kapat
   
11 Eylül 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ulku Tamer @ SABAH
SMS:
UT yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Edgar'ın laneti dünyayı kasıp kavurmuştu

Bu yaz okuduğum en ilginç kitaplardan biri, Marc Dugain'in Edgar'ın Laneti (Çeviren: Aysel Bora ; Merkez Kitaplar) oldu. 19241-972 arasında tam 48 yıl boyunca FBI Başkanlığı yapan Hoover'in belgelerden yola çıkılarak yazılmış öyküsü, ayrıntılı bir araştırmanın ürünü.
Hoover denilince, sanatla ilgilenenlerin aklına Hollywood'da başlatılan "cadı avı" gelir önce.


Amerika'da "Komünizm korkusu" 1917 Sovyet Devrimi'nden sonra başladı.
"Dünyayı sarsan on gün", kapitalizmin yıkılabileceğini göstermişti. Bu düzenin savunucuları, duydukları korkuyu kısa sürede bir "ulusal korku" ya dönüştürmeyi amaçladılar. Hükümet de "ülkeyi Ruslara satmak isteyenlerin kimler olduğunu ortaya çıkarmak" amacıyla 1919'da geniş çapta bir soruşturma açtırdı.
Bu alanda çalışmalar yapmak üzere, Temsilciler Meclisi'ne bağlı ilk komite 1930'da kuruldu. Başkanı Hamilton Fish, "Komitenin sadece komünistlerin peşinde olduğunu" belirtti.Meclis üyelerinden Samuel Dickstein, ülke için Nazizmin de büyük bir tehlike olduğunu ileri sürdü, bu konuda da araştırma yapılmasını istedi.
Dickstein'e aldıran çıkmadı. 1938'de Amerika'ya Karşı Çalışmaları Araştırma Komitesi kurulduğunda, Dickstein komiteye alınmayacak, ilk başkan Martin Dies, sadece komünizm tehlikesini araştıracaklarını, başka eylem ve eğilimlerle ilgilenmeyeceklerini söyleyecekti.


1929-1931 arasında bu korku daha da arttı. Kapitalizmin temelleri sarsılmaya başlamıştı. Ekonomi çökmek üzereydi. Kapitalist düzenin temsilcileri, bir baskı ve propaganda kampanyasına giriştiler. Ortaya "Hayat, Sovyet Rusya'yla bir savaştır" gibi sloganlar atıldı; Sovyetler Birliği'nin Amerika'yı ele geçirmek isteyen, bu amaçla geniş bir casusluk şebekesi kuran bir devlet olduğu kanısı yerleştirilmeye çalışıldı. Her komünist, Sovyet Rusya'nın bir ajanıydı. "Dünyanın en büyük gösterisi" olarak nitelendirilebilecek bir "Komünist avı" düzenlendi.
Bu arada İkinci Dünya Savaşı patlak verdi. ABD, büyük düşmanı SSCB ile birlik oldu. Ama bu düşmanlık savaş sırasında da sürdü. MacArthur, 1945'te "Rusların Nazilerden daha büyük bir tehlike" olduğunu ileri sürmekten kaçınmadı. Bazı yorumcular, Amerika'nın Japonya'ya atom bombası atmasına bu görüşün yol açtığını söylediler. Avrupa'da savaş sona ermişti; Sovyetler Amerika'ya Doğu'da yardım edebilirler, zaferi paylaşabilirlerdi. Atom bombası buna engel olmak için atılmış, iki yüz bin kişi öldürülerek "Kızıl Ordu'nun pençesinden kurtarılmıştı"!
Savaştan sonra Amerika'ya Karşı Çalışmaları Araştırma Komitesi, sendikalardaki, üniversitelerdeki, sinematiyatro endüstrisindeki komünistleri ortaya çıkarmak için geniş çapta bir soruşturma açtı. Bu soruşturmada suçlu bulunanlar kara listeye alındılar, işsiz kaldılar, yoksulluk çekmeye mahkum edildiler. Anayasanın kendilerine sağladığı hakka dayanarak tanıklık etmemekte direnenler
"Komiteyi aşağılamak" suçuyla hapse atıldılar. Whittaker Chambers ile Richard M. Nixon'ın casuslukla suçladıkları Alger Hiss, ölüm cezasına çarptırıldı.
Bu arada yeni bir "önder" belirdi: Senatör McCarthy. McCarthy, komünistlerin devlet dairelerine sızdığını ileri sürerek yeni bir kampanya açtı, "cadı avı" nı hızlandırdı; Kore Savaşı'nın başlamasından komünistleri sorumlu tuttu. I.F. Stone gibi birkaç gazeteci, Kore Savaşı'na Komünistlerin değil, Güneydoğu Asya'yı denetim altında tutmak isteyen Amerikan emperyalizminin yol açtığını söylediler, ama Rosenberg'lerin bu cadı kazanında öldürülmelerine engel olamadılar.
Amerika'da "ihanet yılları" olarak adlandırılan bu dönemin en önemli yaratıcılarından (ya da daha doğrusu, uygulayıcılarından) biri Edgar Hoover'di. Adı kısa sürede "soğuk savaş" la özdeşleşti.


Başmimarı Hoover olan, çıkarlar, karaçalmalar, yalanlar üstüne kurulu bu eylemlere dünyada birçok aydın karşı çıktı.
Albert Einstein, 12 Haziran 1953 tarihli New York Times gazetesinde yayımlanan "açık mektup" unda şunları yazacaktı: "Bu ülke aydınlarının karşı karşıya bulunduğu sorun son derece ciddidir. Gerici politikacılar bütün aydınlara kuşkuyla bakılmasını sağlamakta başarılı olmuşlardır.
Bu başarıdan sonra şimdi öğretme özgürlüğünü baskı altına alma, kendilerine boyun eğmeyenleri aç bırakma çabalarına girişeceklerdir.
"Aydınlar azınlığı buna karşı ne yapmalıdır? Gerekirse cezaevine girmeyi, parasız kalmayı, ülkenin çıkarları uğruna kendi çıkarlarından olmayı göze almalıdırlar.
"Bunu yaparken anayasaya sığınmamalı, onurlu bir yurttaşın böyle soruşturmalara katılamayacağını haykırmalıdırlar.
"Yeterli sayıda kimse bunu yapabilirse, başarı kazanılır. Başarı kazanılamazsa, bu ulus köle olarak yaşamayı zaten kabullenmiş demektir."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 "Öykünün Mareşali" de emekli oldu   / 04-09-2006
 Düşünce özgürlüğü, seçme özgürlüğünü de kapsıyor   / 28-08-2006
 Fildişi kuleye kapatılan bir halk sanatçısı   / 21-08-2006
 Şahinlerle güvercinleri birlikte uçuran şair   / 14-08-2006
 "Bir başka zaman diliminden mi..."   / 07-08-2006
 Basamakları teker teker tırmanmak   / 31-07-2006
 Çağdaş Homeros: Halikarnas Balıkçısı   / 24-07-2006
 Eğer gerçekten okuyacaksanız...   / 17-07-2006
 On bir yıldır "göçmüş kediler"inin yanında   / 10-07-2006
 Sinemanın onurunu koruyan bir aydındı   / 03-07-2006
OKUR TEMSİLCİSİ
'Doğan PO'yu bastı' mı?
Haber kaynakları güvenilir...
ÜLKÜ TAMER
Edgar'ın laneti dünyayı kasıp kavurmuştu
Bu yaz okuduğum...
Kartal'a Doğan çarptı: 2-3
Kartal'a Doğan çarptı: 2-3
Hafta başında Trabzon teknik direktörlüğüne getirilen Ziya Doğan,...
Tigana'nın eseri
Tigana'nın eseri
Beşiktaş'ın ilk onbiri açıklanınca herkesin ağzı açık kaldı.
Ağar'dan, Baykal'a beyaz gül
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, anamuhalefet lideri Deniz...
"Irak'taki istikrarsızlık Türkiye'dekini tetikliyor"
New york Times gazetesi, ABD'nin PKK ile mücadelede...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu