kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'ye sayısız festival kazandıran sinema âşığı
Türkiye'ye sayısız festival kazandıran sinema âşığı
Fuar artık uluslararası düzeyde
Yabancı sermaye devreye giriyor

Antalya'da yıldızlar geçidi

Bu yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali, Nastassja Kinski, Salma Hayek, Morgan Freeman, Michael Douglas gibi yıldızları ağırlayacak.

Türsak Başkanı Engin Yiğitgil, Altın Portakal'da edinilen uluslararası başarı için 'üç ayaklı işbirliği'ne inanmış:Devlet, sivil toplum örgütü ve yeterli sponsor.


Türkiye'ye sayısız festival kazandıran sinema âşığı

TÜRSAK'ın (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı) başkanı Engin Yiğitgil, Altın Portakal gibi festivalleri uluslararası düzeye taşımak amacında. Bu yıl festivale Salma Hayek ve Şeytanın Avukatı'nın yönetmeni Taylor Hackford gibi isimlerin katılması bekleniyor.

Adını büyük olasılıkla hiç duymadınız. O, İstanbul'un ve ülkenin çok sanatsever kesimi dışında henüz halkımıza malolmadı. Ama yalnızca İstanbul'da düzenlediği yarım düzine sinema festivaliyle tüm sinemaseverlerin gönlünü fethetmekle kalmadı. Aynı zamanda, geçen yıl devraldığı Antalya Altın Portakal Festivali, onun ve başında bulunduğu TÜRSAK'ın (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı) sihirli dokunuşuyla, yıllardır iyi-kötü sürdürdüğü kasaba festivali niteliğinden sıyrılıp birden birinci lige girdi, dünyanın en önemli festivalleri arasında yer almanın işaretlerini vermeye başladı. Evet, o Engin Yiğitgil. Ve benim asıl amacım, dağın arkasına geçip tüm bu başarıların gerçek mimarını geçmişiyle birlikte size tanıtmaktı. Ama bu mümkün olmadı. Engin Bey, ne başarılı bir işadamı ne de iyi bir müteahhit olduğundan söz etmek istiyor. Daha çok 'sinema âşığı' yanının ortaya konmasını istiyor; sinema üzerine, gelecekte yapmak istedikleri üzerine konuşmayı seçiyor. O Türkiye için değişik bir adam, farklı bir yönetici. Gelin, onu biraz tanıyalım ve özellikle Antalya'nın geleceğine uzanalım.

'HER ŞEYİ DEVLET YAPAMAZ'
TÜRSAK, çok değerli birçok insanı bünyesinde barındırıyor. 1991'de kurulmuş, 215 üyesi var. Geçmişte Osman Kavalalı, Rekin Teksoy, Müjde Ar gibi insanlar başkanlık yapmışlar. Yiğitgil, vakfın temel amacını şu cümleyle özetliyor: "Özelde sinema kültürünün, TV ve medya dahil ileşitim kültürünün, ama daha genelde ülke çapında genel kültürün kalitesini artırmak ve geniş tabanlara yaymak"... 1947 doğumlu Yiğitgil vakıfta önemli görevler almış, altı yıldır ise başkanlığı yürütüyor. Başında bulunduğu vakfı tipik bir 'sivil toplum örgütü' olarak niteliyor, bu tür örgütlerin çoğalmasını AB'ye girmemiz için çok önemli bir aşama olarak görüyor: "Her şeyi devlet yapamaz, ondan bekleyemezsiniz. Devlet ile özel sektör arasında çok önemli köprüler kuran örgütlerdir bunlar. Avrupa'da çok vardır, biz de kurmak ve güçlendirmek zorundayız". TÜRSAK bugüne dek 50 festivale imza atmış. Yılda dört uluslararası festival düzenliyor. Önce 1992'de 'Beyazperdenin Ardındaki Kentler' diye bir gösteri düzenlemişler. Ardından HABİTAT sırasında bir sinemasal etkinlik yapılmış. Sonra çevre filmleri festivali gelmiş: Önce Bodrum'da başlamış, sonra İstanbul'a alınmış. Ama geçen yıl sponsor bulunamadığı için yapılamamış. Ancak yeniden başlatmayı çok istiyor. Ardından 1997'de Sinema-Tarih Buluşması başlamış. Özellikle bunu çok önemsiyor: "Sinema-Tarih, benim çocuğum gibi. Benim görüşüme göre, bu ülke bir Rönesans yaşamadı. Daha sonra Aydınlanma Devrimi'ni de yaşamadı. Bu iki önemli değişimi yaşamamış bir toplumda, düşünceyle ve felsefeyle pek ilgimiz yok. Bu eksikliği hızla gidermemiz lazım". Yiğitgil, 11 Eylül 2001'den beri çok gözde olan uygarlıklar ve dinler arası diyalog düşüncesini, o festivalde çok önceden hayata geçirdiklerini ve çeşitli dinlerden ve inançlardan konuşmacılarla bir büyük diyalog başlatmayı denediklerini hatırlatıyor. Sinema sanatının gücünden söz ediyor sonra: "Sinemayla her şeyi yapabilirsiniz. İnsanları eğitebilir ya da oyalayıp eğlendirebilirsiniz. Bunu da düşündük ve birkaç yıldır Komedi Filmleri Festivali yapıyor, bu türün en önemli klasik ve güncel örneklerini de göstermeye çalışıyoruz". Ayrıca çocuklara verdikleri önemi ve bu nedenle başlatılan Çocuk Filmleri Festivali'ni hatırlatıyor. Ve de şimdi Antalya var. Türk sinemasının en eski festivali, dünyanın en eski festivallerinden biri. 43 yıldır yapılan bu şenliğin Türk sinemasına katkıları tartışma ötesi. Ama bu, festivalin olabileceğin en iyisi olduğunu ve artık yalnızca ülkenin değil, dünyanın en gözde tatil yörelerinden biri sayılan Antalya'ya yakışan bir olay olduğunu göstermeye yetmiyor. Tersine, Antalya hep tartışıldı. Festivalin tasarlanması, jüri kararları, eksiklikler... Ama Antalya'yı radikal biçimde değiştirmek, yepyeni bir manzara yaratmak, AKSAV'la işbirliği yapan TÜRSAK'a nasip oldu.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Blair-Murdoch jestleşmesi
 Kozlar İstanbul'da paylaşılıyor
 Kadınların kariyeri evliliği yıkıyor mu?
 Açık hava randevu evi
 'Burada gençler cinsel ilişkiye susamış durumda'
 Türk erkeği 2006
 Şimdi herkes bu balıkçıda
 Paparazzinin çilesi
 Japonya, güneşin oğlunu bekliyor
 Herkes bu şarkıyı konuşacak
 Hitler için savaşan Yahudi askerler
 'Her kulaç ailem için'
 Marmara'da hâlâ hayat var
 Futbola Latin ritmi
 Kusursuz bir gelin olmak sizin elinizde
 Kuaför fuarının açılışını erkekler yapıyor
 Amerikan rüyası artık sona erdi
 Sosyeteye üç günlük dadı
 Aşkı arayan kadın
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Gülümseyen yazılar
Ne konuşabiliyor, ne de duyabiliyor.
MEHMET ALTAN
Hasat zamanı
Biz şehirlerde sıcaklardan kavrulurken...
GÜLSE BİRSEL
Bizim indigo çocuklardan neyimiz...
ÖNCEL ÖZİÇER
Bu kaçış, korkaklıktan değil
Daha önce nasıl gözümden...
KAZIM KANAT
Keklik ve yavruları kurtuldu mu?
Ege'nin en güzel mis...
Rembrandt 400 yaşında
Rembrandt 400 yaşında
Rembrandt Harmenszoon van Rijn, tüm zamanların en önemli Hollandalı...
Büyük Nefes Köyü açık hava müzesi gibi
Büyük Nefes Köyü açık hava müzesi gibi
Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Yozgat'ın Büyük Nefes Köyü'nde...
Ona karanfil ve canlı renkler çok yakışıyor
Renkli kıyafetleriyle dikkat çeken Rahmi Koç, modacıların gözünde tam...
Tarih, deniz, güneş, seks klişesi ve Bodrum
Neden Türkiye çok alternatifli bir tatil cennetiyken, dış basın bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.