kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İyi dondurmanın 'Kare As'ı
İyi dondurmanın 'Kare As'ı

Romalılar'dan beri dondurmanın formülü hayli değişti. Bugün, dondurmayı kendi reçeteleriyle yapan ustalar, endüstriyel üretime direniyor. Neyse ki bu özel tatlar hâlâ beğeniliyor ve yaşatılıyor. İşte özel üretim dondurmanın 'Kare As'ı
Semih Somer
(Gurme, mutfak danışmanı.)
- Giritli - Yeşilköy
- Hacı Bozan Oğulları -Yeşilköy
- Ali Usta - Moda
- Roma Dondurmacısı - Yeşilyurt

Hülya Özer Çiltaş
(Sofra Dergisi Genel Yayın Yönetmeni.)
- Kanaat Lokantası - Üsküdar
- Yaşar Usta - Bostancı
- Bafra Balkaymak - Moda
- Ali Usta - Moda

İzzeddin Çalışlar
(Yazar, seyyah vefotoğrafçı.)
- Güneş - Bebek
- Kanaat Lokantası - Üsküdar
- Cuppa - Cihangir
- Doğal Dondurma Evi - Bodrum

Leyla Akçağlılar
(Butik pastane işletmecisive yemek kitabı yazarı.)
- Ali Usta - Moda
- Güneş - Bebek
- Mini Dondurma - Bebek
- Zeynel - Yeniköy

TAM LİSTE

1. Ali Usta - Moda
2. Güneş - Bebek
3. Kanaat Lokantası - Üsküdar
4. Giritli - Yeşilköy
5. Hacı Bozan Oğulları - Yeşilköy
6. Yaşar Usta - Bostancı
7. Cuppa - Cihangir
8. Bafra Balkaymak - Moda
9. Mini Dondurma - Bebek
10. Roma Dondurmacısı - Yeşilyurt
11. Doğal Dondurma Evi - Bodrum
12. Zeynel Muhallebicisi - Yeniköy

Ali Usta - Moda (Aldığı oy: 2) * * *
Moda'nın meşhur dondurmacısı Ali Usta, çeşitli şehir rehberlerinde İstanbul'un en iyileri arasında gösterilmişti. Dükkana adını veren Ali Kumbasar, gerçek meyvelerle yaptığı dondurmalarını 1969'dan bu yana aynı formülle hazırlıyor. Ali Usta'da mevsime göre 30-35 çeşit dondurma bulunabiliyor. Bu İstanbul klasiği konusunda hemfikir olan Semih Somer, Hülya Özer Çiltaş ve Leyla Akçağlılar, Ali Usta'nın dondurmasının gerçek meyve tadında ve leziz olduğu için oy verdiklerini söylüyor. Tel: (0212) 414 18 80

Güneş - Bebek (Aldığı oy: 3) * *
Bebek'te Cevdet Paşa Caddesi üzerindeki Güneş, her yaştan dondurmaseverin çok iyi bildiği bir yer. Kendine özgü karadutlu dondurması ünlü olan Güneş, gece çok geç saatlere kadar açık. İzzeddin Çalışlar "Sirkülasyon çok olduğu için Güneş'in dondurması hep taze ve yumuşaktır," diyor. Leyla Akçağlılar ise Güneş'in Bebek semti ile özdeşleşen yerlerden biri olduğunu düşünüyor. Tel: (0212) 263 27 70

Kanaat Lokantası- Üsküdar (Aldığı oy: 2) **
Üsküdar'daki tarihi Kanaat Lokantası, dondurmasından çok geleneksel Türk yemekleriyle ünlü. Restoranın sadece yaz mevsiminde ürettiği dondurma koyun sütü, kaymak ve salep ile yapılıyor. Frambuazlı, vişneli, limonlu gibi meyveli çeşitlerde ise gerçek meyve kullanılıyor. Hülya Özer Çiltaş ve İzzeddin Çalışlar Kanaat Lokantası'nın dondurmasındaki kaymağın kendine özgü bir kokusu ve tadı olduğu konusunda hemfikir. Tel: (0216) 553 37 91

Giritli - Yeşilköy (Aldığı oy: 1) *
Giritli Ali Özden'in mesleği olan dondurmacılığı oğlundan sonra şimdi de torunu devam ettiriyor. 1956'dan bu yana Yeşilköy'de olan Giritli'nin, sakızlı mastika dondurması çok ünlü. Meyveli dondurmaların mevsiminde, taze meyveden yapıldığı Giritli'de fıstıklı, bademli, çikolatalı gibi çeşitler de var. Semih Somer, Giritli'nin sakızlı dondurmasını çok beğendiğini ve özgün bulduğunu söylüyor. Tel: (0212) 574 25 21

Hacı Bozan Oğulları - Yeşilköy (Aldığı oy: 1) *
Hacı Bozan Oğulları pastanelerinin İstanbul'da birkaç şubesinde dondurma satılıyor. Tüm çeşitlerinin doğal malzemelerle ve koruyucu maddeler kullanılmadan hazırlandığı Hacı Bozan Oğulları'nın en popüler dondurmaları bademli, fıstıklı, frambuazlı ve çikolatalı olanlar. Semih Somer, "Tüm dondurma çeşitleri doğal ve çok lezzetli. Keçiboynuzu meyvesinin tozunu kullanmalarının etkisi olsa gerek," diyor. Tel: (0212) 573 28 72

Yaşar Usta - Bostancı (Aldığı oy: 1) *
Bostancı'daki Biberoğlu Unlu Mamuller'in önünde tezgah kuran ve '70'li yıllarda Bostancı'da efsane olan Yaşar Usta, fırın sahibinin girişimiyle sadece yaz aylarında bu tezgâhı kuruyor. Tüm meyveli dondurmalarında taze meyve kullanıyor ve sütlü çeşitlere mutlaka salep koyuyor. Kendine özgü havuçlu, kızılcıklı ve kuru meyveli dondurmaları da olan Yaşar Usta'nın, geleneksel tatları yaşatan ustalardan biri olduğunu düşünüyor Hülya Özer Çiltaş. Tel: (0216) 361 14 40

Cuppa - Cihangir (Aldığı oy: 1) *
Cihangir'deki Cuppa, mönüsü sağlıklı yiyecekler ve taze meyve sularından oluşan bir kafe. Taze meyve, şeker ve buzdan yapılan smoothie çeşitlerini de dondurma sayan İzzeddin Çalışlar, Cuppa'nın mangohito smoothie'si için "Mango, ananas ve üzümün nefis bir karışımı," diyor. Tel: (0212) 249 57 23

Bafra Balkaymak - Moda (Aldığı oy: 1) *
Moda'daki Bafra Balkaymak, merkezi Samsun Bafra'da bir dükkânın şubesi. Buranın dondurmasını farklı kılan, uzun süre kaynatılmış sütün kaymağından yapılması. Bafra Balkaymak, tüm malzemesini Bafra'dan getirterek ürettiği dondurmasını, külaha gül şekli vererek koyup servis ediyor. Bu sunum şeklinin patentini alan Bafra Balkaymak için Hülya Özer Çiltaş, taze, lezzetli ve özgün olduğu için butik sayılabileceğini söylüyor. Tel: (02316) 347 33 59

Mini Dondurma - Bebek (Aldığı oy: 1) *
Bebek'teki bir diğer ünlü dondurmacı dükkânı olan Mini Dondurma, insanların sadece dondurma almak için arabalarını durdurup, sıraya girdiği bir yer. Gece geç saatlere kadar dondurma satışının devam ettiği Mini Dondurma'nın karamelli ve fıstıklı çeşitleri en popüler olanlar arasında. Leyla Akçağlılar, "Bu küçücük dükkânın uzun yıllardır bu kadar popüler olması tesadüf değil, lezzet ve kalite mutlaka takdir görür," diyor.

Roma Dondurmacısı - Yeşilyurt (Aldığı oy: 1) *
Yeşilyurt'taki Hakiki Roma Dondurmacısı bir aile işletmesi. 20'nin üzerinde dondurma çeşiti olan dükkânın bir şubesi de Yeşilköy'de. Semih Somer, kestaneli dondurması çok sevilen olan Hakiki Roma Dondurmacısı'nın geleneksel modelde bir aile işletme işletmesi olarak özgün lezzetini bugüne taşıdığını söylüyor. Tel: (0212) 663 35 42

Doğal Dondurma - Bodrum (Aldığı oy: 1) *
Göltürkbükü Yalı Mevkii'nde Alarga restoranın yanındaki kulübeden satış yapan Doğal Dondurma Evi, Bodrum'un en rağbet edilen dondurmacılarından biri. Kendine özgü kavunlu, karadutlu, kayısılı ve karışık meyve çeşitleri olan Doğal Dondurma Evi'nin önünde her zaman dondurma almak isteyenlerin oluşturduğu bir kuyruk olduğunu söyleyen İzzeddin Çalışlar "Kuyrukta beklemeye değiyor," diyor.

Zeynel - Yeniköy (Aldığı oy: 1) *
Arnavut dondurmacı Zeynel Bölükbaşı, 1920'li yıllarda sandalıyla yalılara dondurma satarken İstanbul'da hayli ünlüydü. Bugün Zeynel muhallebicileri İstanbul dışında da şubeler açıyor. Zeynel'in dondurması ve sütlü tatlıları hâlâ çok ünlü ve artık marka olmuş durumda. Zeynel'in meyveli dondurmalarını beğendiğini söyleyen Leyla Akçağlılar, kâğıt helva ve dondurma sunumu da nostaljik bulduğunu sözlerine ekliyor. Tel: (0212) 262 89 87
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 K 790i'yi herkesten önce test ettik
 Romantik bir sofranın en önemli detayı
 Antik çeşme yeniden akacak
 Erkek kuğular kaleyi kuşatacak
 Lezzetli suşinin 'Kare As'ı
 İstanbul'un en cezbedici köşesi
 Meyve ziyafetini keyif şölenine dönüştürün
 Haftanın filmleri
 Kalamış'ta, ay ışığında belgesel keyfi
 dvd ekranı
 Günter Grass Nobel ödülünü iade etmesin
 Bizim Romanlar Hollywood'da
 Kuşlarla uçmak istemez misiniz?
 Düğün hediyesinin 'Kare As'ı
 Sahil otellerinin 'Kare As'ı
 Güngören'in graffiticileri polisten kaçmıyor
 Bu orkestra barış istiyor
 Şaraplı kültür gezileri
 'Erkekler beni taklit etmeye başladı bile'
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Ameliyat masasından kalan izlenimler
İki kolum yana...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.