kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu sıcaklar için yaratılmış
Bu sıcaklar için yaratılmış
Dondurma yemek genç hissettiriyor

Serinletici tatlı: Dondurma

Dondurma, hava sıcaklığının giderek artmasıyla genç yaşlı herkesin gözde yiyeceği oldu. Bu tatlı, içerdiği süt ve şekerle ayrıca insanda mutluluk hormonunu da artırıyor


Bu sıcaklar için yaratılmış

Dondurma, hava sıcaklığının giderek artmasıyla genç yaşlı herkesin gözde yiyeceği oldu. Bu tatlı, içerdiği süt ve şekerle ayrıca insanda mutluluk hormonunu da artırıyor.

İki hafta önce Singapur'daydım. Ekvator'a 130 kilometre mesafedeki bu küçük ülkede özellikle nem oranın yüksekliği ile haşlandım. Ne var ki Türkiye'ye döndüğümden beri, İstanbul'da da hava 30 derecenin altına inmedi. Bu durumda bu hafta hangi konuyu yazmalıyım diye fazla düşünmeme gerek yok; içimden bir ses "Dondurma!" diye haykırıyor; buz gibi, insanın içini serinleten dondurma. Ne sıcak çaylar, ne mideyi kavuran sert içkiler, ne de ağır yemekler cazip geliyor şu sıralarda bana. Ama dondurma; tam da bugünler için yaratılmış sanki. Bu sıcaklarda gözümün önünde çocukluğumda Kadıköy'deki mahalle dondurmacımız beliriyor. Seyyar arabasının ortasındaki yuvarlak kapağı açıp içinden düz kaşığıyla ince kalıplar halinde kazıyıp külaha doldurduğu dondurma... O, bugünkülerden oldukça farklı bir dondurmaydı; kuşkusuz bugünkü sanayi tipi dondurmalarla kıyaslandığında daha sağlıksızdı ama lezzeti olağanüstüydü. Çünkü hakiki malzemeden yapılıyordu.

DONDURMA SANAYİLEŞTİ
Yine de bizler, Amerikalılar ve Avrupalılara göre daha şanslıydık. Doğal dondurma dönemini kaçırmadık. Zira dondurmaya büyük sermaye, bizde daha yeni el attı. Oysa Batı'da dondurma çok daha önce sanayileşme sürecine girmişti. Örneğin dondurmayı karton külaha otomatik doldurma makinesi Amerika'da 1909 yılında bulunmuş, 1919'da dondurmanın üzerini çikolata tabakasıyla kaplama sistemi geliştirilmişti. Dondurmanın lolipop gibi bir çubuğa saplı biçimi de 1920'den bu yana tüketiliyor.

MİKROP YUVASI OLABİLİR
İngilizce adının da işaret ettiği gibi, 'ice cream', süt ürünleriyle yapılan dondurma 17. yüzyıldan beri yapılıp yeniyor. Birçok salgın hastalığın kaynağı olmuş. Zira süt sadece insanları beslemekle kalmıyor, mikroorganizmalar için de eşsiz bir besin kaynağı. 1860'larda Louis Pasteur 'pastörize etme' yöntemini buluncaya kadar dondurmadan çok kişi ölmüştü. Nitekim, 1920'lerin başlarında yapılan bilimsel deneyler mikropların dondurularak yok edilmediğini ortaya koydu. Bazı mikroplar 10 saati aşkın bir süre, eksi 250 derecede tutuldukları halde soğuktan hiç etkilenmemiş. İşte bu nedenle sanayi tipi dondurmalar mutlaka önce pastörize ediliyor. Hangi dondurmacının iyi olduğu sorusuna gelince; bunu anlamanın en kolay yolu, önlerinde oluşan kuyruklara bakmak. Benim favorilerim ise İstanbul, Üsküdar Kanaat Lokantası'nın mis gibi koyun sütünden yapılan kaymaklı dondurması ile limonlu dondurması; ikincisi de, Çeşme ilçe merkezindeki Rumeli Dondurmacısı'nın sakızlı dondurması. Dondurma ile teorik biçimde ilgilenmek yeter. Şimdi izninizle ben dondurma yemeye gidiyorum.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Birahanede tarihi yudumlama zevki
 Bu kirazlar, vişneler kulağınıza küpe olsun
 Yazın en serin içkisi
 Unutulan bir tat: 'Gül gibi şarap'
 Bir kitap okudum dünyam değişti (2)
 Yemek düşmanlığının altın çağındayız
 Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
 Bu yoğurdu sarmısaklasak
 Yazın salata yenir
 Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
 Yaz aylarının leziz dumanı
 Dünyanın en lezzetli fıstığı
 Bize özgü lezzetler hangileri?
 Prensesi uyutmayan minik yeşil tane
 Tavuklarımıza lezzet geldi
 'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
 Ece'den mutfak dersleri
 Kahvaltıda Van lezzeti
 Bulgur sonunda sınıf atladı
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Birahanede tarihi yudumlama zevki
Yaklaşık 500 yıl önce...
İngiliz medyası tiraj savaşında
İngiliz medyası tiraj savaşında
Londra kaldırımlarında İngiltere'nin iki gazete devi arasında kıran...
Yarışmaya ezan sesleri karıştı
Yarışmaya ezan sesleri karıştı
Leyla Gencer Şan Yarışması üçüncüsü Burcu Uyar, sahnedeyken ezan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.