kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Annenin güzellik reçetesi
Annenin güzellik reçetesi
Emziren anneler için beslenme önerileri
Bir günlük örnek diyet programı

Annenin güzellik reçetesi

Doğumun ardından kilo verilmeye başlanabileceğini belirten uzmanlar, emzirmenin kalori yakımını hızlandırdığını açıkladı. Emzirme süresince daha çok süt verebilmek için bilinçsizce şekerli besinlere yönelen anneler, bu şekilde istemeden daha fazla kilo alıyor.

Bir bebek sahibi olmak dış görünümlerine önem verenleri daha ilk günlerden tedirgin eder. Doğum sürecinde alınan kilolardan kısa sürede nasıl kurtulacağını düşünen anne, diyet yaparak sütünün kalitesini azaltacağını zanneder. Hamilelik sürecinde 9-12 kilo alanların, doğumun ardından altı ay içinde tüm fazla kilolarını verebileceklerini belirten Bahçeci Kliniği'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Murat Berksoy, diyet yapmanın sütün kalitesini düşürmediğinin de müjdesini veriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak ise ilk dört ay içerisinde aylık yarım veya bir kilo zayıflamanın normal olduğunu, ancak 2 kilo ve üzerinin sakıncalı olduğunu vurguluyor. Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanmasıyla kilo vermenin gerçekleştiğini söyleyen Koçak, "Emzirme döneminde anne her gün yaklaşık altı-yedi çay bardağı yani 700 ml. süt salgılar. Bunun için her gün 500-700 kalori harcanır. Bu, bir saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kilo kazanımı ile bitirdiyse altı ay sonunda fazla kilolardan kurtuluyor," diyor. Doğumun ilk yılında fazla kilolar verilemezse, ilerleyen yıllarda verilmesinin daha zor gerçekleştiğini söyleyen Murat Berksoy, anne adaylarının kilo verirken nelere dikkat etmeleriyle ilgili olarak şunları söyledi: "Anneler çok düşük kalorili diyetler sonrasında kas kaybı, su kaybı, emzirme kalitesinin düşmesi ve en önemlisi metabolizmalarının yavaşlaması gibi sorunlarla karşılaşır. Hızlı kilo kaybı, bebeğinizin sağlığı açısından sakıncalar doğurur."

* EMZİRME SIKLIĞI ÖNEMLİ Özellikle ilk altı hafta çok düşük kalorili besinler tüketmenin de tehlikeli olduğunu açıklayan Murat Berksoy, şu öneride bulunuyor ve "Emzirme döneminde kilolardan kurtulmak için düzenli egzersiz yapmaya doğumdan iki ya da üç ay sonra başlanmalıdır. Doğum sonrası anneler karın, bel, sırt, kol, omuz, boyun ve bacak güçlenmesine ihtiyaç duyar. Kas germe ve nefes egzersizleriyle vücutta güçlenme, esneklik, doğru duruş kazanılır ve ortaya çıkan ağrılar en aza iner," diyor. Dr. Berksoy, sütün miktarını ve kalitesini en çok bebeğin emme sıklığı, süresi ve kuvvetinin değiştirdiğini kaydediyor. Sütün veriminin artması için aşırı yağlı ve şekerli yiyen annelerin yanlış beslendiklerine ve süt verirken kilo aldıklarına dikkat çeken Dilara Koçak, doğum sonrası kilolarının üzerine çıkan annelerin bile bulunduğunu söylüyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak ise özellikle günlük 1000 kcal enerjiden düşük diyetlerden kaçınılmasını öneriyor.

* SİHİRLİ FORMÜL NE? Emziklilik döneminde kilo vermenin sihirli formülüyle ilgili olarak Diyetisyen Koçak, gebelik döneminde aşırı kilo alınmamasını ve aynı dönem içerisinde bir beslenme uzmanıyla görüşülmesini öneriyor: "Annenin demir ve kalsiyum depoları tüm hayatı için çok değerli. Bu sebeple aşırı kilo almadan hem anne hem bebek sağlığı için en baştan planlama yapılmalıdır."

* DİYETE ENGEL DEĞİL Sütü az olan annelerin birçok besini adeta saldırarak tükettiklerini belirten Koçak, "Az sütü olanlar, az ve sık beslenmeli. Yani üç saat arayla küçük öğünlerle süt verimini artırabilir. Ayrıca her emzirme sonrası 250 ml sıvı alımı olmalıdır," diyor. ASM'den Beslenme Uzmanı Cemal Aytaç Ak ise şu öneride bulunuyor: "Anneler bu konuda rahat olup dengeli beslenirse, doğa dengesini sağlayacak, anne yavaş yavaş gebelikte aldığı kiloları verecektir."

* KALSİYUM GEREKLİ Dilara Koçak, hızlı kilo kaybı için yapılan düşük kalorili diyetler annenin süt verimini olumsuz etkilediğini belirterek bu dönemde ağırlık vermeniz gereken gıdalarla ilgili olarak şunları söylüyor: "Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme, annenin sütünü azaltır. Protein ve kalsiyum açısından zengin süt-yoğurt- peynir-yumurta anne için çok önemlidir ayrıca her gün mutlaka ettavuk veya balıktan birisi tüketilmelidir. Vejeteryan türü beslenenlerin süt verimi daha kötü olmaktadır. 3 litreden fazla su tüketiminin sütü artırıcı bir etkisi yoktur aynı şekilde şekerli sıvı tüketimi de gereksizdir. Karbonhidrat ihtiyacını tam tahıl ürünlerini seçmek daha doğrudur."

* ASLA YEMEYİN Bu dönemde hacmi küçük kalorisi yüksek yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirten Berksoy ise asal tüketilmemesi gerekenleri şöyle sıralıyor: "Kızartmalar, şeker ve şekerli ürünler (pasta, kek, limonata, komposto, hamurlu tatlılar, çikolata gibi), kuruyemiş, şarküteri ürünleri, kola, cips. Salam, sosis, sucuk, hazır çorbalar gibi gıda katkı maddesi içeren gıdalar ile diğer hazır besinler mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Çay, kahve yerine ıhlamur gibi bitki çayları tüketilmelidir. Fazla tüketilen çay, kahve, kola demir emilimini azaltır."

Sevdican GÜNEŞ

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 'En iyi vitaminim kızım...'
 Kimseye benzeme, hep kendin ol
 Doğal güzellik moda
 Minik aslanlar kükrüyor
 Everest'in dişi fatihleri
 Geri sayımda son 7 gün
 Organ naklinde inanç engelini aştı
 Bazıları konser sever
 Onlar hayallerinin resmini yapıyor
 'İslam, aşkı ve cinselliği yok etti'
 İstanbul'u rock ateşi saracak
 'Fast-food müzik ruhumuzu beslemez'
 İdeefixe 'şimdilik' satılmıyor
 'Evlere servisimiz vardır'
 'Ekmek attırıver masaya!'
 'Bunu da aşacağım elbet'
 Hayat kısa sen de eğlen dünyada
 Hijyensiz lezzet olmaz
 Alaçatı'da müzik, sporla buluşuyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Beleş tatil, sakın kaçırmayın!..
Bodrum'a gelin.
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Tek anne olmanın zorluğu
Aynı yakınmayı haykıran kaçıncı...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Hafıza kaybı ve vitaminlerin sağlık için...
Doğanın hayvanları lüks sitelere karşı!
Doğanın hayvanları lüks sitelere karşı!
Doğanın hayvanları lüks sitelere karşı!.. İnsanlardan korkmalarına...
Gizemli hayaletler kraliçesi
Gizemli hayaletler kraliçesi
Gerilim filmlerini niye severim? Hadi, suçu kolektif hale getireyim:...
Manzara baş döndürüyor
Eftalya'nın terasında, sanki Boğaz'ın orta yerinde seyreden bir...
Kırmızı halıdakiler için sıcak gece
Pazar gecesi gerçekleşecek ve naklen yayınlanacak Emmy Ödülleri Töreni, sıcak...
Artık onun da bir annesi var
İstanbul'daki 46 koruyucu aileye 29 yaşındaki, bekâr bir iş kadını olan Ayşe...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.