kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Organ nikahı
Organ nikahı
Organ evliliği doğru mu?

Organ nikahı

İkinci baharlarında, herkesten farklı bir neden için nikah masasına oturdular. Gürcistanlı Hazan Alıkızı aşık olduğu Ahmet Akyay'a böbreğini vermek isteyince resmen nikah kıydılar. Balayını ameliyathanede geçiren çiftin evliliği hayat kurtardı.

Neden evlenirsiniz? Aşık olduğunuz için, para için, çocuk yapmak ya da birinin hayatını kurtarmak için mi?.. Gürcistanlı Hazan Alıkızı, İstanbullu Ahmet Akyay'la hayat kurtarmak için evlendi. Dört ay önce nikah masasına, dört gün önce de ameliyat masasına el ele gittiler. Hazan Alıkızı, eşine dünyanın en güzel düğün hediyelerinden birini verdi. Tam da doğum gününde, ona vücudundan bir parçayı, böbreğini vererek; ikinci hayata, ikinci baharlarına birlikte adım atmalarını sağladı...

İKİNCİ BAHARDA AŞK
İlişkileri yıllar önce başlamıştı. İkisi de 'aşk için artık bizden geçti' denilen yaşlardaydılar. Hazan Alıkızı'nın yüzüne çizgiler çoktan yerleşmişti; 60 yaşındaydı. Ahmet Akyay ise 55'ine gelmişti. İlk aşık olan Hazan Hanım'dı: "Onu gördüğüm ilk anda çok etkilendim, genç kız gibi kalbim çarpmaya başladı." Uzun yıllar bankacılık yaptıktan sonra kendini resme veren Ahmet Akyay'la, ilişkileri iş arkadaşlığıyla başlamış. Ahmet Bey'in istediği tabloları Gürcistan, Rusya'dan getiren Hazan Hanım, onun bir koleksiyon oluşturmasına yardımcı olmuş. Tuvaller, boyalar, tablolar ve yolculuklar derken, "Türkiye'de bir odan olsun" diyen Ahmet Bey'in evine yerleşmiş. "Gel bende kalabilirsin, dedim. Yalnızdım, ev boştu. Ancak o yıllarda başka bir şey düşünmüyordum" diye anlatıyor Ahmet Akyay o günleri. Bu sırada ev işlerinde yardımcı olmaya başlayan Hazan Alıkızı ise "Onun haberi yoktu ama çok aşıktım" diye özetliyor dört yıl öncesini.

5 YILDA İKNA OLDU
Çift, birlikte yaşamaya başladığı sırada Ahmet Akyay'ın hastalığı ortaya çıkmış. Mide bulantısı ve ardından yapılan bir dizi tetkik sonucu Ahmet Akyay, böbreklerinin iflas ettiğini öğrenmiş. Diyalize başlamış. Tam beş yıl boyunca haftada üç gün diyaliz makinesine bağlı olarak yaşarken yanında en büyük destekçi Hazan Alıkızı olmuş. Bu sırada aralarındaki ortak zevkler artmış, resim ikisinin de ilgi alanı haline gelmiş. Böylece aralarında aşk ilişkisi ve onunla birlikte dayanışma başlamış. Hazan Hanım, ilk günden itibaren "Sana ben böbreğimi vermek istiyorum" diye ısrar etmeye başlamış ve beş yıl boyunca bu ısrarı sürmüş. Sonunda doku uyumu testine ikna edebilmiş Ahmet Akyay'ı... "Ben organ nakli olmaya pek yanaşmıyordum, listeye bile girmemiştim. Benden çok daha genç insanlar var, organ naklinin onların hakkı olduğuna inanıyordum" diye anlatıyor Akyay duygularını. Yapılan testler sonunda uyum olduğu anlaşılınca da Hazan Hanım'ın ısrarları artmış.

BİR NİKAH BİR HAYAT
Ancak Türkiye'de aralarında kan bağı bulunmayan kişilerin bir başkasına organ veremeyeceğini öğrenince, 5 yıldır birlikte yaşadıkları Ahmet Akyay'a Hazan Hanım evlenme teklif etmiş. Sonrası çok hızlı gelişmiş. Organ nikahı kıyılmış. Yapılan testler ve kontroller birbirini izlemiş. Ameliyat günü, ameliyathaneye, ikinci baharlarını yaşarken el ele gitmişler. Onların hikayesi, doktorları bile şaşırtıyor. Memorial Hospital'da Prof. Dr. Ali Emin Aydın, "Her organ nakli içinde bir hikaye var ama onlarınki hepimizi şaşırttı" diyor. Ameliyat günü Ahmet Akyay'ın ikinci hayatına başladığı gün aynı zamanda doğum günüymüş. 59 yaşına adım atarken eşi ona hayatının en büyük hediyesini; böbreğini verdi.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Balayı romantizmi çileye dönüşmesin
 Organ nikahı
 Hemşire beni dışarıya çıkardı
 Organ naklisorununun faturası 13 milyar dolar
 İştahı kapatmanın yolu az ve sık yemek
 Çocuklara ücretsiz işitme testi
 Okul kantininde fast food'a son!
 Bilinçli hastalar için kanser semineri
 Kansızlık ve halsizlik neden olur?
 Türkiye'de beyin ölümü kararı çok zor veriliyor
 Karaciğer nakli şans eseri başladı
 Kocam iktidarsız ne yapmalıyım?
 Kısa kısa
 Atatürk'ü bugün olsa 5 günde iyileştirirdik
 Sadri Alışık hastanedeyken hepimizi işletti
ELVAN DEMİRKAN
Öfke ve Nefret
Eylül 2001 Salı sabahı, Amerika'da, her...
Her şey saç fırçasıyla başladı
Her şey saç fırçasıyla başladı
Üç yıldır müzik dünyasında bulunan West End Girls henüz 16 yaşında...
Oryantal Star bir et şovu değil, sanat!
Oryantal Star bir et şovu değil, sanat!
Oryantal Star'ın yardımcı sunucusu Jess Molho; yarışmanın, insanları...
Sırayla kararıyorlar
Sırayla kararıyorlar
Sarışın yıldızlar birer birer esmerleşiyor. Bizde Gülşen ile Seda...
Cem Yılmaz'la aynı filmde rol almak isterim
Cem Yılmaz'la aynı filmde rol almak isterim
Geçtiğimiz aylarda en büyüm hayalinin Tarkan'la düet yapmak olduğunu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.