kapat
   
31 Ağustos 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beklenen zirve resepsiyonda gerçekleşti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt arasında, Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin dün sabah yapılması beklenen görüşme, 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunda gerçekleşti. Erdoğan ve Büyükanıt, protokolün yer aldığı kameriyede uzun süre fikir alışverişinde bulundu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Gazi Orduevi'nde verdiği resepsiyon, devletin zirvesini biraraya getirdi. Gecede, Başbakan Erdoğan ile Orgeneral Büyükanıt arasında Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin mini bir 'zirve' gerçekleşti.

Dün
öğle saatlerinde yapılması öngörülen ancak Orgeneral Büyükanıt'ın yoğun programı nedeniyle gerçekleştirilemeyen görüşme, protokolün yer aldığı kameriyede yapıldı. Erdoğan ve Büyükanıt arasındaki yaklaşık yarım saat süren ve daha sonra Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün de dahil olduğu 'zirve'ye ilişkin taraflardan herhangi bir açıklama gelmezken, Başbakan Erdoğan, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, "Dışişleri son çalışmaları yapıyor" demekle yetinerek, gazetecilere Gül'ü adres gösterdi.

Başbakan Erdoğan, Orgeneral Büyükanıt ve Gül ile neler konuştuklarını soran gazetecilere, futbol konuştuklarını söyleyerek, "Son mağlubiyeti kesinlikle hiç hazmedemedim" ifadesini kullandı. Orgeneral Büyükanıt da Erdoğan'ın sözleri üzerine, "Ben tarafsızım. Orgeneral Özkök, emekli olurken futbolda tarafsız olmamı söylemişti. Sparta Prag'ı tutuyorum" şeklinde esprili bir yanıt verdi.

MGK'DA DENGELER DEĞİŞTİ ESPİRİSİ

Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan ile Orgeneral Büyükanıt'ın Fenerbahçeli olduğunu anımsatarak, "MGK'da dengeler değişti" sözleri üzerine ise Orgeneral Büyükanıt, ''Türkiye'de de her şey değişiyor'' şeklinde konuştu.

Orgeneral Büyükanıt, Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Erdoğan'ı uğurlarken, gazetecilerin Lübnan ile ilgili ısrarlı soruları karşısında, ''Kameriyede misafirlerimiz var. Kameriyeye gitmezsem dedikodu yaparsınız'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Sezer ise resepsiyonda ayrılışı sırasında gazetecilerin "Hükümetin Lübnan'a asker gönderilmesi konusundaki kararı hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, ''İyi akşamlar'' karşılığını verdi.

ORGENERAL BAŞBUĞ: TERÖRÜ BIÇAK GİBİ KESEMEYİZ

Gecede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, gazetecilerin ısrarlı soruları karşısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son dönemde artan terör saldırılarının hatırlatılması üzerine Orgeneral Başbuğ, "Terör hareketleri devam ediyor. Bunu kabul etmek zorundayız. Terör eylemlerini bıçak gibi kesmek zor. Ama asgariye indirmeliyiz" dedi. Terör örgütünün başarı umudunu kesmek gerektiğini vurgulayan Orgeneral Başbuğ, "Terör örgütünün ne yaparsa yapsın başarılı olamayacağını anlaması lazım. Örgüte başarı umudu olmamasını nasıl gösterirsin, birincisi kararlılık göstermelisin, ikincisi hedeflerine ulaşamayacaklarını gösterirsin, üçüncüsü de katılımı azaltacaksın. Bunlar olursa istediğimiz noktaya ulaşabiliriz" diye konuştu. Bir soru üzerine, terör örgütü mensupları için genel bir af çıkarılmasına karşı olduğunu belirten Orgeneral Başbuğ, "Genel af vesaire olmaz. Terörist gelir teslim olur. Çıkar adalete, kararı verilir. Onun dışında genel af olmaz" şeklinde konuştu.

Orgeneral Başbuğ, Hakkari'de oluşturulan 3. Tümen'in Hakkari'deki birliklerden sorumlu olacağını ifade ederek, "Yüksekova'da daha önceden de vardı. Şimdi de ihtiyaç duyduk" şeklinde konuştu. Orgeneral Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanlığı devir-teslim törenindeki, psikolojik harekatın başarıya ulaşamadığı yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine de ''Evet'' karşılığını verdi. Orgeneral Başbuğ, ABD'nin PKK Özel Koordinatörlüğü için de, "Her adımı baştan öldürmemek lazım. Daha ortada bir şey yok. Önümüzdeki süreçte netleşir. Belki faydası olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Orgeneral Başbuğ, terör örgütü PKK'nin Kandil Dağı'ndaki kamplarının Türk uçakları tarafından vurulduğuna dair haberlerin anımsatılması üzerine ise, "O zaman 1.Ordu Komutanıydım, bilmiyorum" karşılığını verdi.

Kerkük konusunun önemine işaret eden ve gazetecilere 'yakından takip edin' tavsiyesinde bulunan Orgeneral Başbuğ, "2007 yılındaki referandumun nasıl yapılacağı muallak. Bölgesel olabilir ama genele yayılmak isteniyor" diyerek, Kürt gruplarının etkinliğine dikkat çekti. Orgeneral Başbuğ, "Türkiye, Kerkük'teki inisiyatifi kaybetti mi?' sorusuna da, "Türkiye, Kerkük üzerinde en ağırlıklı bir ülke konumunda" karşılığını verdi. Bir gazetecinin, daha önce ''ABD, PKK konusunda Türkiye ile aynı çizgide değil'' yönünde söylediği sözleri anımsatması üzerine de Orgeneral Başbuğ, "Bu gelişmeleri bir bekleyin bakalım. Aynı çizgide değiliz, herhalde geliriz'' dedi.

Orgeneral Başbuğ, bir gazetecinin "Irak'ta güçlü bir merkezi yönetim zor gözüküyor" sözleri üzerine, "Merkezi yönetim için Anayasası güçsüz. Mevcut Anayasa ayrılmayı kolaylaştırıyor. Biz zamanında uyarmıştık merkezi yönetim güçlü olsun diye" dedi.

Orgeneral Başbuğ, bir gazetecinin, "Lübnan'a asker göndermeye karşı olduğunuz için mi yorum yapmıyorsunuz?" sorusuna ise, "(Havaya bakarak) Havada bulut da yok" ifadesini kullandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu da Lübnan'a gönderilmesi muhtemel Türk askeri içinde Deniz Kuvvetleri'nin yer alıp almayacağıyla ilgili bir soru üzerine, hükümetin kararını beklediklerini, çıkan karara göre hareket edileceğini söyledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da terör örgütü PKK ile ilgili ABD'nin atadığı koordinatörle ilgili sorular üzerine, koordinatörün iki sorumluluğu bulunacağını, bunlardan ilkinin ABD'deki sivil ve asker makamlar arasında, ikincisinin ise ABD, Türkiye ve Irak arasında olacağını söyledi. Wilson, PKK'nın terörist bir örgüt olduğunu ve PKK'nın tamamen bertaraf edilmesini istediklerini vurgulayarak, "PKK Kürtleri temsil etmiyor. Kesinlikle masaya oturmak gibi bir planımız yoktur. Onlarla hiçbir zeminde, hiçbir beklentimiz olmayacak" şeklinde konuştu.

30 ADET F-16 ALINACAK

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, 2011 yılına kadar 30 adet F-16 alacaklarını belirterek, "Bunun için para bulmaya çalışıyoruz. Ama bu para bulunur" dedi. Türk ve Yunan savaş uçaklarının 'it dalaşı' sonrası çarpışması ve son gelişmelere ilişkin bir soru üzerine Orgeneral Cömert, "Hukukçularımız konuyu inceledi. Bu durum hukuki açıdan çok siyasi anlamda bazı kazanımlar getirebilir. Biz o bölgede sıkıntı duymadan uçmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

KOMUTANLAR, EŞLERİYLE 'YALAN' EŞLİĞİNDE DANS ETTİ

Gecede, ünlü sanatçı Candan Erçetin de bir konser verdi. Resepsiyona katılanların ilgiyle dinlediği ünlü sanatçının seslendirdiği şarkılara konuklar da eşlik etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt ile kuvvet komutanları ve eşleri, Erçetin'in 'Yalan' şarkısı eşliğinde dans ettiler.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Annan 5 Eylül'de Ankara'ya geliyor
 "Lübnan'a neden gidileceği belirsiz"
 AKP'de Lübnan'a asker gönderme tartışmaları
 Wilson: PKK acımasız bir terör örgütüdür
 Sezer: Yetki bende
 Lüzum, hudut, şümul ve zamanı hükümetin kararı
 Arınç'la tezkere takvimini görüştü
 Annan aynı gün Köşk'e çıkacak
 Erdoğan'a "Yahudi düşmanlığı" serzenişi
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Teröre anlamlı cevap
Bu cuma gecesi, Başbakan Tayyip...
YAVUZ DONAT
Ormanda kavga
İsimsiz uçağımız tam zamanında...
Amacım Türklerin çağdaşlığını sunmak
Avustralya'da güzellik yarışması yüzünden Müslüman din adamlarından...
Altı taksitte kayıt
İzmir'de Mimar Sinan Anadolu Endüstri Meslek Lisesi, kapıya astığı...
Linç girişimine müdürden övgü
Linç girişimine müdürden övgü
Bayram kutlamalarında asker gönderilmesine tepki gösteren...
'Biz bir aileyiz'
'Biz bir aileyiz'
Türk sınırında silahlı peşmerge dolaştırmayan babası Molla Ömer'in...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu