kapat
   
27 Ağustos 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kola savaşını rekabet kazanıyor
Dolaba farklı ürün konulsun
Coca-Cola'nın başka şartları da varmış

Kola savaşını rekabet kazanıyor


Coca-Cola'nın bayileriyle yaptığı ve rekabeti kısmasına karşın muafiyet sağlayan anlaşmalara itiraz gelince Rekabet Kurulu inceleme başlattı Uzmanların 'bu muafiyet alınsın' şeklinde verdiği raporu Rekabet Kurulu onaylarsa bakkal, büfe ve restoranlarda farklı markalar satılabilecek.

Kolalı içecek pazarında, firmaların pazar paylarını arttırmaya yönelik satış politikalarında rekabeti ortadan kaldıran ve rakip mala satış yasağını getiren sözde sponsorluk uygulamaları karşısında tüketicilerin tercihleri dikkate alınmıyor. Bu uygulamanın 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu'na aykırı olduğunu günlerdir yazıyorum. Diyorum ki, herkes dilediği kolayı içme hakkına sahip olmalıdır. İki gün önceki yazımda da Coca-Cola'nın İstanbul Sarıyer'de bir ilköğretim okulu kantini ile 13 Nisan 2001 tarihinde imzalanan Rekabet Kanunu'na aykırı sözleşmesi ile rakip mallara getirilen satış yasağı ile rekabetin nasıl ortadan kaldırıldığını yazmıştım. Coca-Cola'nın rekabete aykırı bu uygulaması üzerine kolalı içecek pazarındaki rekabeti mercek altına alınca ilginç uygulamalarla karşılaştım. Coca-Cola Satış ve Dağıtım AŞ (CCSD), örnek verdiğim Sarıyer'deki okul kantini ile yaptığı rekabete aykırı sözleşme gibi uygulamalarına hukuki geçerlilik kazandırabilmek için yasal, ancak ilginç bir yol bulmuş.

MUAFİYETİ
VARMIŞ
Rekabet Kurulu'nun 30 Mayıs 2002 tarih ve 2002/2 no'lu 'Dikey anlaşmalara ilişkin grup muafiyet tebliği' var. Bu ne demek? Bu şirket bakkal, market, restoran gibi satış noktalarıyla yaptığı sözleşmenin içeriğinde rekabeti kısıtlasa da belli koşulları taşıması halinde rekabet yasasındaki 4'üncü maddenin (rekabeti kısıtlayıcı anlaşma içeren sözleşmeler) Rekabet Kurulu'ndan izin alınmasından muaf tutulabiliyor. Coca-Cola şirketi de, bayiler ve doğrudan nihai satış noktaları ile akdedilen ve münhasırlık içeren sözleşmelerden dolayı bu tebliğe göre muafiyet alıyor. Dolayısıyla bayileri ile yaptıkları rekabete aykırı her sözleşme için Rekabet Kurulu'ndan izin almaya gerek kalmıyor.

MUAFİYET GERİ ALINIYOR
CCSD'nin bayiler ve nihai satış noktaları ile yaptıkları münhasırlık sözleşmeleri ile rakip malların satışının yasaklanması Sarıyer'deki okul kantininde olduğu gibi artmaya başlayınca, sektördeki rakip firmalar ve bu içecekleri içen tüketiciler isyan etmeye başlıyor. Bunun üzerine Rekabet Kurulu, Coca-Cola'nın sözünü ettiğim 'muafiyet tebliği' nden yararlanıyor olsa bile, 'muafiyetin geri alınması' başlıklı tebliğin 6'ncı maddesini işleterek tarafların yazılı görüşlerinin istenmesi ve kanunun 13'üncü maddesine dayanılarak 'muafiyet'in geri alınması için inceleme başlatıyor. İnceleme için görevlendirilen rekabet uzmanları, detaylı bir araştırma yaparak ilginç tespitlerde bulunuyor. Rekabet uzmanları, Coca-Cola'nın gazlı içecek pazarında hem 'ev kanalı'nda, hem de 'yerinde tüketim kanalı'nda (bakkal, büfe, restoran vs.) tekel tabir edilen hakim durumda olduğu ve Coca-Cola'nın bayileri ile nihai satış noktaları arasında yapılan sözleşmelerin Rekabet Kurulu'nun çıkardığı 2002/2 sayılı tebliğ ile tanınan grup muafiyetinden faydalanarak gazlı içecek pazarında 'etkin rekabetin oluşmasının önünde engel' oluşturduğunu belirtiyor ve Coca-Cola'ya verilen grup muafiyetinin geri alınmasını Kurul'a rapor ediyor. Rekabet uzmanlarının Coca-Cola'nın aldığı grup muafiyetinin Rekabet Kurulu tarafından geri alınması gerektiği yolundaki bu rapor için son kararı Rekabet Kurulu verecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 F1'de de şarapta da markayım
 Dalga fena korkuttu vatandaş dolara koştu
 Formula 1 bahane oldu İstanbul yatırımcı doldu
 Merrill Lynch: Türkiye 2009'da yatırım yapılabilir ülke...
 Koç 2 bin ineğini satışa çıkardı
 Otomobil kredisi acı fren yaptı
 Bakır fiyatları uçunca kablo sektörü krize girdi
 KOBİ'lere 'Piton Pakize' yaklaşımı
 'Borçlunun siyasi kimliği etkilemez'
 'Fındıkta sorun hariçten gazel okuyanlar'
 Pilotlara bileklik eşe tuğralı kolye
 IBM'den 1.3 milyar $'lık güvenlik anlaşması
 Fiat 1.8 milyar Euro kâr bekliyor
 VW'nin Hindistan'a fabrika planı
 Almanya'dan teknolojiye 15 milyar $
ŞÜKRÜ BİNAY
Kör kuruşun kıymeti
Gündemin yoğunluğundan olsa gerek...
NURAN YILDIZ
Formula 1'de kriz biter mi?
Formula 1'in Türkiye'de...
Top model taklit aldı
Formula 1 için Türkiye'ye gelen ünlü top model Estella Waren,...
Nesin vasiyetiyle edebiyatçıları birbirine katacak
Ünlü yazar Aziz Nesin'in vasiyeti üzerine, oğlu Ali Nesin tarafından...
Fotoğraftaki bir notla gelen kavuşma
Fotoğraftaki bir notla gelen kavuşma
Alman anneleri, 'Babanız Marmara depreminde öldü' dedi. Ancak 2...
Başarının sırrı 'biz' olmak
Başarının sırrı 'biz' olmak
12 Dev Adam, Dünya Şampiyonası'nda ilk 8'e kalarak bir ilke imza...
IMKB
E: 36.862 D:% 0,57
DOLAR
S: 1,482 D:% 0,000
EURO
S: 1,889 D:% -0,317
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu