kapat
   
03 Eylül 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Barajlar yüzde 59 dolu
Barajlar yüzde 59 dolu

Sulama maksatlı barajlardaki doluluk oranının geçen yıla oranla 2 puan düşerek yüzde 59 oranında gerçekleştiği bildirildi.
A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, geçen yıl sulama mevsimine yüzde 61 doluluk oranıyla girilirken, bu yıl sulama mevsimine 2 puan daha az suyla girildi.

Özellikle İç Anadolu Bölgesi barajlarında su eksikliği had safhada yaşanırken, buna örnek olarak Konya bölgesi barajlarında doluluk oranının bu yıl yüzde 30 civarında gerçekleşmesi, Türkiye ortalamasına göre yarı yarıya daha az su anlamına geliyor.

Sulama sezonu öncesinde, su eksikliği bulunan barajların bulunduğu yörelerdeki mülki idareler, yerel yönetimle, çiftçi kuruluşları ve çiftçiler fazla su tüketen bitkilerin ekilmemesi için uyarılarak zarar görmeleri önlendi.

TÜKETİM
YÜZDE 5 ARTTI

Bugün itibariyle, 2006 yılı sulama sezonunda su kullanımı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5 artış gösterdi.

Bütün bölgelerde kurak ve sıcak bir mevsim geçirilmesi dolayısıyla su tüketiminde yaşanan artışın kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu belirtiliyor.Enerji maksatlı barajlarda ise durum 2005 yılına göre daha iyi durumda. Ağustos başı itibariyle doluluk oranı yüzde 72 iken, bu oran 2005 yılının aynı döneminde yüzde 68 düzeyinde gerçekleşmişti.

Enerji maksatlı barajların 2006 yılında daha iyi durumda olmasının sebebi, bu barajların ağırlıklı olarak Dicle ve Fırat havzasında bulunması ve anılan havzaların 2005 yılına göre daha iyi bir su geliri olmasından kaynaklandı.İçme suyu barajlarında ise 2006 yılında 2005 yılının aynı dönemine göre yüzde 8 daha az su depolandığı tespit edildi.Ancak bu azalma, Ankara'ya içme suyu temin eden barajlardaki su eksikliğinden kaynaklanıyor.

Yetkililer Ankara'ya içme suyu temin eden barajlarda yüzde 58 düzeyindeki doluluk oranının yüzde 25'ler seviyesine düştüğünü belirtirken, toplam 258 milyon metreküplük kullanılabilir su miktarının yaklaşık 200 gün Ankara'nın su ihtiyacını karşılayabileceğini, yağışlar nedeniyle önemli bir sorun beklenmediğini söylediler.
İstanbul ve İzmir'deki içme suyu barajlarında durum 2005 yılı ile benzerlik gösterirken, içme suyu açısından bir sıkıntı bulunmuyor.

2006 yılı içinde ciddi bir sıkıntı beklenmezken, 2007 yılı için yeterli suyun depolanması, kış mevsimindeki yağışların yeterli olmasına bağlanıyor. Yeterli suyun depolanamaması durumunda sulama, enerji ve içme suyu temininde sıkıntılar yaşanabileceği belirtiliyor.

İÇ ANADOLU'DA 5 YILDIR KURAKLIK VAR

İç Anadolu Bölgesinde 5 yıldır kuraklık yaşanıyor ve ortalamaların altında yağış meydana geliyor. Bunun dışında yurt genelinde tarımsal, endüstriyel ve evsel su tüketimi de her geçen yıl artıyor.

Türkiye'nin aldığı yıllık yağış miktarı 501 milyar metreküp olarak tahmin edilirken, bunun 274 milyar metreküpü buharlaşıyor, 41 milyar metreküpü yeraltına sızıyor, 186 milyar metreküpü yüzey akışıyla gidiyor. Yüzey akışının 98 milyar metreküpü kullanılabiliyor.

Türkiye'nin yıllık çekilebilir yeraltı suyu miktarı ise 14 milyar metreküp. Bununla birlikte yıllık toplam kullanılabilir net su miktarı 112 milyar metreküp düzeyinde.

Türkiye kişi başına 1500 metreküp kullanılabilir su miktarıyla su azlığı yaşanan ülkeler kategorisinde bulunuyor.2003 yılı itibariyle 29,6 milyar metreküpü sulamada, 6,2 milyar metreküpü içmesuyu, 4,3 milyar metreküpü sanayi olmak üzere 40,1 milyar metreküp su tüketiliyor.

Toplam su tüketiminin 2030 yılında 72 milyar metreküpü sulama, 18 milyar metreküpü içmesuyu, 22 milyar metreküpü de sanayi olmak üzere 112 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

Türkiye'de 135'i hidroelektrik santral (HES) olmak üzere 555 baraj bulunuyor. 70'i hidroelektrik santralı olmak üzere 210 baraj ise inşa halinde. Bunların dışında 664 adet de gölet sulamaya hizmet ediyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Şehit cenazesinde gözyaşı sel oldu
 Fatih'te cinayet ve linç
 Çocuğunuzun okula ilişkin korkularını biliyor musunuz?
 Tahlil bilmecesi
 Pekin muradına erdi
 Vekile hakaret davası açacak
 Golfçüler en büyük ödül için yarışıyor
 Torbalılardan heykele tepki
 Yaşam sigortası günah mı?
 Havada 'Rock' kokusu var
 CHP varoşlarda çamaşır dağıtacak
 Cezaevinde linç girişimi
 Çarptığı adamın başında ağladı
 Yaz konserinde Sezen izdihamı
 Datçalılar Atıf Yılmaz'ı unutmadı
 Mutlulukları 10 gün sürdü
 Çocuk pornosu görüntülerine 10 gözaltı
 Zehirlenme pahasına yangına müdahale etti
 Türbanlı Barbie bebekli çantalar tartışma yarattı
 Çocuklara 12 yaşına kadar koltuk zorunlu
 Çağlayan ve çevresinde yollar kapalı
 Dört ilçede 20 saatlik su kesintisi uygulanacak
EMRE AKÖZ
Peki otomobilin kaç para?
Büyük kitleyi ilgilendiren bir...
MAHMUT ÖVÜR
Reina baskınının perde arkası
Formula 1 yarışı bitti...
HINCAL ULUÇ
Yaşamak.. Teslim olmadan yaşamak..
"Uzaklar çağırıyor...
Gurur duyuyoruz 2010'da kupayı istiyoruz
Gurur duyuyoruz 2010'da kupayı istiyoruz
Fransa maçına Serkan ve İbo'suz çıkan A Milli Takım, iyi mücadele...
Gelecek Türkiye'nin
Gelecek Türkiye'nin
Kaptan İbrahim, "Çok yetenekli oyunculara sahibiz. Türkiye'nin önü...
Tezkereden önce üsler BM'ye açıldı
Hükümet kararname hazırladı, Sezer jet hızıyla onayladı. Tezkere...
Erdoğan'dan Hizbullah resti: Askerimizi çekeriz
Başbakan Erdoğan, Lübnan'a asker göndermeyi savunurken, "Hizbullah'ın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu