kapat
   
13 Eylül 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emniyetten 'Gaye' operasyonu

İstanbul Valisi Muammer Güler, bir terör örgütüne yönelik olarak düzenlenen ve ''Gaye'' adı verilen, 7 ayrı ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda, örgüt mensubu 23 kişinin 39 silah, 11 adet el bombası ve yaklaşık 250 kilogram patlayıcı maddeyle yakalandığını bildirdi.

Vali Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün brifing salonunda, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile konuya ilişkin açıklama yaptı.

Vali Güler, ''Gaye'' adı verilen ve yaklaşık 2 yıl süren planlı istihbarat çalışmaları sonucu, bir terör örgütüne yönelik olarak 4 gün önce operasyona başlandığını kaydederek, 7 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda 23 örgüt mensubunun yakalandığını bildirdi.

Güler,
operasyonda, değişik çap, marka ve özelliklerde 39 silah, 11 adet el bombası ile nitrik asit, kükürt, cıva, aseton, kimyasal sıvı maddeler, tozlar ve C-4 olmak üzere yaklaşık 250 kilogram patlayıcı madde ele geçirildiğini kaydetti.

Vali Güler, teknik tespit ve delillerin değerlendirilmesi sonucu, biri polis memuru 3 kişinin öldürülmesi, İstanbul'da 48, Türkiye genelinde 76 bombalama eyleminin aydınlatıldığını açıkladı.

KAOS YARATMAYA ÇALIŞANLAR YAKALANDI

İstanbul Valisi Muammer Güler, ''Ülke çapında ve İstanbul'da kaos yaratmaya çalışan terör örgütü üyelerinin, hukuk devletinin polise tanıdığı sınırlara azami özen gösterilerek, başarılı bir şekilde yakalandığını'' bildirdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki açıklamada Güler, sözlerine, ''Polisimiz son yılların en büyük operasyonuna imza atmıştır'' diyerek başladı.

''Mevcut anayasal düzeni değiştirerek, yerine Marksist-Leninist ideolojiye dayalı bir düzen kurmak için ülke genelinde silahlı faaliyet gösteren bir terör örgütüne yönelik'' 5 Ekim 2004 tarihinde, ülke çapında İstanbul Emniyet Müdürlüğü merkezli ''Gaye'' adıyla planlı istihbarat operasyonu başlatıldığını kaydeden Güler, birçok ilde aynı doğrultuda büyük hassasiyetle yaklaşık 2 yıl sürdürülen bu çalışmanın, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığınca koordine edildiğini söyledi.

Güler, şöyle konuştu:


''Başta İstanbul olmak üzere birçok ilimizde polisimizi ve vatandaşımızı şehit eden, gasp, soygun, bombalama eylemi gerçekleştiren, terör örgütünün şiddet temelli kamuoyunda infial uyandıran yeni eylem kararlarının alınacağı kongresini yapmak için toplandığının tespit edilmesi üzerine, operasyonun, 'Yakalama Operasyonu'na dönüştürülmesine karar verilerek, uzun bir süreden beri izlenen örgütün Merkez Komitesinin de aralarında bulunduğu lider kadrosu 8 Eylül 2006 günü, İstanbul, Manisa, Aydın, Kayseri, Antalya, Mersin ve Malatya illerinde eş zamanlı olarak yapılan operasyonlarla ele geçirilmiştir.''

Muammer Güler, terör örgütünün, başta askeri, mali ve açık alandaki şiddet eylemlerini yöneten üst düzey sorumlularının da aralarında bulunduğu 23 kişinin yakalanarak gözaltına alındığını ifade etti.

ELE GEÇEN MALZEMELER

İstanbul Valisi Muammer Güler, yakalanan kişiler ile örgütün hücre evlerinde, ''1 adet roketatar, 3 adet roket mermisi, 4 adet sevk fişeği, 2 adet Kanas marka suikast tüfeği, 1 adet Bixi marka otomatik tüfek, 11 adet Kalaşnikof marka otomatik tüfek, 1 adet Uzi marka otomatik tabanca, 2 adet MP-5 marka otomatik tabanca, 5 adet 12'li Baretta marka otomatik makineli tabanca, 3 adet CZ marka tabanca, 1 adet Glock marka tabanca, 2 adet Walther marka tabanca, 1 adet Browning tabanca, 1 adet Browning susturuculu tabanca, 1 adet Taurus marka tabanca, 1 adet Tokarev marka tabanca, 2 adet Scorpion marka otomatik tabanca, 1 adet av tüfeği, 1 adet Tarıq marka tabanca, 1 adet Smith Wesson marka tabanca, 1 adet Ruger marka tabanca olmak üzere 39 silah'' ele geçirildiğini bildirdi.

Güler, ayrıca, ''2 bin 720 adet çeşitli çap ve markalarda mermi, 11 adet el bombası, 250 kilogram civarında patlayıcı madde (nitrik asit, kükürt, cıva, aseton, kimyasal sıvı maddeler, tozlar ve C-4 plastik patlayıcı), çok miktarda çeşitli bomba düzenekleri, 3 adet telsiz, 5 adet dürbün, 2 adet fotoğraf makinesi, 8 adet kelepçe, 7 adet diz üstü bilgisayar, 460 adet CD, 111 adet disket, 15 adet flash disk, 3 adet elektronik daktilo, 2 adet bilgisayar tarayıcısı, 2 adet detektör, 1 adet frekans karıştırıcı, çok miktarda sahte kimlikler, sahtecilikte kullanılan malzemeler ile soğuk mühür makinesi, çok miktarda araç plakası, bir miktar döviz ve YTL, 2 adet örgüte ait otomobil'' elde edildiğini kaydetti.

AYDINLATILAN EYLEMLER

Vali Güler, teknik tespit ve delillerin değerlendirilmesi sonucunda, 7 Ağustos 1996 tarihinde Bahçelievler'de polis memuru Veysel Bilen'in şehit edilmesi, 8 Nisan 2001 tarihinde Ümraniye'de polis ekip otosunun taranması, 10 Nisan 2001 günü Üsküdar'da polis ekip otosunun taranması ve bir öğretmenin öldürülmesi, 16 Ekim 2001 günü bir vatandaşın öldürülmesi eylemlerinin aydınlatıldığını söyledi.

İstanbul'da 2002-2006 tarihlerinde meydana gelen 48, Türkiye genelindeki toplam 76 bombalama eyleminin de aydınlatıldığını ifade eden Güler, örgütün diğer eylemleriyle ilgili çalışmalara devam edildiğini belirtti.

Güler, İstanbul polisinin İzmir, Manisa, Aydın, Bursa, Antalya, Balıkesir, Malatya, Kayseri, Mersin, Denizli, Kocaeli, Yalova ve Afyon illerine görevliler göndererek, bu illerin polisiyle birlikte terör örgütü mensuplarını, mahkemelerden alınmış kararlarla izlediğini, yasaların kendisine vermiş olduğu sınırlar içerisinde operasyonu başarıyla gerçekleştirdiğini ifade etti.

'HER TÜRLÜ TEHDİDE KARŞI MÜCADELE'

İstanbul Valisi Muammer Güler, sözlerine şöyle devam etti:
''Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Anayasal bir hak olan ifade ve düşünce özgürlüğü çerçevesinde, tüm vatandaşlarımız bu hakkı en geniş bir şekilde kullanabilmektedir.
Bugün anayasal platformda ifade edilebilecek her türlü ideolojik düşüncenin, illegal bir biçimde şiddete başvurarak benimsetilmeye çalışıldığı bir anlayıştan, Türk Milletine ve İstanbul halkının can ve mal emniyetine gelecek her türlü tehdide karşı mücadelemiz kararlılıkla sürdürülecektir.

Ülke çapında ve İstanbul'da kaos yaratmaya çalışan terör örgütü üyeleri, hukuk devletinin polise tanıdığı sınırlara azami özen gösterilerek, başarılı bir şekilde yakalanmıştır.''

Vali Güler, yakalanan örgüt mensuplarının adliyeye sevk edildiklerini de sözlerine ekledi.

SORULAR

Muammer Güler, açıklamanın ardından gazetecilerin sorularına yanıtladı.Güler, ''Örgüt tamamen çökertildi mi?'' sorusu üzerine, örgütün askeri kanadı sorumluları ile merkez komite üyelerine yönelik yapılan operasyonun, başarılı bir operasyon olarak değerlendirilebileceğini bildirdi.

''Örgütün yeni bir eylem planı var mıydı?'' sorusu üzerine Güler, ''Örgütün şiddet temelli yeni eylem arayışı içerisinde oldukları biliniyor. Tabi bölgemizde ve Türkiye'de yaptıkları başka eylemler de var. Bu nedenle takibat, yakalama operasyonuna dönüşmüştür. Aydınlatılacak olan başka eylemlerde vardır'' diye konuştu.

Güler, İsmailağa Camii'ndeki cinayete ilişkin soruya karşılık da, ''Bu konuyla ilgili gerekli soruşturmalar devam etmektedir'' dedi.
Operasyonda ele geçirilen bazı silah ve malzemeleri yakından inceleyen Vali Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tan da bilgi aldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Diyarbakır'da patlama: 7 ölü, 17 yaralı
 Köprü ve yollarda iş yavaşlayacak
 Başbakanlıkta memur maaş toplantısı
 "Batı'nın Türkiye'ye ihtiyacı var"
 1 doktor en fazla 30 SSK'lıya bakacak
 Elektrik dağıtım şirketlerinin sorumlulukları belirlendi
 43 milyon çocuk eğitimsiz
 Şehit kızı: Hani beni okula götürecektin!
 Bombacılar isyan etti
 Bingöl'de trene mayınlı saldırı
 Birler için 'uyum süreci'
 Paşa PKK koordinatörü sözüne tepki gösterdi
 Yanan teknede can pazarı
 Kazdağları'na askeri uçak düştü
 '600 çocuğu gömemem'
 'Neolitik' döneme ait evler bulundu
 Beş üst düzey emekli subayı vuracaklardı!
 Batman'da askerin mayın operasyonu
 Valilik güvenlik skandalını soruşturuyor
 KKTC'de hareketli günler
 Terör örgütü DHKP-C temyize gitti
YILMAZ ÖZDİL
Bitlis'te beş minare...
Hükümet, deplasman...
ERGUN BABAHAN
Cemaatler ve demokrasi
Harrison Ford'un "Witness"...
MEHMET BARLAS
Bu kadar kötümserliğe karşın bu büyüme nedir?
Evli...
UMUR TALU
Aidim aitsin, ait!
Tamam, şöyle de diyebiliriz:
Bu...
FATİH ALTAYLI
Saldırganları protokole kim soktu kim...
ERDAL ŞAFAK
Türk'ün çağrısı
Demokratik Toplum Partisi...
'Müslümanlara ayrı hapishane kurulsun'
Belçika Federal Polisi Genel Müdürü adi suçlardan hapishaneye giren...
'CIA ajanları işkence davalarına karşı kendilerini sigortalatıyor'
Bush ve Pentagon'un sert sorgulama teknikleri konusunda geri adım...
Aslan Ligi'ne dönüyor
Aslan Ligi'ne dönüyor
Avrupa fatihi Galatasaray, iki sezon aradan sonra katıldığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu