Alzheimer riskine karşı meyve suyu
Haftada birkaç kez meyve ya da sebze suyu içmenin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabileceği belirtildi. ABD'nin Vanderbilt Üniversitesi'nden Profesör Qi Dai başkanlığındaki araştırmacılar, 1991-1992'den itiberen 9 yıl boyunca Seattle bölgesindeki sağlıklı 1836 kişinin yaşam biçimleri, beslenme alışkanları ve anlama yetilerini inceledi. Araştırmanın sonucunda, haftada 3 defadan fazla meyve ya da sebze suyu içenlerin Alzheimer'a yakalanma riskinin yüzde 76 azaldığı, bu oranın haftada bir kez meyve-sebze suyu içenlerdeyse sadece yüzde 16 olduğu ortaya çıktı. Profesör Dai, C, E vitaminleri ve karoten gibi antioksidanların Alzheimer'dan koruduğunun uzun zamandır bilindiğini ancak bu araştırmayla polifenollerin etkisinin ortaya çıktığını söyledi. Dai, meyve-sebze suları, çay ve şarapta bulunan doğal antioksidan maddelerin daha fazla sinir koruyucu etkisinin olduğunun kanıtlandığını belirtti.
|