kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuğumda ergenlik gecikti!
Çocuğumda ergenlik gecikti!

* 15 yaşında bir oğlum var. Dıştan bakıldığında gelişimi normal; boy ve kilo olarak yaşıtları ile benzeşiyor. Fakat kol ve bacaklarında kıllanma başlamış olmasına rağmen sakal ve bıyık, seste kalınlaşma gibi işaretler henüz yok. Ben kendi çocukluğumla kıyasladığımda, bazı gelişmelerin gerisinde kaldığını söyleyebilirim. Sizce bir baba olarak ne yapmalıyım?

Bütün çocuklar birbirlerinden farklı hızda ve ritimde büyürler. Bu farklılıklar özellikle ergenlikte dikkati çeker hale gelir. Öyle ki; bu döneme dair yapılan büyüme-gelişme çizelgeleri, en az güvenilir olanlardır. Ergenlikle birlikte önce cinse dair ikincil değişiklikler ortaya çıkar. Yani erkeklerde ilk olarak yumurtalıklar büyümeye, torbasının derisi kalınlaşıp rengi koyulaşmaya başlar. Bunu, cinsel organın boyundaki artışın başlaması takip eder. Koltuk altında ve cinsel bölgedeki kılların ortaya çıkması, yine bu yaşlardadır. Boyun uzamasının hızlanması, kas kütlesinin artıp bedenin erişkin şekline dönüşmeye başlaması, yine bu dönemdedir. Bunların hepsi cinsel farklılaşmanın oluşmasındaki değişik adımlardır. Fakat yukarda da belirttiğim gibi; kişisel farklılaşmalar fazladır. Örneğin cinsel bölgedeki kıllanma birisinde 10 yaşında başlayıp 15 yaşında tamamlanabilirken; başka bir çocukta 14 yaşında başlayıp, 18 yaşında tamamlanır. Buna karşın; 14 yaşına kadar yukarıdaki değişikliklerden hiçbiri başlamamış ise bir ergenlik gecikmesinden söz edilebilir.

ÇOK SIK UÇUK ÇIKIYOR
* Bende çok sık uçuk çıkıyor ve çok canımı yakıyor. Daha dün akşam, alt dudağımdaki geçmeden, üst dudağımda büyük bir tane çıktı. Uçuklar çıkarken doktorun verdiği kremi sürüyorum, ama hiç fayda etmiyor. Aynı kremin hapı varmış ama o da tam tedavi etmiyormuş. Ne yapmalıyım?

Uçuk, 'herpes simpleks' virüsü ile oluşan bir hastalıktır. Yetişkinlerin yüzde 85'i yaşamlarının bir döneminde bu virüsle karşılaşmışlardır. Özellikle, ağız çevresinde ya da cinsel bölgede tekrarlayan ağrılı kabarcıklar şeklinde kendini gösterir. Hafif enfeksiyonlar, stres, güneşe maruz kalma, hastalığı tetikleyebilir. Döküntüler, bir hafta içerisinde kabuklanarak iyileşir. Kanser tedavisi görenler ya da AIDS gibi hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi iyi çalışmayanlarda, ciddi sonuçlar doğurmakla birlikte, sağlam kişilerde sorunsuz iyileşir. Yüzeysel tedaviler genellikle hastalık seyrinde etkili olmaz. Ağızdan kullanılmak üzere virüslere etkili üç çeşit antibiyotik mevcut. Bunların kullanımı ile hastalığın görülme sıklığı azalır.

ÇOCUKLARDA YÜKSEK KOLESTEROL
* Ailesel olarak çoğumuzda yüksek kolesterol var. Beş yaşındaki çocuğumda da kolesterol çıkma risk var mı? Genellikle 'çocukta kolesterol olduğu' düşünülmez ama biz yine de emin olmak istiyoruz. Bunu nasıl anlayabiliriz?
Yüksek kolesterolün, yetişkinlerde kalp damarlarının tıkanmasına sebep olup, kalp krizine zemin hazırladığı bilinir. Zaman zaman bazı çocuklarda da benzer hastalıklar görülebilir. Bu çocuklarda, erken dönem kalp krizi riski vardır. Ailelerin çoğu bu durumu bilmezler ve doktorlar da çocukların kolesterol düzeyini tespit etmeyi ihmal ederler. Kolesterolün, çocukluk yaşlarında damarlarda birikmeye başladığı anlaşıldı. Eğer çocukta yüksek risk var ise; erken yaşlarda beslenmeyi ve yaşam şeklini düzene sokmaya başlamakta fayda var. Tüm çocukların kolesterol seviyesini belirlemek şart değil. Çalışmalar; çocukluklarında yüksek kolesterol seviyesine sahip olanların yarısının, yetişkin olduklarında normal seviyeye indiklerini gösteriyor. Bunun yanında, aşağıdaki şartlardan herhangi birine uyan çocuklarda, kolesterol seviyesi tespit edilmelidir:

* Anne, baba, büyükanne ya da büyükbabası 55 yaşından önce kalp damar hastası olanlar,

* Anne ya da babasının kolesterolü 240 mg üzeri olanlar,

* Ailesel kolesterol hikayesi olanlar,

* Aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, hipotiroidi, yüksek tansiyon hastalığı olanlar.

Uz. Dr. Eren Eroğlu

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Organ naklisorununun faturası 13 milyar dolar
 İştahı kapatmanın yolu az ve sık yemek
 Çocuklara ücretsiz işitme testi
 Okul kantininde fast food'a son!
 Bilinçli hastalar için kanser semineri
 Kansızlık ve halsizlik neden olur?
 Türkiye'de beyin ölümü kararı çok zor veriliyor
 Karaciğer nakli şans eseri başladı
 Kocam iktidarsız ne yapmalıyım?
 Kısa kısa
 Atatürk'ü bugün olsa 5 günde iyileştirirdik
 Sadri Alışık hastanedeyken hepimizi işletti
 Grip aşısı bu yıl gecikecek
 Çocuğumda ergenlik gecikti!
 Her ameliyattan önce duamı ederim
Evli, çocuklu ve dövmeli kadınlar
Evli, çocuklu ve dövmeli kadınlar
Metalciler, denizciler ve asi gençlerin simgesi haline gelen dövmeler...
Acı haberi çekimde aldı
Acı haberi çekimde aldı
Mankenlikten, oyunculuğa hızlı bir geçiş yapan Cansu Dere, önceki gün...
Nazlı dinini değiştirdi mi?
Nazlı dinini değiştirdi mi?
Tuba Ünsal'ın evliliğin eşiğinden döndüğü ex sevgilisi, işadamı Aksel...
İstanbul'un elitleri Garih'i evinde andı
İstanbul'un elitleri Garih'i evinde andı
25 Ağustos 2001 günü aramızdan vakitsiz ayrılan Alarko Şirketler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.