kapat
   
02 Eylül 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Torpil=yolsuzluk

Sayıştay, bir ihalede yolsuzluk yapılıp yapılmadığının anlaşılmasına yardımcı olabilecek ipuçlarını yayımladı.

"Asya Sayıştayları Birliği" uluslararası standartlar doğrultusunda "Yolsuzluk ve Sahtecilikle Mücadele Rehberi" hazırladı, Sayıştay da kendisine gelecekte rehberlik edecek metni bunu Türkçeye çevirip resmi bülteninde yayımladı.

Rehberde Türkiye'nin çözemediği eş dost, akraba ve arkadaşların işe yerleştirilmesi olan torpil, "yolsuzluk" sınıfına sokuldu.

Sayıştay Uzman Denetçisi İbrahim Uzunöz, "Asya Sayıştayları Birliği" tarafından ulusal denetim kuruluşlarının yolsuzlukla mücadelede başvuracakları uluslararası standartları belirleyen "Yolsuzluk ve Sahtecilikle Mücadele Rehberi"ni Türkçeye çevirerek yayımladı.

"YOLSUZLUK,
PAZAR EKONOMİSİ YOZLAŞINCA..."

Sayıştay dergisindeki rehberde yolsuzluk için "Kökleri ülkenin tarihi, politik ve ekonomik gelişimi, bürokratik geleneklere ve uygulanan politikalara dayanmakla beraber kurumların zayıf olduğu ve ekonomik politikaların pazar ekonomisini yozlaştırdığı durumlarda daha da artma eğilimindedir" denildi.

Türk Sayıştayı'a da rehberlik edecek metinde, Türkiye'de hiçbir yönetimin çözemediği eş dost, akraba, arkadaşların kamu kurumlarına yerleştirilmesi uygulaması kamu kaynaklarının çalınması çerçevesinde değerlendirilip "yolsuzluk" kapsamında saydı. Rehberde yolsuzluk türleri şöyle sayıldı:

"-Bir kimsenin görevini yaparken nüfuzunu bir işi yapması ya da yapmaması şeklinde kullanması karşılığında rüşvet verme, alma, teklif etme ya da teşvik etme.
-Yalan beyan sonucu ekonomik ve mali kayba uğrama.
-Güven ilişkisinin kötüye kullanılması sonucu mal edinme.
-Sahte çek, bir paranın bankada karşılığı olmadan bir kimse tarafından çekilmesi.
-Kişinin tahsilat yapılan ticari alacaklardan nakit çalması. Ticari alacaklardan yapılan diğer tahsilatlar ile ilk yapılan hırsızlığı gidermek suretiyle yapılır.
-Menfaat çatışması, kişinin bir iş ilişkisinde gizli ekonomik ve kişisel menfaatinin.
-Naylon fatura kullanılması yani var olmayan bir firmanın faturasının satın alma sürecine dahil olan bir kişi tarafından ödeme için kullanılması.
-Kuruma alınan malın kişisel menfaat için kullanılması. -Parçalara bölerek satın alma yaparak alım ve yetki sınırlamasından kurtulmaya çalışılır.
-Hileli fiyat teklifi, fiyat belirleme anlaşmaları, fiyatı yukarı ya da aşağıya çekme anlaşmaları yoluyla bir grup muhtemel satıcının ya da müteahhidin bir düzenleme ya da anlaşma yaparak ihalede rekabeti yok etme veya katılımı sınırlamak amacıyla kendi aralarında yaptıkları anlaşma.
-Hakediş ödemeleri yolsuzluğu (iş yapıldıkça gerçekleşen ödemelerde) müteahhidin idareye sunmuş olduğu gerçeği yansıtmayan bilgileri temel alarak kendisine ödeme yapılmasını talep etmesi durumudur. Tamamlanmamış bir imalatı tamamlanmış gibi göstererek kendisine hakediş ödenmesini istemek de bu kapsamdadır.
-Yüksek ya da düşük faturalama, malların teslim alınan ya da teslim edilen fatura değerlerinin kasıtlı olarak yanlış gösterilmesi.
-Haraç alma, kamu yetkisinin yasal olmayan bir şekilde parasal bir kazancın ya da menfaat elde edilmesinde kullanılması.
-Akraba ve eş dost kayırıcılığı. Kamu kurumu kaynaklarının akrabaların ve arkadaşların yararına kanunsuz olarak kullanılmasıdır.
-Yasal olmayan kazanç sağlayacak şekilde ortaya çıkan adam kayırıcı nitelikteki işe alma şeklindeki yolsuzluk. Kişinin kazanç ya da dürüst olmayan bir avantaj sağlamak amacıyla bilgisayarları kullanarak yapmış olduğu yolsuzluk şeklidir.
-Vergi hesaplarındaki gelir kaybı ya da vergi sorumluluğundan kaçınma, gelirlerin devlete ödenmemesi ya da tahsil edilmemesi.
-Kamu kaynağının personelin kişisel ihtiyaçların temini için kullanılması ya da kamu varlıklarının görevliler tarafından kendi çıkarları için kullanılması.
-Şartnamenin iş verilecek müteahhide göre düzenlenmesi: İşin özelliği ve yapılacak zamanın belirli bir satıcı ya da müteahhit lehine düzenlenmesi.

İHALELERDE YOLSUZLUK NASIL ANLAŞILIR?

Rehberde, "Sözleşmeye Dayalı Olarak Yapılan İşlerde Muhtemel Yolsuzluk Uyarıları" ile ihalelerde yolsuzluğu anlamak için şu ipuçları sıralandı:
"Yetersiz ihtiyaç analizi, olası satıcılar hakkında yetersiz bilgi,
Mevcut stokların ve ihtiyaç duyulan miktarın yetersiz bir şekilde belirlenmesi,
Mal tedarikinin aşırı derecede kısa bir zamana sıkıştırılmış olması, ihtiyaç analizinin ihtiyaçtan çok sonuca odaklanması,
İhtiyacın kullanıcı dışında, kullanıcı adına başka bir birim tarafından belirlenmesi,
Mal tedarikinin aşırı derecede kısa bir zamana sıkıştırılmış olması, ihtiyacın kullanıcı dışında, kullanıcı adına başka bir birim tarafından belirlenmesi,
Üst yöneticilerin kanuni yetkileri olmadığı halde tedarik sürecine katılmış olmaları,
Teklif alma ve tekliflerin değerlendirme aşamaları, Teknik şartnamelerin yeterince açık bir şekilde hazırlanmamış olması, İşe verilen teklif sayısının çok sınırlı kalmış olması,
Belgelerin, ihale süreciyle görevli olan kamu görevlilerinin sürece alışılmadık bir tarzda müdahale ettiklerini göstermesi,
Menfaat çatışması şüphesi,
İşin ihale edilmesinden önceki bir tarihe ilişkin fatura bilgileri,
İşin uygun bir şekilde ilanının yapılmamış olması, İhale sürecinin alışılmadık bir şekilde yürütülmesi,
Değerlendirme kriterlerinin farklı teklif sahipleri için tutarlı olmaması, ihaleye tarihi geçtikten sonra teklif alınmış olması,
Resmi teklifte sonradan değişiklik yapılması,
En düşük teklifin seçilmemiş olması,
Teklif sahibinin gizli niyetini ortaya koyar nitelikte gerçekçi olmayan teklifler."

Yolsuzluk önleme rehberinde, "İhalelerden alışılmadık bir şekilde çekilmenin, son teklifin şaşırtıcı bir şekilde ilk teklife yakın olmasının, üzerinde ihale kalan firmanın işi başka bir müteahhide vermiş olmasının, işi yapacak tek bir müteahhidin olduğuna ilişkin yapılan değerlendirme yetersizliğinin" yolsuzluk şüphesi doğurabileceği belirtildi.

"Teslim alınan mal ve hizmetin kalitesine yönelik yakınmalar, Teslim alınan mal ve hizmetler için yetersiz kontroller yapılması ve kalite güvencesi aranmaması, Yüksek fiyatlandırma ve mükerrer faturalamaya dair emareler, Şüpheli faturalar, Ödemelerde yetersiz ön kontrol mekanizmelerı, Bir müteahhidin sürekli olarak kurumdan iş alması, Aşırı derecede yüksek işçi ücret ödemeleri"nin de kuşku doğuracağı kaydedildi.

Denetçilere, "Sahtecilik ve yolsuzluk terimi, mahkemede aksi ispatlanana kadar kesin bir dille kullanılmamalıdır" uyarısında da bulunuldu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Zanlı aftan yararlanıp çıkmış
 Yaşlılara "maaş" işkencesi
 Datça'da orman yangını büyüyor
 Sahipsiz TRT halka uzak
 'Kapkaç' araştırması
 Türk uçağı Rusya'da gözlem uçuşu yaptı
 Tunceli'de bir terörist öldürüldü
 Ayça'nın babası: O fotoğrafa bakıp, gözyaşı döküyorum
 Bacanak doktorlara 'rant sağladı' iddiası
 Ortaöğretimde seçmeli mezhep dersi tartışması
 Özel okullar burs atağında
 Komutana halay sorgusu
 Modacılar Sezer'in elbisesini beğendi
 Polisler "Bunlar vatan haini" diyerek halkı galeyana...
 Anjiyoda ölüm davalık oluyor
 En büyük dijital kütüphane
 Havacılar kılıç çattı, denizciler sancak devretti
 Özal Göcek'e yerleşiyor
 6 terörist teslim oldu
 Mayın tuzağı son anda fark edildi
 Daily Times: CIA 14 Türk'ü arıyor
 Emekli General Hüseyin Atilla Öksüz'ün Cevap Ve Düzeltmesi
YILMAZ ÖZDİL
Yıktın perdeyi eyledin viran...
Hacivat ile Karagöz var,...
ERGUN BABAHAN
Günlük hayatın faşizmi ve iktidar
Bizden farklı görüşe...
MEHMET BARLAS
Bilgisizlik ancak safsata ile örtülebilir
Siyasi...
FATİH ALTAYLI
Cerrah'tan yanıt
Linç girişimine "Vatandaşın...
ERDAL ŞAFAK
Şahinlerin dansı
İran nükleer krizinde bugünden itibaren...
'İlerlememe raporu' geliyor
AB Komisyonu tarafından ekim ayında açıklanacak İlerleme Raporu'nda...
Irak'ta kuzeye kaçış
İç savaş tehdidi, intihar saldırıları, etnik katliamlar... Şii...
Arslanım benim: 95-84
Arslanım benim: 95-84
Litvanya'ya son 10 dakikada tam 35 sayı attık. Bitime 3 dakika kala...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu