kapat
   
28 Ağustos 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul'da zafer Massa'nın

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 14'üncü ayağı olan Türkiye Grand Prix'sinde zafer, Ferrari pilotu Massa'nın oldu. Nefes kesen bir mücadele sonunda Renault pilotu Alonso yarışı ikinci sırada tamamlarken Ferrari pilotu Schumacher kürsüye üçüncü olarak çıktı.

İstanbul Park Pisti'nde 58 tur üzerinden yapılan yarışa ''pole pozisyonda'' başlayan Massa, liderliğini yarış sonuna dek sürdürüp birinciliği elde etti. Nefes kesen ikincilik yarışında ise Renault pilotu Fernando Alonso, Ferrari pilotu Michael Schumacher'i geçerek ikinci sırayı elde etti. Michael Schumacher ise 3. sırada yer aldı. Massa ile Alonso arasında 5.5 saniye fark bulunurken, Alonso ile Schumacher arasında sadece 0.1 saniye fark bulunuyordu. 25 yaşındaki Massa, bu sonuçla kariyerinde ilk kez birincilik kürsüsüne çıkmış oldu.

KKTC
Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat birinci olan Felipe Massa'ya, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ikinci olan Alonso'ya, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da 3. sıradaki Michael Schumacher'e ödüllerini verdi.

Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi Hanzade Doğan takımlar sıralamısında ilk sırayı alan Ferrari'ye ödül verdi.

MASSA İLKLERE İMZA ATTI

Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'sinde birinci olan Felipe Massa, İstanbul Park'ta ilklere imza attı. Önce dünkü sıralama turlarında birinci olan Massa, kariyerindeki ilk ''pole pozisyonu'' elde etti.

Brezilyalı pilot bugün de yarışı kazanarak, kariyerindeki ilk birinciliğini elde ederken, İstanbul'dan ilklere imza atarak ayrıldı.İlk zaferi sonrası oldukça duygulanan Massa'nın podyumda gözleri dolarken, basın toplantısı sırasında da duygulu anlar yaşadı.

YARIŞ KAZAYLA BAŞLADI

İstanbul Park Pisti'ndeki Formula 1 Türkiye Grand Prix'si kazayla başladı.Starttan sonra hemen ilk virajda Fisichella'nın aracı ters dönerken, Heidfeld, Raikkonnen, Sato, Monteiro, Ralf Schumacher ve Speed de kazaya karışan pilotlar oldu.

Bu pilotlar, 1. turun ardından hemen pite girerek, ön kanat ve lastik değişimi yapmak zorunda kaldı.

Bu arada startla birlikte 3. sırada yarışa başlayan Alonso atak yaparken, Michael Schumacher, İspanyol pilotun kendini geçmesine izin vermedi.

GEÇEN YILIN BİRİNCİSİ YARIŞ DIŞI KALDI

Geçen yıl İstanbul Park'ta yapılan ilk yarışın galibi McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen, henüz 2. turunu atarken yarış dışında kaldı.1. turda pite giren Raikkonen, pitten çıktıktan sonra 8. virajda sol arka lastiği patladı ve bariyerlere vurdu. Ön kanadı ve süspansiyonu kırılan Raikkonen yarışa devam edemedi.

İKİ FERRARİ AYNI ANDA PİTE GİRDİ

Yarışın 12. turunda Vitantonio Liuzzi, 1. virajda kaldı. Aracının pistin üstünde bulunması nedeniyle güvenlik aracı hemen piste çıktı.Bu sırada pilotlar güvenlik aracının çıkması nedeniyle pite girdiler. Ancak ilk iki sırada yarışı götüren Ferrari pilotlarının aynı anda pite girmesi Alonso'ya yaradı.

Michael Schumacher, pite ilk giren takım arkadaşı Massa'yı beklerken zaman kaybetti ve Alonso pit sonrası ikinci sıraya yerleşti.

ALONSO İLE SCHUMACHER'İN ÇEKİŞMESİ

İki Ferrari'nin aynı anda pite girmesi sonrası ikinci sırayı Alonso'ya kaptıran Michael Schumacher, 2. pit stoplardan sonra Alonso ile arasındaki farkı iyice kapadı.

Alonso 39, Schumacher ise 43. turda pite girdi. Pit sonrası iki pilot arasındaki fark 0.402 saniyeye kadar düştü.

Böylece son 15 turda İstanbul park Pisti, Schumacher ile Alonso'nun nefes kesen yarışına tanıklık etti.

İki pilot finiş çizgisine kadar büyük mücadele örneği gösterirken, tüm çabalarına rağmen Schumacher, Alonso'yu geçmeyi başaramadı ve çok az farkla İspanyol pilot ikinciliği elde etti. İki pilot arasında sadece 0.1 saniye fark vardı.

YAMAMATO 23. TURDA YARIŞ DIŞI

Yarışın 23. turunda da bugünkü yarışta pilotların en çok zorlandığı 1. virajda bu kez Sakon Yamamato pistten çıktı.Super Aguri takımının Japon pilotu yarış dışında kalan pilotlar kervanına katıldı.

Öte yandan 28. turda Michael Schumacher, 8. virajda pist dışına çıktı. Alman pilot bu sırada 5 saniye zaman kaybetti.Bu arada Albers de 48. turda, 6. virajda yarışı bırakmak zorunda kaldı.

SIRALAMA

Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'sinde birinci olan Ferrari pilotu Brezilyalı Felipe Massa, 58 turda 1.28.51.082'lik derece elde etti.

İstanbul Park'taki yarışın ikincisi Fernando Alonso 1.28.56.657'lik dereceye imza atarken, Michael Schumacher ise 1.28.56.738'lik derece yaptı.58 turluk Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde pilotların sıralaması ve dereceler şöyle oluştu:

Sürücü - Ülkesi - Takım - Süre
1-Felipe Massa Brezilya Ferrari 1.28.51.082
2-Fernando Alonso İspanya Renault 1.28.56.657
3-Michael Schumacher Almanya Ferrari 1.28.56.738
4-Jenson Button İngiliz Honda 1.29.03.416
5-Pedro de la Rosa İspanya McLaren-Mercedes 1.29.36.990
6-Giancarlo Fisichela İtalya Renault 1.29.37.676
7-Ralf Schumacher Almanya Toyota 1.29.50.419
8-Rubens Barrichello Brezilya Honda 1.29.51.116
9-Jarno Trulli İtalya Toyota + 1 tur
10-Mark Webber Avustralya Williams-Cosworth + 1 tur
11-Christian Klien Avusturya Red Bull Racing + 1 tur
12-Robert Kubica Polonya BMW Sauber + 1 tur
13-Scot Speed ABD S.Toro Rosso + 1 tur
14-Nick Heidfeld Almanya BMW Sauber + 2tur
15-David Coulthard İskoçya Red Bull Racing bitiremedi
16-Christijan Albers Hollanda MF1 Racing bitiremedi
17-Takuma Sato Japonya Super Aguri + 17 tur
18-Nico Rosberg Almanya Williams-Cosworth bitiremedi
19-Sakon Yamamato Japonya Super Aguri bitiremedi
20-Vitantonio Liuzzi İtalya S.Toro Rosso bitiremedi
21-Kimi Raikkonen Finlandiya McLaren-Mercedes bitiremedi
22-Tiago Monteiro Portekiz MF1 Racing bitiremedi

PİLOTLAR SIRALAMASI

Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'sinin ardından pilotlar sıralamasında Fernando Alonso ile Michael Schumacher arasındaki puan farkı 12'ye çıkarken, takımlar sıralamasında ise Renault ile Ferrari arasındaki fark 2'ye indi.

Renault pilotu İspanyol Fernando Alonso, İstanbul'daki ikinciliğinin ardından sürücüler sıralamasında puanını 108'e çıkarırken, yarışta üçüncü olan Ferrari pilotu Michael Schumacher 96 puanla ikinci sırada yer aldı.İstanbul Park'ın şampiyonu Felipe Massa ise 62 puanla 3. sıradaki yerini korudu.

Formula 1'de İstanbul'daki yarışın ardından pilotlar sıralaması şöyle oluştu:

Sürücü - Ülkesi - Takım - Puan
1-Fernando Alonso İspanya Renault 108
2-Michael Schumacher Almanya Ferrari 96
3-Felipe Massa Brezilya Ferrari 62
4-Giancarlo Fisichela İtalya Renault 52
5-Kimi Raikkonen Finlandiya McLaren-Mercedes 49
6-Jenson Button İngiliz Honda 36
7-Juan Pablo Montoya Kolombiya McLaren-Mercedes 26
8-Rubens Barrichello Brezilya Honda 22
9-Nick Heidfeld Almanya Sauber-BMW 19
10-Ralf Schumacher Almanya Toyota 18
11-Pedro de la Rosa İspanya McLaren-Mercedes 14
..-David Coulthard İngiliz RBR-Ferrari 14
13-Jarno Truli İtalya Toyota 10
14-Jacques Villeneuve Kanada Sauber-BMW 7
15-Mark Webber Avustralya Williams-Cosworth 6
16-Nico Rosberg Almanya Williams-Cosworth 4
17-Christian Klien Avusturya RBR-Ferrari 2
18-Vitantonio Liuzzi İtalya STR-Cosworth 1

TAKIMLARDA FARK 2 PUANA İNDİ

Takımlar sıralamasında ise Ferrari'nin 1 ve 3. sıraları alması ile Renault ile aradaki puan farkı 2'ye indi.

Formula 1'de, İstanbul'daki yarışın ardından oluşan puan durumu şöyle:
1- Renault (160 puan)
2- Ferrari (158 puan)
3- McLaren-Mercedes (89 puan)
4- Honda (58 puan)
5- Toyota (28 puan)
6- Sauber-BMW (26 puan)
7- Red Bull Racing (16 puan)
8- Williams (10 puan)
9- STR-Cosworth (1 puan)

MASSA: İLK ZAFERİMİ KAZANMAK HARİKA BİR DUYGU

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 14. yarışı olan Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'sini birinci bitiren Ferrari'nin pilotu Felipe Massa, sonucun kendisi için muhteşem olduğunu söyledi.

Massa, yarış sonrası düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, aldığı sonuca kadar çok sıkı çalıştığını belirterek, ''Geriye baktığımda yaptığım her şey ve aldığım derece beni mutlu ediyor. Kazandığım için mutluyum. Büyük duygular yaşıyorum. Dün olduğu gibi bugün de sevinçliyim'' dedi. Yarışta çok iyi başlangıç yaptığını kaydeden Brezilyalı pilot, şunları söyledi:

''İlk tur da benim için iyi geçti. Aracın performansı da iyiydi. Güvenlik aracının pistten çıkmasının ardından iyi bir şekilde devam etmeyi başardım. Araca çok yüklenmedim. Lastikler de yarışın her bölümünde iyi tepki verdi. Mümkün olduğunca arayı korumaya çalıştım. Agresif yarışmamaya gayret ettim. Birinci olmak da rüyanın gerçekleşmesi gibi. Yanımdaki iki yarışmacı daha önce birincilik almıştı. Benim için ilk oluyor. Özel bir deneyim.''

Ferrari pilotu olmanın ve kazanmanın rüya gibi olduğunu ifade eden Massa, ''Takım içinde herkes çok mutlu. Burada iyi bir iş çıkardık. İlk zaferimi kazanmak harika bir duygu'' diyerek sözlerini tamamladı.

ALONSO: ''MUTLUYUM''

Şampiyonada pilotlar sıralamasında birinci olan ve Türkiye'deki yarışı da ikinci sırada tamamlayan Renault'un pilotu Fernando Alonso ise aldığı dereceden dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Alonso, güvenlik aracının pistte olduğu bölümde şanslı olduklarını vurgulayarak, ''Schumacher ile arayı açma konusunda biraz şansım oldu. Bu şekilde 3-4 saniye fark yapabildim. 50 tur boyunca birbirimize yakın gittik. Onun önünde yarışı bitirdim. Mutlu olduğumu söyleyebilirim, ama o kadar da mutlu değilim. Yarışı genel anlamda kazanamadık'' diye konuştu.

Michael Schumacher ile girdiği mücadele konusundaki soruyu da yanıtlayan Alonso, ''Kendime güvenim vardı. Mesafeyi dengede tutmak için çalıştım. Schumacher'in atak yapmasıyla ben de manevra yaptım ve geçmesini önledim. Yarış sonuna doğru aradaki fark çok azaldı, ama ikinci olmama yetti'' dedi.

SCHUMACHER: ''GÜZEL MÜCADELE OLDU''

Yarışta üçüncülüğü elde eden Ferrari'nin bir diğer pilotu Michael Schumacher ise güzel bir mücadele olduğunu dile getirdi.Schumacher, takım arkadaşı Massa'yı da birinciliğinden dolayı kutlayarak, şunları söyledi:
''Massa iyi yarış çıkardı. Büyük bir fark yakaladı. Güvenlik aracının gelmesi bizim için şansızlık oldu. Bizim takımımızda iyi olan pilotlardan biri şansız olursa, öbürü telafi edebiliyor. Alonso sonlara doğru 8. virajda avantaj sağladı. Bu bölümde arzu ettiğim hıza ulaşamadım. 8. virajın zorlaması nedeniyle zaman kaybettim. Ancak yapabileceğim buydu. Son turda yaptığım atak yeterli olmadı.''

İSTİKLAL MARŞI KARACA'DAN

İstanbul Park'taki yarışın startı öncesi İstiklal Marşı'nı ses sanatçısı Işın Karaca söyledi.

Tribünlerdeki seyirciler de ayağa kalkarak İstiklal Marşı'na eşlik etti.Bu arada, yarış başlamadan az önce hava sıcaklığı 35, pist sıcaklığı ise 53 derece olarak ölçüldü.

SİYASET VE SPOR DÜNYASI İSTANBUL PARK'TA

Formula 1 Petrol Ofisi Türkiye Grand Prix'sini izlemeye siyaset ve spor dünyasının ünlü isimleri de geldi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Romanya Başbakanı Calin Popescu Tariceanu saat 15.00'te başlayacak yarış için İstanbul Park Pisti'ne geldi.

İki devlet adamı, Formula 1 yarışını izlemek için VIP (A) Kule'ye alındı.Bu arada Galatasaray'ın golcü futbolcusu Ümit Karan da İstanbul Park'a gelen ünlü isimlerdendi. Ümit, Formula 1'i çok sevdiğini belirterek, ''Ben yıllardır Formula 1 yarışlarını takip ederim. Ferrari'yi tutuyorum. Bugün de Michail Schumacher'in kazanacağına inanıyorum. Böylece Alonso ile arasındaki puan farkı azalacak ve son yarışlar daha heyecanlı olacak'' diye konuştu.

TRULLI'DAN SABANCI'YA ŞARAP

İtalya'da şarap bağları bulunan ve ''Jarno'' isimli şarapları üreten Toyota'nın İtalyan pilotu Jarno Trulli, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'ya şarap hediye etti.Kendi üretimi ''Jarno'' şaraplarını hediye eden Trulli, Sabancı'ya ''Umarım beğenirsiniz'' dedi. Sabancı da İtalyan pilota teşekkür edip, yarışta başarılar diledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Sakaryaspor: 2 Fenerbahçe: 1
 Trabzonspor: 1 Denizlispor: 0
 Kezman: G.Saray'a gol atıp, gerçek F.Bahçeli olacağım
 70 milyon da sizinle
 Kaba misafir: 2-2
 Gol makineleri
 Gerets şanssızlıktan yakındı
 Muhteşem ikili
 Ön sıra yine Ferrari'nin
 Tek hedef galibiyet
 Fabio Luciano'nun yerine Edu Dracena
 Döküldüler
 Bir yok bir var
 Diego Lugano ilk kez sahaya çıkıyor
 Başkent derbisi Gençler'in: 2-1
 Samsun'da kazanan yok
 Kayseri'de derbi
 İkisi de eksik
 Rize '3' istiyor
 Siftah gecesi
 Nuri yok Serdar var
 Nihat gözdağı verdi
 Günün programı
 Günün içinden
MURAT DİDİN
Sevginin ve paylaşmanın gücü
Teşekkürler bizi maçtan...
LEVENT TÜZEMEN
Defansı bozunca
Maçın 10. dakikasıydı... Hakem İsmet...
EMRAH KAYALIOĞLU
Bari çim alın!
Lige üç maçta iki beraberlik ve dört...
Fotoğraftaki bir notla gelen kavuşma
Fotoğraftaki bir notla gelen kavuşma
Alman anneleri, 'Babanız Marmara depreminde öldü' dedi. Ancak 2...
Başarının sırrı 'biz' olmak
Başarının sırrı 'biz' olmak
12 Dev Adam, Dünya Şampiyonası'nda ilk 8'e kalarak bir ilke imza...
'İç çamaşırını' partiyle tanıttı
'İç çamaşırını' partiyle tanıttı
Seksi manken Victoria Silvstedt (31) podyumdan iş hayatına geçti.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu