kapat
   
26 Ağustos 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Levent Tuzemen @ SABAH
 

Gerets ile Koeman'ın düellosu

ERİK GERETSGalatasaray Başkanı Özhan Canaydın, "Ben Bordeaux'yu, hocamız PSV'yi istiyorduk. Gruptan Liverpool ile biz çıkarız" yorumunu yaptı. Bu açıklama, doğmamış çocuğa don biçmeye benzese de dilerim her şey başkan Canaydın'ın gönlüne göre olur.
Kamerunlu Eto'o, kaptanı Song'un hatırına G.Saray'ı "Bundan iyisi Şam'da kayısı" sözü gibi mükemmel bir grubun içine düşürdü. UEFA Başkanı Johansson torpil yapsaydı G.Saray daha iyi bir gruba düşemezdi. Ben kurayı ayrıca Gerets'in, "Hoca şansı"na da bağlıyorum.
G.Saray kuraya 4. torbadan katıldı. Grupta Liverpool dışında kimin 2. veya 3. torbadan katıldığını ancak resmi kayıtlardan anlayabilirsiniz. 4 takımın son 10 yılı kapsayan Avrupa performanslarına baktığınızda G.Saray 2. torbadan katılmış gibi. Grubun favorisi Liverpool hücum hattını yeniledi. Djibril Cisse ve Fernando Morientes ile yollarını ayırdı. Blacburn'den Bellamy, Feyenoord'dan Dirk Kuyt, Valencia'dan Aurelio ile Birmingham'dan Pennant'ı aldı. Geçen sezon Premier Lig'i 82 puanla 3. tamamlayan Liverpool, İngiltere Süper Kupa (Charity Shield) finalinde Chelsea'yi 2-1 yendi. Liverpool'un kalesini teknik direktör Rafael Benitez'in vatandaşı İspanyol Reina koruyor. Hava hakimiyetiyle tanınan Hyypia, Riise ve Carragher savunmayı oluşturuyor. Uzak şutlarıyla tanınan kaptan Gerrard ile Xabi Alonso orta alanın kumanda mekezi olarak görev yapıyor. Forvette Bellamy dikine oynamayı seviyor. Futbolcudan çok basketbolcuya benzeyen Crouch ise kafa golleriyle tanınıyor. Lucescu'nun ikinci yılında iki kez berabere kalmayı başaran G.Saray'ın karşındaki Liverpool, bugünden çok daha güçlüydü. Mondragon'un devleştiği o unutulmaz maçta Liverpool'da Gerrard daha gençti. Ayrıca Litmanen, Murphy, Owen ve Heskey gibi yıldızlar vardı. G.Saray'ı başarıya götüren en büyük faktör alan savunmasıydı.

ALAN SAVUNMASI ŞART
G.Saray'ın PSV ile oynacağı maçlar Gerets ile Koeman'ın düellosu olacak. G.Saray, PSV ile tam 4 kez karşılaştı. 1987'de G.Saray, PSV'ye deplasmanda 3-0 yenildi. Rövanşı ise 20 kazandı. PSV o yıl Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazanırken tek yenilgisini de G.Saray'dan alıyordu. Olayın ilginç yönü Gerets, PSV'nin kaptanıydı, takım arkadaşı Koeman da finalde Barcelona'ya tek golü atan oyuncuydu. G.Saray yönetimi Gerets'le anlaşmadan önce Koeman'la görüşmüştü. G.Saray, Lucescu döneminde PSV ile karşılaştığında Gerets, Hollanda takımının hocasıydı. PSV'nin cezası nedeniyle Arnheim'de oynanan maçı PSV 3-1 kazandı; rövanşı G.Saray 2-0'la aldı. Arnheim'deki maçta soğuk ve yağmur vardı. Stadın üstü kapanıyordu. G.Saray'ın "Stadın üstünü kapatalım" önerisini Gerets reddetmişti.
PSV eski gücünde değil. Hasselink'i Celtic'e sattılar, Oojier'i de Blackburn'e verdiler. Portekizli savunma oyuncusu Manuel da Costa'yı, Meksikalı Salcido'yu, fovet arkası oynayan Ekvadorlu Mendez'i aldılar. PSV'nin kalesini Brezilya'da Dida'dan daha iyi olduğu konuşulan Gomes koruyor. Savunmada eski Barçalı Reiziger'in yanısıra güçlü fiziğiyle tanınan Alex oynuyor.. Takımın saha içi patronluğunu Barça'dan tanıdığımız Cocu yapıyor. Forvetteki Amerikalı Beasley, Perulu Farfan ve Kone gibi hızlı oyuncular, geniş alanda at koşturmayı çok seviyor. Bu üçlü birebirde kolay adam eksiltiyor, savunmaların dengesini bozmk için sürekli yer değiştiriyor. G.Saray hem içeide hem de dışarıda oyunu önde kurmayıp, alan savunması yapmalı. PSV'nin oyun anlayışı Kiev'in kontratak anlayışına benziyor.

EN AZ 9 PUAN ŞART
Fransız Bordeaux 125 yıllık bir kulüp. Avrupa'da büyük başarıları yok. UEFA'da bir kez final oynadılar ve Bayern Münih'e 5-1 kaybettiler. Fransa'da da sonuncusu 1999'da olmak üzere 5 kez lig şampiyonu oldular. Fransa futbolunun karakteristik yapısı içinde berabere kalmayı biliyorlar. Geçen sezon 38 maçta 43 gol atıp, 25 gol yemişler. Çok golcü bir takım değil. PSV ile Liverpool'daki gibi tehdit edici fovetlere sahip değiller. Bu sezon Santander'den Dalmat'yı transfer ettiler. Dalmat çok koşan bir oyuncu. Micoud ile F.Bahçeli Alex'in arkadaşı Wendel de Bordeaux'ya yeni katılan isimler. Savunması Fransız ağırlıklı. Bordeaux'da da duran topları takımın beyni olan Micoud kullanıyor. Liverpool'un eski oyuncusu Smicer ile Dalmat hem fuleli hem de geniş alanı seven oyuncular. Brezilyalı Ricad Gomez'in çalıştırdığı Bordeaux'nun forvet hattını oluşturan Darcevill, Laslandes ve Chamakh hücumda pres yapmayı seviyor. Ancak bu üçlü gol vuruşları konusunda çok etkili değil.
Sonuçta; G.Saray'ın Bordeaux ve PSV ile önce İstanbul'da oynaması büyük avantaj. Ancak G.Saray Şubat'ta Avrupa'yı görmek istiyorsa öncelikle ilk 3 maçta 6 veya 7 puan almak zorunda... Toplam 9 veya 10 puan G.Saray'ı gruptan çıkarır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bu kadro yeter mi?   / 24-08-2006
 Ya Meduna ölseydi?   / 20-08-2006
 Karşı çıkanlar 'kafatasçı'   / 19-08-2006
 Kelepçe çözülünce   / 14-08-2006
 Parayı veren düdüğü çalar anlayışı doğru mu ?   / 13-08-2006
 Doğru ve yanlış   / 10-08-2006
 Basamağı atlayabilmek   / 07-08-2006
 Gheorghe Gerets!   / 05-08-2006
 Gerçek ön libero kim?   / 02-08-2006
 Maceraya yelken açmak   / 31-07-2006
AHMET ÇAKAR
Hakemlik trajedisi
Zafer Önder İpek, dün geceki...
KAZIM KANAT
Mösyö korkak olunca
Beşiktaş'ın önünde iki seçenek...
LEVENT TÜZEMEN
Gerets ile Koeman'ın düellosu
Galatasaray Başkanı Özhan...
MURAT DİDİN
Korkuya bugün hiç yer yok
Milliler Japonya'ya uçmadan...
Hesabını verecekler
Hesabını verecekler
Orgeneral Büyükanıt, TSK'ya yönelik saldırılarla ilgili sert konuştu:...
İş bilen müteahhitler bakanlığı kandırdı...
İş bilen müteahhitler bakanlığı kandırdı...
İki ayrı cezaevi ihalesi alan Behçet ve Levent Yaşar kardeşler 14...
Bikini ve çorap takım
Bikini ve çorap takım
ABD'nin plajlarıyla ünlü Miami kentinde düzenlenen moda haftasında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu