kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tepki gösterme sırası sanatçılarda
Tepki gösterme sırası sanatçılarda

'low res reaksiyon' web sitesi, Ortadoğu'da yaşananlar karşısında Türkiye'den sanatçı ve tasarımcıların düşünsel reaksiyonlarını görsel olarak bir araya getirmeyi amaçlıyor
Bu site yani 'low res reaksiyon' bir NOMAD girişimi.NOMAD, 2002 yılında kurulan bağımsız bir oluşum. Amacı farklı disiplinler üzerinden, dijital sanat alanında gelişen deneysel oluşumları incelemek ve bu alanda yeni kalıplar üretmek. Disiplinlerarası doğası gereği, sanatçılar, tasarımcılar, küratörler, mimarlar ve mühendislerden oluşan bir çekirdek kadroya sahip olan NOMAD, çeşitli düzlemlerde ve farklı coğrafyalarda sanatçılar için teknik ve teorik altyapı sağlıyor. 2003 yılından bu yana Lübnan, Mısır, İsrail, Filistin gibi Ortadoğu ülkelerinden sanatçı ve küratörlerle ortak projeler üretiyor ve çalışıyor. NOMAD'dan projeyi geliştiren küratör Başak Şenova, oluşumu anlatıyor:

'GİRİŞİM NEFRETE YÖNELİK DEĞİL'

"Lübnan kuşatmasının ilk gününden bu yana, bu bölgedeki ülkelerden çeşitli sanatçılardan ve kanallardan durumlarıyla ilgili ilk elden bilgi alıyorduk. Sonunda, imza kampanyası ya da para yardımı postaları iletmekten daha somut bir tepki göstermenin gerekliliğine inandık ve bu siteyi tasarladık. Sitenin adı 'low res reaksiyon' (www.nomad-tv.net/low_res_reaksiyon). Sitenin ismi ve formatı hem toplu tepkisizliği, hem de çaresizliği eleştiriyor. Sonuçta bu tepkiler, yaşadığımız dünyada cılız ve etkisiz tepkiler olmaya mahkum. Bu site ile gösterdiğimiz tepki şu anda Ortadoğu'da yaşananlara ve bunun sorumlularına yönelik. Nefrete yönelik bir girişim değil. Site için sanatçı ve tasarımcılardan gelen görseller için bir seçim kriterimiz var. Asla, ülke bayraklarına hakarette bulunan, kişisel hakaret içeren ve Nazi soykırımına gönderme yapan görselleri kabul etmiyoruz. Bu konularda sorumluluk ve duyarlılık göstermemiz gerektiğine inanıyoruz." Her geçen gün büyüyen site, 12 Ağustos'ta Hollanda'da Waag Society'nin Lübnan'daki sanatçılarla canlı bağlantıyla gerçekleştirdiği 'Mrabba Electroni[c]que: Global Lebanon Web Jam. Stop the war!' etkinliğinde sunuldu. Çeşitli uluslararası bloglarda siteye linkler verildi. İsrail'den sol eğilimli, savaş karşıtı maarav.org online yayın ise siteyi haber yaparak link vermiş durumda. Site Türkiye'den katılacak tüm sanatçılara ve tasarımcılara açık. Katılım için info@nomadtv. net ya da basak@nomad- tv.net adreslerine eposta atabilirsiniz.

SÜPER KAHRAMAN

Siteye Süper Müslüman başlıklı işiyle katılan Şener Özmen, girişimi ve bir sanatçı olarak Türk sanatçısının yeterince politik olmamasından şikâyetçi. Türk güncel sanatçısının sorunu kavramaktan uzak olduğunu anlatıyor: "Bir NOMAD girişimi olan low res reaksiyon projesine, 2003 yılında ürettiğim Süper Müslüman/ Supermuslim adlı fotoğraf çalışmamın son halkasıyla katıldım. Son halkada, pelerinini son derece yaratıcı bir şipşakla bir seccade olarak kullanan Süper Müslüman'ı Allah'a yalvarırken görürüz. Dünya işlerini bırakıp (bu arada 11 Eylül saldırıları gerçekleşmiş ve Superman kılını kıpırdatmamıştır), ruhu ve bedeniyle kendisini öte-dünyaya, yani ahiret gününe veren bir süper kahraman profilidir bu. Onun, gezegendeki tüm haksız, ancak sadece haksız savaşların sonlanmasını Allah'tan istemekten başka çıkar yolu kalmamıştır. Fakat, çalışmayı yaratan kişiye göre, Allah, Ortadoğu'ya kaymış, bu üçüncü dünya süper kahramanına kulak vermemektedir ve asla da vermeyecektir. Ve yine çalışmayı yaratan kişinin tarif etmekte zorlandığı durumlar, tepkiler vardır: Bir kere, Türk sanatçısının İsrail'e ve çocuk ölümlerine hiçbir samimiyet içermeyen güncel-sanatsal tepkisini anlayamamaktadır. Süper Müslüman çalışmasını Tahran'da da sergiledim. Tüm sorunlu araziler için üretilmiş olan Süper Müslüman, gerçeğin ta kendisidir. Görsel bir reaksiyondan öte, savaşın ne olduğunu, hayatlarımızdan neleri alıp götürdüğünü çok iyi bilen bir sanatçının, ironik başkaldırısıdır."

Ayşegül Sönmez

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Mekânlarda aynanın sihirli gücünü keşfedin
 Haftanın filmleri
 Medresede kurslar başlıyor
 Atina'yı ağustosta keşfedin
 Rüya değil, gerçek konser
 Hem ekolojik hem ekonomik: Saman ev
 Bu şehrin tüm sakinleri birbirini tanıyor
 Geleceği Kadıköy'de gördü
 Yeniden fark edilen eski mağara: İnsuyu
 Sanat dünyası hareketleniyor
 Kitap okumanın ne yeri var ne de zamanı
 Sandıklardan taytları çıkarın
 Sosyeteyi telefonundan tanırım
 Sinop'ta bir 'şeyler' oluyor
 Duygu Asena bir sanat dostuydu
 Artık su altında da poz verebilirsiniz
 Oturmanın dayanılmaz hafifliği
 DVD ekranı
 Haftanın filimleri
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
İşte Kaya'nın ilk fotoğrafı
İşte Kaya'nın ilk fotoğrafı
Kaya Çilingiroğlu ile Feraye Tanyolaç bebekleri Hüseyin Kaya'nın...
İbrahim Tatlıses'in acı günü
İbrahim Tatlıses'in acı günü
Ünlü şarkıcı İbrahim Tatlıses'in amcası Reşit Tatlı, hayatını...
Asbestli geminin giriş izni iptal
Tartışılan Otopan gemisindeki asbest oranı için, Hollanda'nın...
Özkök veda ederken Arınç'tan helallik istedi
Org. Özkök, TBMM Başkanı Arınç'a veda ederken "Hakkınızı helal edin"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.