kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadınlarda idrar tutamama sorunu
Kadınlarda idrar tutamama sorunu

* Ben 46 yaşında, 17 yıllık evli bir bayanım. Son zamanlarda öksürürken, bir hareket yaparken sık sık idrarımı kaçırmaya başladım. Bu durumda eşimle cinsel ilişkiye girmek de istemiyorum, aynı şeyi yaşayabilirim diye. Bu durumda nereye başvurmam gerekir, tedavisi var mıdır? Utancımdan kimseyle bu konuyu konuşamıyorum.

İdrar kaçırma; en önemli sağlık sorunlarından biri ve sizin gibi pek çok kadın utanma sebebiyle tedavi olamıyor. En çok rastlanılan tipi, sizde olduğu gibi öksürme ve egzersiz gibi çeşitli hareketler sırasında idrar kaçırılması. Bu durumun en sık nedeni, pelvik taban kaslarının zayıflaması. Pelvik kaslarda zayıflık olduğunda, egzersiz ve öksürme gibi karın iç basıncını artıracak durumlarda, bu kaslar üretrayı (idrar kanalı) kapalı tutamıyor ve üretranın açılmasına ve idrar kaçırmasına neden oluyor. Bir diğer nedenini ise mesane boşalmasını kontrol eden kasların yetersizliği oluşturuyor. Çok sayıda müdahaleli doğum, iri bebek doğurma, obezite, ailesel yatkınlık ve menopoz; idrar kaçırma sorununda risk faktörlerini oluşturuyor. Tanıda idrar tipinin belirlenmesi büyük önem taşıyor. Çünkü her tip idrar kaçırmada her tedavi yaklaşımı etkili olmayabiliyor. Klinik, radyolojik ve ürodinamik tetkiklerin sonucuna göre egzersiz, ilaç tedavisi, cerrahi müdahele alternatiflerinden uygun olanı öneriyoruz.

Kalp ameliyatından sonra cinsellik nasıl olmalı?
* 6 ay kadar önce koroner bypass işlemi geçirdim. Hala eşimle eskisi gibi bir cinsel yaşama geri dönemedik. İlişki olursa, tekrar kalple ilgili sıkıntı yaşamaktan endişeleniyorum. Zaten sertleşmemde de problem devam ediyor gibi. Ne önerirsiniz?

Özellikle geçirilen kalp hastalıklarından ve tedavi amaçlı girişimlerden sonra, cinsel aktiviteye yeniden başlamadaki tereddütler ve sertleşme sorununa bağlı sorunları görüyoruz. Kalp hastalığının hastanın psikolojisini etkileyerek cinsel isteğini azaltması, isteğin normal olmasına rağmen korku nedeniyle cinsel ilişkiden kaçınma, depresyon, cinsel aktivitedeki yaşa bağlı değişiklikler, ilaçlara bağlı disfonksiyon; bu sorunlara sebep oluyor. Hastaların yalnızca çok az bir kısmında seksüel aktiviteyi kısıtlayan özel bir kalp hastalığına bağlı neden bulunuyor. Kardiyoloji uzmanının tavsiyelerine uyduğunuz halde endişeleriniz devam ediyorsa, bir müddet uzman bir psikologla davranış terapi önerebiliriz. Sertleşme probleminizin devamında organik durumun incelenmesi için bir üroloji merkezine başvurabilirsiniz.

Testis ameliyatı çocuk olmasına engel midir?
* Ben 32 yaşındayım. Testislerimden birinde büyüme olmuştu, doktora gittim ve kanser teşhis edildi. Ameliyat olmam gerekiyormuş. Bu ameliyattan sonra benim cinsel hayatım nasıl etkilenir, çocuğum olabilir mi?

Testis tümörü tedavisinde birinci ve vazgeçilmez aşama; tümörlü testisin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Tümör tanısı konulan hastaya vakit geçirilmeden radikal cerrahi yapılmalıdır. Sonrasında da tümörün tipine ve klinik evreye göre hastaların bazılarına kemoterapi veya radyoterapi verilir. Testis tümörü tedaviye son derece güzel cevap verir. Çoğu erkek bir testisinin alınması ile kısır kalacaklarını veya cinsel aktivitelerinin yok olacağını sanır. Ancak diğer testis, cinsel fonksiyonların devamı ve sperm üretimi için yeterlidir. Sadece radyoterapi, kemoterapi işlemlerinin spermleri etkilediği düşünülerek, yine de tedaviden önce önlem olarak, sperm alınıp dondurulması önerilebilir.

Prof. Dr. Halim Hatat

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Meme kanserinden bebek temizlenmeli mi?
 İlaçlar kuralına uygun kullanılmalı
 Meme alındığı anda yenisi de yapılmalı mı?
 Tansiyonunuz yüksek mi?
 Az uyku çok kilo demek!
 Gebelikte röntgen bebeğe zararlı mı?
 Memeyi aldırmak kanserden korur mu?
 Yabancı dil beyni koruyor
 'Tüylenme' hastalık habercisi
 Kadınlarda idrar tutamama sorunu
 Kanser önce kardeşimi sonra göğsümü aldı
 Adet ağrılarını sporla yenin
 Annelik için en ideal yaş 34
 Sigarayı bıraktım şimdi ne olacak!
 Pembe kurdele bağladı binlerce kadını kurtardı
Superman nişanlandı
Superman nişanlandı
Beyazperdeye 19 yıl aradan sonra dönen 'Superman'i canlandıran...
Eddie Murphy evleniyor
Eddie Murphy evleniyor
Komedi filmlerinin vazgeçilmez oyuncularından Eddie Murphy ve Spice...
Yüzükler takıldı dolarlar  asıldı
Yüzükler takıldı dolarlar asıldı
Ünlü işletmeci Emre Ergani, sevgilisi Şebnem Işık'la Bodrum'da...
Yorgunluk attı
Yorgunluk attı
atv'nin yaz dizisi 'İşte Benim'de başrol oynayan Kenan Kalav,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.