kapat
   
03 Eylül 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Turizmci Ahmet Bayer’in eşi Sinem Bayer Eşimin omuzundan aşağısı felç. Havası bitince su üstüne hızla çıkmış. Bir saat kendisini bulmalarını beklemiş dedi.
Vurgunla ortaya çıkan 'basınç odası' ihmali
'Bodrum'daki en büyük eksiklik'
Çalıştıracak personel yok

'Omuzdan aşağısı felç'

Bodrum'da dalışta vurgun yiyen ve İzmir'de tedavi gören turizmci Ahmet Bayer'in eşi Sinem Bayer anlattı: Eşimin omuzdan aşağısı felç. Havası bitince, su üstüne hızla çıkmış. Bir saat kendisini bulmalarını beklemiş.

Vurgunla ortaya çıkan 'basınç odası' ihmali

Bodrum'da denize daldıktan sonra vurgun yiyen Clup Flipper'in sahibi Ahmet Bayer'e, hastanedeki basınç odası kullanılmadığı için geç müdahale edildi.

Bodrum'un en ünlü tatil köylerinden Yalıkavak'taki Clup Flipper'in sahibi Ahmet Bayer, önceki gün dalış yaptığı sırada vurgun yiyince bölgedeki tek basınç odası olan Bodrum Devlet Hastanesi'ndeki basınç odası çalışmadığı için helikopterle Marmaris'teki Aksaz Üssü'ne, oradan da İzmir'e götürüldü. Ancak talihsiz turizmcinin boynundan aşağısı felç oldu. Daha önce Bodrum Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nde kullanılan 2 basınç odasının, enstitünün 2 yıl önce kapatılması üzerine birinin Antalya'ya birinin de Bodrum Devlet Hastanesi'ne gönderildiği, ancak o günden bu yana uzman atanmadığı için çalışmadığı ortaya çıktı.

ENSTİTÜ
KAPANINCA...

Ege Bölgesi'nde İzmir'den sonra tek olan basınç odası bulunan ve profesyonel sağlık ekiplerince yüzlerce vurgun tedavisi yapılan, binlerce şeker hastasına da şifa veren, aynı zamanda birçok basınç odası uzmanı da yetiştiren enstitü, 2 yıl önce kapatılıp okula dönüştürülünce, buradaki 1984 model iki basınç odasından biri de Bodrum Devlet Hastanesi'ne konuldu. Değeri yaklaşık 150 bin Euro olan basınç odası, Garanti Bankası Eski Genel Müdürü Akın Öngör ve Bodrum Sualtı Derneği katkılarıyla yenilendi ve klimadan bilgisayara kadar bir çok yeni cihaz eklendi. Ancak personel olmadığı için kullanılamadı. Yaklaşık 2 yıldır atıl vaziyette duran basınç odası şimdi depo gibi kullanılıyor. İçinde sandalye ve tablo gibi bazı malzemelerin bulunduğu odanın yeniden çalışması için bir doktor ve bir operatör gerekiyor. Bodrum Devlet Hastanesi Başhekimi Oğuz Şahin ise kullanılabilir durumda olan basınç odasının kadro olmadığı için faaliyette olmadığını söyleyerek, "Bölgedeki tek sualtı hekimi 2000 yılına kadar Bodrum Devlet Hastanesi'nde görev yaptı. Ama 2000 yılında istifa etti. Basınç odası enstitüden geldiğinde kadro açtık. Ancak kimse başvurmadı" dedi. İzmir'e getirildikten sonra Bornova'daki Özel Neoks Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi'nde basınç tankına alınan Ahmet Bayer'e, yüksek basınçlı oksijen verildi. 4 saat basınç tankında kalan Bayer'in bu tedavi ile felç kalmasının önlenmeye çalışıldığı belirtildi. Daha sonra Özel Kent Hastanesi'ne götürülen Bayer'in durumu hakkında doktorları bilgi vermedi. Bayer'in bilincinin yerinde olduğu ve ailesiyle konuştuğu bildirildi. Oğlu Volkan Bayer, babasının bilincinin açık olduğunu ve kendileriyle konuşabildiğini söyledi.

VURGUN NASIL OLUYOR?
Sualtı Hekimi Dr. Özgür Mutlu vurgundan sonra neler yapılacağını şöyle anlattı: "Diğer adıyla dekompresyon hastalığının oluşma nedeni zamanlamada yapılan hatadır. Dalış saatlarine uyulduğu takdirde bu tür sorunlarla karşılması söz konusu değildir. Örneğin; 20 metre derinliğe dalan bir kişi bir saat kalırsa dekoya girmiş olur. Yani solunan nitrojen gazının vücuttan çıkması için gereken süreyi aşıldığı zaman büyük sorun yaşanıyor. Yavaş yavaş vücuttaki gazı tamamıyla atmış olarak su yüzeyine çıkmaya dikkat edilmelidir. Onun yerine hızlı bir çıkış vurgun yemeye neden olur. İki tip olarak meydana geliyor vurgun. Birincisinde kişi vurgun yediğini tekneye çıktıktan sonra fark ediyor. Ellerde, kollarda veya ciltte meydana gelen kızarmalarla dalıştan sonra gösteriyor kendisini. İkincisinde daha ciddi bir tablo ortaya çıkıyor. Ellerde, ayaklarda ani bir uyuşma ve ona bağlı olarak güçsüzlükler meydana geliyor."

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Dr Mutlu vurgunda doğru bilinen yanlışlara da dikkat çekti: "Vurgun yiyen kişiye yapılacak ilk müdahale oksijen koklatmak olmalıdır. O kişiyi tekrar dalışa almak ki- bazı teknelerde vurgun yiyen kişiyi tekrar dalışa almak inanışı vardır- bu doğru değildir. Hastaya varsa bir ampul kortizon yapılıp, en yakın sualtı hekimliğine başvurulmalıdır. Uygun ve erken müdahale ile hiperbarik oksijen tedavi sayesinde kişide kalıcı hasar kalması düşük bir ihtimaldir."

Alp ARBAK-BODRUM


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Adana'da İncirlik üssü kapatılsın eylemi
 Barış gününde 7 şehit
 23 yıl beklediği aşkını kaybetti
 Töreye aile boyu müebbet istendi
 Özel harekâtçılar gönüllü olarak Güneydoğu'ya gidiyor
YILMAZ ÖZDİL
Büyük devlet...
Yıllardan,...
ERGUN BABAHAN
Af ve demokrasi
Gazetelerin dün yine en çarpıcı...
MEHMET BARLAS
Kararsızlık da özünde bir karar olabilir mi?
Aziz...
UMUR TALU
Linç operatörü!
Cerrah'ın "linç övgüsü" dil...
FATİH ALTAYLI
Fenerbahçeli Başbakan'dan Fair Play mesajı
Yıllardır...
ERDAL ŞAFAK
Bir öneri
Şırnak ve Çukurca'da PKK'nın...
'Sanal bir savaş ilanıdır'
Amerika Güney Kore ile yaptığı askeri tatbikatta füze kalkanı...
Pentagon: Irak'ta savaş koşulları var
Irak'ta "iç savaş çıktı" tartışmaları arasında ABD Savunma Bakanlığı...
Gurur duyuyoruz 2010'da kupayı istiyoruz
Gurur duyuyoruz 2010'da kupayı istiyoruz
Fransa maçına Serkan ve İbo'suz çıkan A Milli Takım, iyi mücadele...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu