kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İdeefixe 'şimdilik' satılmıyor
İdeefixe 'şimdilik' satılmıyor
'Başarılı olarak gördüğüm insanların hiçbiri işadamı değil'
'Cinsellikte hiçbir şey yasak olmasın'
'Siberalem'den partner buldum'

'Başarının üzerine hayat kurulmaz'

Ideefixe'in de sahibi olan EBİ'nin ortaklarından Mehmet Budak, başarıya inanmıyor. Budak, başarılı gördüğü hiç kimsenin işadamı olmadığını söylüyor.


İdeefixe 'şimdilik' satılmıyor

En büyük alışveriş sitelerinden Ideefixe'in büyük rakamlara satılacağı yazılınca gözler sitenin ortaklarından Mehmet Budak'a çevrildi. Budak ise sitenin satılacağını ev sahibinden öğrendiğini söylüyor.

Son günlerde, Türkiye'nin en büyük alışveriş sitelerinden Ideefixe.com'un satılacağı yazılıp çizilmeye başlandı. Hatta site için biçilen değer 100 milyon dolara kadar ulaştı. Biz de işin aslını öğrenmek için ideefixe gibi siberalem, itiraf.com gibi ünlü sitelerin sahibi EBİ'nin ortaklarından Mehmet Budak'ın kapısını çaldık. Hem satış olayının aslını öğrendik, hem de kendisiyle başarıdan cinselliğe kadar farklı konularda sohbet ettik. İşte 48 yaşında "Artık yoruldum, başka şeyler yapmak istiyorum," diyerek şirketteki bütün işlerden elini ayağını çeken Mehmet Budak'ın anlattıkları...

- Ideefixe'i satacağınızı okuduk. Ve biçilen değer de 20-100 milyon dolar arasıydı. İdeefixe 100 milyon dolar ediyor mu?
- Ben de öyle olduğunu pazar günü ev sahibinden öğrendim. Bu da acı oldu, kirayı artıracak diye çok korktum (gülüyor). Şaka bir yana tabii ki 100 milyon dolar falan etmez. Değerini bilmiyorum ama 100 milyon dolar edecek kaç tane şirket var Türkiye'de? Ama bu rakamı yazan gazeteci arkadaşa müteşşekiriz. Olası alıcılara 'Kamudaki yargıyı görün,' derim (gülüyor).

'GÜZEL PARAYA SATARIZ'

- Peki Ideefixe'in satılması söz konusu mu?
- Ideefixe'i satmak istiyoruz diye bir durum yok, fakat birkaç tane başvuru oldu. Bunlardan bazılarıyla ciddi pazarlıklar yaşadık. Biz markalarımızı 'Belirli bir noktaya getirdikten sonra bir müşteri gelir iyi bir fiyata satarız,' düz mantığıyla oluşturmadık. Ideefixe ve diğer markalarımıza bu kadar talep olmasının nedeni 10 yıldır internet gibi, giren herkesin büyük zararlara uğradığı bir ortamda ayakta durup kâr etmesidir. Bu mantıkla markalarımızı işletmeye devam edeceğiz. Bir gün gelir de biri 'Kardeşim artık kendinizi yormayın, size çok güzel para veriyoruz işte,' derse severek satarız. Dediğim gibi şu an 'Satalım,' diye bir arayış içinde değiliz, ama normal sağlıklı kapitalistlerin yaptığı gibi yaptığımız iş en iyi parayı getirdiği anda da satmamız gerektiğinin farkındayız.

- Sosyalist bir insan olarak kapitalizmi size yakıştırmak zor oluyor...
- Yakışmıyor değil mi? Teşekkür ederim, bugünün iltifatı buydu. Ama yaptığımız iş de bu. Ben patronum, diğerleri çalışan; ben ücret veriyorum, onlar çalışıyor. Böyle bir gerçek var yani. Ortağım Canan Çelebioğlu ise büyük kapitalist.

- EBİ'nin en büyük markalarından biri de Siberalem. Ideefixe mi sizi daha çok tatmin ediyor, Siberalem mi?
- Açıkçası Siberalem. Ideefixe ilk markamız, kuruluşunda şahsen çok yorulduğum, hâlkafamın büyük bölümünü işgal eden marka. Fakat sonuç olarak ideefixe bir perakendecidir, yani çok özgün bir iş değildir. Ama 'community business' (cemiyet siteleri) dünyada da yaklaşık bizim şirketimiz kadar eski. Yani biz bu işin öncülerindeniz. Orada kendi çapımızda ufak buluşlarımız var. Ayrıca oradaki hizmet şahsen benim perakendecilikten kendimi daha yakın bulduğum bir şey. Buradan benim insanlık açısından da beklentilerim var. Umduğuma yakın giderse çok daha demokratik, son derece açık bir insanlığın oluşmasında enstrümantal olabilecek bir şeydir community business.

'EVLİLİĞİN SONU GELECEK'


- Peki sizce Siberalem Türkiye'de bir devrim yarattı mı?
- Türkiye'de kolay kolay devrim olmaz da... Zaten devrim kelimesini ağzıma salavatla almayı tercih ederim ben. İnsanların Türkiye'de hayatı, biraz da maddi nedenlerle ev-iş-ev ya da evokul- ev şeklinde geçiyor. Bu şekilde kaç kişiyle tanışabilirsiniz ve bunlardan kaçı sizin için cinsel bir partner olabilir? Bu bundan

10, 15 beş yıl önce hayal edebileceğiniz bir şey miydi? Bu siteler dünyada cinsel pratiğin değişmesine neden oluyor. Bugün örneğin dünyada insanlar bir buçuk kere evleniyor ve evlilikler ortalama 12 yıl sürüyorsa bundan 10 yıl sonra baktığımızda bu rakamlar altüst olmuş olacak. Belki evliliğin sonu gelecek. Bu teknolojiler tutucu, ahlaki ya da politik önlemlerle engellenemez. Böyle bir değişikliği hep birlikte seyredeceğiz.

Eylem BİLGİÇ

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 'İslam, aşkı ve cinselliği yok etti'
 İstanbul'u rock ateşi saracak
 'Fast-food müzik ruhumuzu beslemez'
 'Evlere servisimiz vardır'
 'Ekmek attırıver masaya!'
 Annenin güzellik reçetesi
 'Bunu da aşacağım elbet'
 Hayat kısa sen de eğlen dünyada
 Hijyensiz lezzet olmaz
 Alaçatı'da müzik, sporla buluşuyor
 Amelie tutkunlarına
 Adam olacak çocuk!
 Yaza damga vuranlar
 Venedik'te aşk bir film gibidir
 Dört mevsim giyilebiliyor
 Çatlak tedavisinde boyama yöntemi
 Güneş tehdit değil keyif olabilir
 Filipinler'den kristal deodorant
 24 saat süreyle deodorant etkili duş köpüğü
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Aşkların en güzeli
Rüya gibi süren gemi...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Şimdi ne olacak?
Biliyorsunuz, sınav maratonları bitti...
Eski Viyana'da aşk ve iktidar oyunları
Eski Viyana'da aşk ve iktidar oyunları
Gizemli bir aşk hikâyesi... Bir prenses, bir prens, bir sihirbaz ve...
Guruba karşı bir keyif
Ilıca koyuna hâkim, yüksekçe bir yarın üzerinde kurulu büyük bir...
Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
Şanlıurfa'da bir pastane, isotlu dondurmasıyla adından söz ettiriyor.
Turkish Colors of Benetton
Benetton firması, Benetton'un 40. yılı kapsamında 'anlatacak çok şeyi...
O bilgisayar şimdi Çinli
Biz, 12 Eylül'ün birinci yılını idrak etmeden bir ay önce 12 Ağustos 1981'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.