kapat
   
11 Eylül 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
SMS:
MA yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

11 Eylül, 12 Eylül...

Bugün 11 Eylül'de NewYork'taki 'İkiz Kuleler' e yapılan saldırının beşinci, yarın da 12 Eylül askeri darbesinin yirmi altıncı yıldönümü...
ABD'deki saldırının da, Amerika tasdikli 12 Eylül askeri darbesinin de özünü ve ruhunu 'dünya kapitalist sistemi' belirliyor.
11 Eylül ABD'de, 12 Eylül de Türkiye'de para kazanma biçimini, zenginlik kaynaklarını, paranın dolaştığı elleri ve yerleri değiştirdi. Ekonomik açıdan yapılan tahlil siyasi gelişmelere berraklık getirmekle kalmıyor, olayların 'faillerini' de netleştiriyor. Buna 'paran izini takip etmek' de diyebilirsiniz.


Önce 'İkiz Kule' saldırısından başlayalım. Buradaki 'katil kim?' sorusuna cevap ararken, bunun kimin işine yaradığını tespit etmek eski ama çok sağlam bir yöntem...
11 Eylül 2001öncesinde, daha belirgin olarak söylersek Demokrat Bill Clinton iktidarı boyunca ABD'nin motor gücü bilgisayar sektörüydü. En tepe taklak gideni de silah, daha genel söylersek savunmaydı. Petrol de büyük ölçüde çaptan düşmüştü. Başkanlık seçimlerini Bush'un kazandığını, haftalarca süren belirsizlik ardından 'Yüksek Mahkeme' açıklamıştı. Şaibeli bir sayım ertesinde Bush'un kazanması, ABD'de uzunca bir süredir tepe taklak giden silah ve petrol tekellerinin bir perende atarak iktidarı ele geçirmesi demekti.
11 Eylül saldırısı dafazla silahçılara ve petrolcülere yaradı. 11 Eylül saldırısına kadar Amerika'dakisektörünün en büyük şirketi olan Lockheed'in yıllık cirosu 26 milyar dolar iken, saldırıdan sonra bu ciro on misline katlanıverdi. Irak saldırısının üslubunu da, içeriğini deve petrol tekelleri şekillendirdi. Clinton döneminde bilgisayarcılara kaptırılan avantaj şimdi misliyle geri alınmaya çalışılmakta...


Bizdeki 12 Eylül askeri darbesi ise, yapılan tüm darbeler gibi ABD icazetiyle, dünya sistemine uyum sağlayamadığımız için yapıldı. Üstelik bu darbe, 12 Mart'ın devamıydı. Kabuk değiştiren kapitalist dünya Türkiye'deki iktisat politikasına değişmesi için ilk ihtarını 12 Mart'ta yaptı. Bunun yeterince anlaşılmadığını görünce de fiili icraata 12 Eylül'le girişti.
O tarihlerde yığınlara yönelikıklı tüketim malları sektörleri ölüyor, onların yerlerini bilgisayarlar ve bio-teknolojilere dayalı yüksek teknoloji malları alıyordu. Gelişmiş ülkelerin özellikle bu kabuk değiştirme sırasında bizim gibi ülkelerin iç pazarlarına ihtiyacı yoktu. Geçiş sürecinin sıkıntılarını gidermek için peşinde koştukları tek şey, iç piyasaları geliştirmek için verdikleri borçların tahsiliydi.
Borç ödemek için daha fazlakazanmak gerekiyordu. Türkiye ise daha fazla parayı ancak dünyaya daha fazla mal satarak, ihracatı öne çıkararak kazanabilirdi. Bunun için iç talebin kısılması, topluma daha önce verilen sosyal hakların kısıtlanması lazımdı. Bunu ordu eliyle yaptılar. Büyük acılar yaşadık.


Türkiye'de 26 yılönce darbe yaptıran 'yüksek teknolojilere dayal sanayi sonras model', beş yıl önce kendi evinde silinmeye yüz tutmuş eski sektörler tarafından vuruldu. Dünya geriye savruldu. Bundan birkaç yıl önce dünya zenginliğini üreten yeni teknolojiler, ekonomideki tahtlarını şimdi silahçılarla petrolcülere devretti. Türkiye ise dışa dönük büyüme modelini geliştirdiderinleştiremedi, olgunlaştıramadı. Yol aldık ama menzile ulaşamadık.
Türkiye'yi dünyadaki gelişmelere uyamadığı için acılarla sarsalayan ABD'deki yüksek teknolojiler kendi evinde geçici bir süre için iktidarı kaybetti.
Türkiye ise kendi yönünü belirgin bir biçimde belirleyemediği, dünya sistemi analizi yapmadığı için çalkantıların ortasındadevam ediyor.


Tarihin büyük yolculuğu sırasındaki geçici dalgalanmalar büyük acılara neden oluyor. Ne var ki, süreç içinde insanlık hep değişti, hep yenileşti, hep özgürleşti.
Önemli olan o gelişim çizgisinin takipçisi olmak. Büyük resmi görebilmek. Tarihin temposunu ve zamanın ruhunu çözmeye çalışmak.
Kol gücünden beyin gücüne geçen insanlık uzun süre 'eskinin' olamaz. Silah ve petrol, yeni teknolojilere galebe çalamayacak. Geçici bir rövanşla yetinecek. Böyle bakınca 'ana yol' ile 'tali yol' daha netleşiyor. Tali yola girildiğinde kayıplar insanlığın canını çok yakıyor ama sonunda insanlık hep ana yola, tarihin o büyük ilerleyişine dönüyor.
Daha gelişmiş olan üretim ve zihniyet biçimi galip geliyor.
Şimdiye kadar tersi hiç yaşanmamış.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Açık yara...   / 09-09-2006
 On altı yıl önceki tezkere yazısı...   / 04-09-2006
 On altı yıl önce Sabah okur muydunuz?   / 02-09-2006
 Post-ulusal kimlik ve anayasal yurtseverlik...   / 28-08-2006
 Entelektüel ve demokrat...   / 26-08-2006
 'Uçsa kuş demem'   / 21-08-2006
 Sol, cumhuriyetin dönüşümünü savunmalı   / 19-08-2006
 Kent dindarlarını özlemek...   / 14-08-2006
 İkinci Cumhuriyet'i en iyi kimler anlar?   / 12-08-2006
 Protestanlığın alternatifi ne olacak?   / 07-08-2006
ERGUN BABAHAN
Devlet Müteahhitliği Karadeniz Otoyolu
New YorkBaşbakan...
MEHMET BARLAS
Kaynaşmış kitlenin içinde kaynayan...
UMUR TALU
Miniklere temenni!
Belki hiçbiriniz öyle değilsinizdir.
ERDAL ŞAFAK
Kameralı Orta Çağ
5 yıl önce bugün...
MEHMET ALTAN
11 Eylül, 12 Eylül...
Bugün 11 Eylül'de NewYork'taki...
"PKK'nın uyguladığı şiddet dehşet verici"
Wilson, 11 Eylül saldırılarının mimarı El Kaide gibi PKK'nın da...
İşte CIA'nın 'sorgu teknikleri'
Bush, "İşkence yapmıyoruz' dese de, New York Times gazetesi...
Kartal'a Doğan çarptı: 2-3
Kartal'a Doğan çarptı: 2-3
Hafta başında Trabzon teknik direktörlüğüne getirilen Ziya Doğan,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu