kapat
   
08 Eylül 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye Akdeniz'in Çin'i

Le Figaro muhabiri Jean-Marc Philibert tarafından kaleme alınan Türkiye ekonomisine ve Sabancı Holding'e geniş yer verilen tam sayfalık yazıda, Türkiye Akdeniz'in Çin'i olarak nitelendi.

Yazıda ayrıca Güler Sabancı, ''Sabancı Grubunu dünyayı fethetmeye hazırlayan kadın'' olarak tanıtıldı.

Uluslararası finansal mücadele alanının uzağında, kıtanın en dinamik büyüme hızlarının birinin rüzgarını arkasına alan büyük Türk şirket topluluklarının, silahlarını gizliden, gizliye parlatmakta oldukları ve muharebeye hazırlandıkları belirtilen yazıda, amacın, global pazara baskın yapmak olduğu ifade edildi.

BASKIN
ÖNCESİ HAZIRLIK


''Sıçrama Yapmaya Hazır Türk Sanayi Devleri'' başlığı ile yayınlanan yazıda, İstanbul'un yoğun trafiği ve bunaltıcı havası içinde bu şirketlerin, Orta Asya'dan Doğu Avrupa'ya, oradan batıya uzanan çizgide Türk şirketlerinin faaliyetlerini yoğunlaştırdığının altını çizen gazete, ''Bu baskın öncesi hazırlık sürecinde, daha şimdiden bazı tercihli sektörler belirmekte. Enerji, otomotiv donanımları, lastikler, bankacılık ve finans, inşaat ve bayındırlık hizmetleri. Yakın gelecekte girişilecek olan büyük savaş, olasılıkla bu cephelerde verilecek'' denildi.

Yazıda 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrası Türk ekonomisinde olumlu bir değişim yaşandığı kaydedilerek, ülkenin ilk aile şirketleri grubu olan Sabancı'nın bankacılık, çimento ve kağıt üretimi alanlarını da kapsayacak şekilde, tekstilden tütüne kadar yayılan bir etkinlikler yelpazesi üzerinde, en azından 65 farklı ticari etkinlik alanında uğraşı vermekte olduğu bildirildi.

AK PARTİ

Yazıda seçimlerle iş başına gelen AK Parti'nin, enflasyonu kontrol altına alarak, istihdam yaratmayı, toplumu ve ekonomiyi dinamik bir büyüme hızına yeniden kavuşturmayı, ayrıca ulusal para biriminden altı sıfır atarak, Yeni Türk Lirasını dolaşıma sunmayı ve böylece yatırımcıların itimadını yeniden kazanmayı başardığı belirtildi.

Büyük Türk şirket gruplarının ''savaş nizamına'' geçmelerine olanak sağlayan koşulların oluşması sonucu, uzun vadeli planlara gereksinim duyulduğu kaydedilen haberde, Sabancı Holding'in Üst Yöneticisi Ahmet Dördüncü'nün ''Son birkaç yıldır, on yıl süreli bir büyüme ve gelişme planını yürürlüğe koymuş bulunmaktayız, 2001 yılından önce bir önceki yıla bakarak yeni bir bütçeyi öngörebilme olanağına sahip değildik'' açıklamasına da yer verildi.

Türk şirketlerinin uluslararası alanda yaptıkları çalışmaların anlatıldığı
bölümün sonunda ise ''Bu yalnızca bir başlangıçtır. 72 milyonluk nüfusu, yüzde 7 ila yüzde 8 oranında artış kaydeden büyüme hızı, yabancı sermaye için bir cazibe kaynağı olması bağlamında (Türkiye, Akdeniz'in Çin'i) olma yolundadır'' ifadesine yer verildi.

GÜLER SABANCI

Le Figaro'da yer alan haberin yarım sayfalık bölümünde de Sabancı Holding ve Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'ya yer verildi.

Bu bölümde''Güler Sabancı Sabancı Şirketler grubunu yönetiyor. Onun yarattığı ivme desteğinde Holding, uluslararası arenada boy gösterme ölçeğini geliştirdi ve artık böylesine mükemmel bir çizgi doğrultusundaki çabalarını durdurmak niyetinde değil'' denilerek, Güler Sabancı'nın erkekler dünyasındaki bir iş kadını olarak, kendisini olduğu gibi kabul ettirmekten vazgeçmediği aktarıldı.

Yazıda Güler Sabancı'nın, kendisini ziyaret eden yabancı basın mensuplarını iyi bir ev sahibesi olarak karşıladığı ve Forbes Dergisinin açıkladığı dünyanın en güçlü kadınları listesinin 65. sırasında yer alan Sabancı'nın, ''sergilediği görüntüye uygun, saygıdeğer, hanımefendi bir işkadını'' olduğu dile getirildi.Yazıda, şunlar kaydedildi:

''Daha yalın bir ifade ile, bu deneyimler onu, bugün sürdürmekte olduğu etkinliklerin bütünselliği ile kaynaştıran endüstriyel istidadı ve başlama
iradesi ile yüz yüze getirmiş. Zira Güler Sabancı, ortak girişimlerin sayısını arttırmak sureti ile, Sabancı Holdingin stratejisinde önemli bir dönüm noktası yaratmıştır.

Dünya ölçeğindeki şirket grupları ile anlaşmaları başlatma girişimlerinde bulunmuştur. Böylesi şirket gruplarının, Türkiye pazarına erişebilmek için yerel bir ortakla birleşme gereksinimleri vardı. Sabancı ile ticari ünvanları, Sabancı soyadının ilk iki harfini oluşturan S ve A harflerinin de ilave edilmesi sureti ile birer değişim gördü. Böylece Bridgestone'la ortak girişimin ünvanı Brisa oldu, Amerikan Dupont şirketi ile Dusa oldu ve Carrefour'la Carrefoursa oldu.''

Sabancı Holding'in CAC 40 şirketlerini kıskandıracak bir konumda olduğu kaydedilen yazıda, Sabancı Grubu'nun, bu günün rakamlarına göre 10,6 milyar dolar düzeyinde bulunan cirosunun, üç yıl içinde 15 milyar dolar düzeyine yükseltilmesinin planlandığı anlatıldı.

Bundan sonra geri kalanın Sabancı'yı gerçek bir dünya ölçeğinde, kendi sınırları dışında tanınan ve sayılan bir şirketler grubu yapmak olduğu ifade
edilen yazıda, yabancı sermayeyi özendirmeye ve sınırsız iletişime açık olan ''Sabancı patroniçesinin'', vites büyütmeye kesinlikle kararlı olduğu, bu amaç doğrultusunda çevresinde iletişim ve pazarlama ile görevlendirilmiş genç profesyonellerden oluşan bir ekibin olduğu kaydedildi.Yazıda, şöyle denildi:

''Bu aşamada, Türk ekonomisinin potansiyeline güvenen, ülkesinin AB üyeliğinin ateşli taraftarı olan, kendi sektörlerinin liderleri konumunda bulunan uluslararası şirketler ve işletmelerle olan ortaklıklarından gurur duyan Güler Sabancı, her şeye karşın kendi ufuklarını rakamlarla ve bilançoyla sınırlamak istemiyor. Türkiye'nin gelecekteki seçkin kuşağını sinesinde barındıran Sabancı Üniversitesi, hiç evlenmemiş olmasına karşın onun bebeği... Ultramodern ve bir Amerikan üniversitesi kadar sevimli, ancak öğrencilerinin %40'ı burslu ve her birisi en mükemmel altyapı donanımlı. Amcasının, söylemeyi adet edindiği gibi (Bu topraktan aldığımızı, bu toprağa geri vermekle yükümlüyüz) demenin bir yöntemi gibi...''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Memura yüzde 12.4 zam önerisi
 Sınırda petrol bulundu
 "Merkez Bankası'ndan tek tuğla söktürmeyiz"
 Motorinin rafineri çıkışında indirim
 Sanayi üretimi yüzde 9,5 arttı
 Dolar 1,4780 YTL'ye yükseldi
 Yapı Kredi Bankası 62 yaşında
 Oyak Bank konut kredi faizini % 1.57'ye indirdi
 Kredi borcunu ''madeni para'' ile ödemek isteyince...
 Ucuz ithalata önlem
 E-hayvan satışı
 Seçim ekonomisi uygulandığını görürsek bunu halkla paylaşırız
 'Euro 1.76 YTL'ye düşerse ilaçta indirim de yaparız'
 Petrol Ofisi'nin başı dertten kurtulmuyor
 Yaz tatili sona erdi, petrol son 3.5 ayın dibine geriledi
 Aracılık maliyeti bankalara 'yabancı bayrak' çektirdi!
 Lübnan'da Türk'ün payına işçilik düştü
 AB patent avcıları Türklerin peşinde
 Sony: Geç kaldık ama 9 ay içinde geleceğiz
 Fındık fiyatı bize göre makul
 Ermeni direktöre vize sözü Türkiye'ye boru fabrikası
 Özak: Lübnan'da üzerimize düşeni yapmaya hazırız
 Uçuş okullarından indirim
 Umur Talu CeBIT'te okurlarla buluştu
 Sabah Çocuk Kulübü'ne çocuklardan yoğun ilgi
 Vatan Bilgisayar'dan kampanyalı satış
 Elinizdeki akıllı telefona sahip çıkın!
 Paul Doany: 2007'de peşin ödeme yapmayı planlıyoruz
 Dolar, 1.48 YTL'ye yükseldi borsa üçüncü günde düştü
 'Zorla fark alanı SSK'ya şikayet edin'
 Esnaf Hastanesi 'business' oldu
 Gazyağı ve jet yakıtında indirim
 Uzlaşmak için yeni teklif yok
 Sahte loto biletine dikkat
 TÜFE en fakir için daha düşük
 Enel elektrik dağıtım ihalelerine girecek
 AB: Büyüme yüksek olursa faiz artar
 Halkbank'ın yabancı talipleri ile görüşmeler başladı
 İMKB ve İAB'nin özelleştirmesinde top Başbakanlık'ta
 Metal fiyatında sert düşüşler 2010'a kadar yaşanacak
ŞÜKRÜ BİNAY
Eylülde gel
Ağustos enflasyonu açıklanır açıklanmaz...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bankalarımız neden yabancılaşıyor?
Bankacılık sektöründe...
ŞELALE KADAK
Emine Erdoğan uçağımızdaymış haberimiz...
Cemaat değil, silahlı çete!
Muzaffer Ergin, Sauna Çetesi'yle tanınan Kasım Zengin'le İsmailağa...
Sadece 4 adamla birlikte oldum
Hande Ataizi'nin sunduğu bir TV programına katılan Pınar Altuğ, genç...
Lübnan için iki 'caveat'
Lübnan için iki 'caveat'
Ankara, Annan'ın ziyaretinde askeri ve hukuki terminolojide "caveat"...
Kuşadası 'kuşa döndü'
Kuşadası 'kuşa döndü'
Aydın'ın Kuşadası ilçesine bağlı Davutlar Milli Parkı...
IMKB
E: 37.372 D:% -0,23
DOLAR
S: 1,477 D:% 0,034
EURO
S: 1,875 D:% -0,133
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu