kapat
   
27 Ağustos 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Büyük insanlık beynin sınırlarını zorluyor...

Milyarlarca yıl süren evrim sürecinde, tek hücreli yaratıklardan yola çıkılıp düşünen, üreten ve doğayı bile değiştiren "İnsan"ın yaratılması, bilinen evrendeki en mucizevi olaydır.
İnsanlık tarihinde yer alan ve hem bireylerin, hem de toplumların hayatını değiştiren buluşları bir hatırlayın. Tekerleğin, yazının bulunmasını, matbaanın icadını, önce buhar makinesinin sonra da içten patlamalı motorun insanlığın hizmetine girmesini, elektriği, nükleer gücü falan hatırlayın.
Bütün bunları gerçekleştiren insanın "Biyolojik Zekası", insan beyninin " Sınırlı" yeteneklerine dayalıdır. Bütün evrime ve beyindeki gri hücrelerin sayısının milyar yıllar boyunca önemli ölçüde artmasına karşın, bir insanın kafatasında en fazla 100 trilyon sinirlerarası bağlantı olabilir.
Bugün insan beyninin ürettiği elektronik devrelerde ise, insan beynindekinden 1 milyon kat daha hızlı işlemler yapılabiliyor. Yarının karbon atomlarından oluşacak nanotüplere dayalı moleküler devrelerinde ise, saniyede trilyonlarca işlem yapılabilecek.
İnsanın "Biyolojik zekası " ile insan tarafından yaratılıp geliştirilen "Teknolojik zeka", genetiğin, nano teknolojinin ve robotics'in yardımı ile birleştiği zaman yaşamımızda ne gibi buluşların, tıpta ne gibi aşamaların yer alacağını düşünebiliyor musunuz?

CD'LERDEN
MP3'E
Yine şöyle bir yaşadığımız dönemde ne gibi buluşlara şaşırdığımızı ve bunların ne kısa sürede demode olduklarını hatırlayın.
Müzik severler Edison'un bulduğu ses kaydeden silindire alışamadan, gramofonlar ve taş plaklar çıktı 1900'lerin başında. İlk kez Columbia Şirketi 33 devirli long-play plakları çıkardığında, bu bir devrimdi. RCA 45 devirli plağı çıkartırken, yaşamımıza 1960'lardan itibaren kasetler girdi. Şimdi ise CD'ler bile demode ve MP3 çalarlar, İPodlar var elimizde. Dijital kayıtsız müziği pek dinleyemiyoruz.
Telefondan GSM cep telefonuna nasıl çabuk geçtik. 1940'larda ilk kompüter yapıldığında, İBM'ciler bile herkesin sahip olacağı PC'nin bir ekonomik değeri olmayacağını düşünüyorlardı. Şimdi internetsiz bir yaşamı düşünmek mümkün değil. 1980'lerde sayısız bilginin yer aldığı CD-Rom'lara şaşırmıştık. Bugün Google benzeri arama motorları ile, dünyadaki bütün yazılı bilgilere ve dev kütüphanelere ulaşıyoruz.
Düşünün ki aynı insan beyni matbaayı 500 yıl önce bulduğunda, bu tüm yaşamı nasıl değiştirmişti. Şimdi hemen her yıl buna yakın önemde yüzlerce buluş hayatımıza yansıyor ve bunlar henüz kullanıma girmişken demode olup, eskiyorlar.
Türkiye'nin de, Ortadoğu'nun da, dünyanın da sayısız sosyo-politik sorunu olabilir. Bölgemizde ve yanıbaşımızda hala mezhep kavgaları binlerce insanın birbirini boğazlamasına sebep oluyor.

BÜYÜK
DÜNYA
Ama dünyada sadece bunlar yok ki.
Bugün teröristler bile interneti kullanmıyor mu?
Los Alamos'da denen ilk atom bombasının maliyeti 2 milyar dolardı.
2001'in 11 Eylülü'nde New York'u vuran ve asimetrik dünya savaşını başlatan terörist saldırının saldırganlara maliyeti ise, birkaç tane uçak bileti için ödenen paralar kadardı.
Durmadan "Biz büyük devletiz" diye nutuklar atanların, arada bir "Büyük dünya" yı da düşünüp değerlendirmeleri gerekiyor. O büyük dünyadaki geometrik ölçüde yer alan değişim ve gelişimin ürünlerini, olayın çapını anlamadan sadece kullanan kadroların, ülkelerinin ortak beynini takıntılı konularla işgal edip, durgunlaştırmaktan başka ne katkıları olur insanlarına?
Üniversitelere yerleştirme konusunu bile problemli halde tutan, "Benim gibi olmayan hiç olmasın" diye evrensel ve toplumsal gerçekleri görmezden gelen ve "İlle de çağdaş uygarlık" deyip çağdaş olan her şeyi ya tehdit ya da tehlike gibi gören insanlar, hala buhar makinesini "Devrim" diye algılamıyorlar mı?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Düşünce üretimi var ama bunlar havada kalıyor   / 26-08-2006
 Coğrafya kaderdir siyaset ise bu kaderi değiştirmektir...   / 25-08-2006
 "Vizyon" diye unuttuğumuz bir kavram vardı...   / 24-08-2006
 Çizgimiz sabit ama görüntümüz biraz oynak...   / 23-08-2006
 Okullarda küfürlü ve argolu kitap yasağı   / 22-08-2006
 Genç Sabancı amcasının çarpıcı üslubuyla konuşuyor   / 21-08-2006
 Lokantada aranılan şey "ev yemeği" midir?   / 20-08-2006
 Bikini ile haşema karşı karşıya gelmemelidir...   / 19-08-2006
 Türkiye'nin İngiliz sarayı gibi olması tehlikesi...   / 18-08-2006
 Bir şeyi görmekle gerçeği anlamak aynı şey mi?   / 17-08-2006
ERGUN BABAHAN
Güç askerde değil pazara hâkimiyette
Napoleon'un 1798'de...
MEHMET BARLAS
Büyük insanlık beynin sınırlarını...
FATİH ALTAYLI
Sezer'den tehlikeli yaklaşım
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet...
ERDAL ŞAFAK
Sezer ve Arınç
Lübnan'a asker gönderme konusu yarın...
Nükleerden vazgeçmem
BM'nin koyduğu sürenin dolmasına 5 gün kala İran, nükleer çalışma...
Blair 10 milyon YTL'ye anılarını yazacak
Yakında koltuğunu bırakması beklenen İngiltere Başbakanı Tony...
70 milyon da sizinle
70 milyon da sizinle
Japonya'da destan yazan 12 Kahraman, Slovenya'yı son periyotta arka...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu