde olduklarını belirterek, bu kadar dikkate rağmen bu geniş coğrafyada orman yangını çıkmasını önlemenin mümkün olamayacağını savundu.

Kahveci, bu yıl Ağustos ayında ekstrem hava koşulları yaşandığını anımsatarak, ''Günde 15-20 yangın çıkması bizim için artık rutin hale geldi'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Seksi yıldızın son dizisi
 'Esrar içip, cübbeyle kamufle eden var'
 Çarşamba'daki olay camiye SABAH girdi
 'Samuray kılıçlı' çeteye operasyon
 Niğde'de feci kaza: 4 ölü 4 yaralı
 'Engizisyon mahkemesi tavrı'
 İspanya'da plaj kalmayacak
 Sadece konsolosu yakmamış
 Sezen 10 kilo verdi
 Kadınlar griye bürünecek
 Futbol fanatizmi cinayet işletti
 Trafik kurbanları uğurlandı
 Adliyede kanlı baskın
 Cadde ortasında ayağından vuruldu
 Ölüme böyle atladı
 Çeteyle birlikte gözaltına alındı
 Düğünde açılan ateş sonucu bir kişi öldü
 9 aylık hamile olan Seren bebeğini yitirdi
 Modacı Dilek Hanif Budapeşte'de evlendi
 'Boşanmak en hoşlanılmayan helal' çağrısı
 Veliye taciz öğretmenleri kapıştırdı
 Almanya'da bir Türk rahip bıçakladı
 Annesini gözü önünde yitirdi
 On Numara
EMRE AKÖZ
Kime kulak vermeli?
Geçenlerde, aynı zamanda radyocu...
MAHMUT ÖVÜR
"Moloz" savaşına Erdoğan el koydu
Geçen hafta İstanbul...
HINCAL ULUÇ
Yavuz'a da, Sabah'a da alkış!..
Okur Temsilcisi Yavuz...
Aslan Ligi'ne dönüyor
Aslan Ligi'ne dönüyor
Avrupa fatihi Galatasaray, iki sezon aradan sonra katıldığı...
Bir tek Yıldırım'ı çağırmadı
Bir tek Yıldırım'ı çağırmadı
Başkan Canaydın, 16 Süper Lig kulübü başkanını Bordeaux maçı için...
Konsolosu şok eden sözler: Geç kaldınız
Adana Şehit Aileleri ve Malulleri Derneği'ni ziyaret eden ABD...
DTP'den PKK'ya sürpriz çağrı
Bugüne kadar birçok kez iki taraflı ateşkes çağrılarında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu