kapat
   
24 Ağustos 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Toplu görşümelerin 4. turu sona erdi

Memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu görüşmelerin 4. turu sona erdi. Başbakanlık Yeni Bina'daki toplantı, verilen aralarla yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıya katılan tarafların açıklama yapması bekleniyor. Toplu görüşmelerin 5. turu, yarın 15.30'da gerçekleştirilecek.

KESK TOPLU GÖRÜŞMELERDEN ÇEKİLDİ

Tombul, Başbakanlık Yeni Bina'daki toplu görüşmelerin 4. turu sürerken Başbakanlık Yeni Bina'dan ayrıldı.

Tombul, çıkışta yaptığı açıklamada, toplu görüşmelerde bugüne kadar hiç bir ilerleme olmadığını, somut hiçbir adım atılmadığını söyledi. Tombul, ''Artık,bu aile fotoğrafında yer almayacağız. Gerçek ailemiz olan kamu emekçilerine önüyoruz'' diye konuştu. Tombul, kendileri için toplu görüşme anlayışının bittiğini kaydetti.

AKSU:
'EVLİ, 2 ÇOCUKLU, EŞİ ÇALIŞMAYAN MEMURLARIN KAZANIMLARINI ARTTIRMAK ÖNCELİĞİMİZ OLACAK

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, toplu görüşmelerin mali haklarla ilgili bölümünde önceliklerinin, evli, 2 çocuklu, eşi çalışmayan memurların kazanımlarını arttırmak olacağını söyledi.

Aksu, Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleştirilen toplu görüşmelerin 4. turunun ardından yaptığı açıklamada, toplu görüşmelerin bugüne kadarki en verimli toplantısını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Görüşmede, sosyal ve özlük haklarının ele alındığını dile getiren Aksu, özelleştirme mağdurları ve 40+40 YTL'lik ek ödemelerden faydalanamayanlarla ilgili komisyon raporlarının görüşüldüğünü ve bu konularda bazı kurumlarda yaşanan adaletsizliklere çözüm üretildiğini bildirdi.

Toplu görüşmelerin yarınki 5. turunda kurumlar arası ücret adaletsizliklerinin ve hizmet kollarının sorunlarının gündeme geleceğini anlatan Aksu, bu konularda sağlanacak gelişmelerin grevli toplu sözleşme hakkı için bir basamak olmasını istediklerini kaydetti.

Aksu, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun kendi içinde çelişen ve yetersiz kalan düzenlemeleri olduğuna işaret ederek, yasanın mevcut halinin AB sürecindeki Türkiye'ye yakışmadığını vurguladı.

Ahmet Aksu, yarın ayrıca KEY hesaplarının kamu çalışanlarına ödenmesi konusunun gündeme geleceğini bildirdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in TBMM'de bulunan taslağı kendilerine sunacağını söyleyen Aksu, kendilerinin de bu konudaki eleştirilerini dile getireceklerini ifade etti.

Bakanlar Kurulu'nun pazartesi günkü toplantısının ardından açıklanması beklenen zam oranın ve kümülatif tutarın, memur maaşlarına, ''az alana az, çok alana çok'' şeklinde yansıtılmasını talep ettiklerini anımsatan Aksu, ''Evli, 2 çocuklu, eşi çalışmayan memurların kazanımlarını arttırmak önceliğimiz olacak. Özellikle alt maaş gurubundaki memurlar için olumlu gelişmeler olacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Ahmet Aksu, bir basın mensubunun KESK'in toplu görüşmelerden çekilmesiyle ilgili sorusunu yanıtlarken, her konfederasyonun kendine ait bir tavrı ve eylem kararı olduğunu vurgulayarak, herkesin kararına saygı duyduklarını kaydetti.

TAKYILDIZ: KESK'İN GÖRÜŞMELERDEN ÇEKİLMESİ KAMU ÇALIŞANLARININ MASADAKİ ELİNİ ZAYIFLATMIŞTIR

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısından önce toplu görüşme gündemin bütün maddelerini tamamlamak istediklerini belirtti.

Akyıldız, Hükümet ile memur sendikaları konfederasyonları arasında yürütülen toplu görüşmelerin 4. turunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bugünkü görüşmede kamu çalışanlarının 2004 ve 2005 yılı toplu görüşmelerine ait mutabakat zaptı ve toplu görüşme protokolünde yer alan ve bugüne kadar gerçekleştirilemeyen hususlarla ilgili değerlendirmelerin tamamlandığını kaydetti.

Akyıldız, yaklaşık 14 maddelik konunun yeniden değerlendirilerek, uygulamaların protokollerde yer alacak şekilde gerçekleştirilmesi konusunda bir çalışma yapılması ve bunların içerisinden 8 maddeyle ilgili çalışmaların uygulanmaya konulması konusunda mutabakat sağlandığını söyledi.

Bugünkü görüşmede denge tazminatı olarak nitelendirilen 40+40'ların uygulanmasında kaynaklanan bazı problemlerin değerlendirildiğini belirten Akyıldız, özellikle KİT'lerdeki uygulamalardan kaynaklanan sıkıntıların görüşüldüğünü anlattı.

Akyıldız, diğer konularla ilgili olarak da Türkiye Kamu-Sen ve diğer kamu çalışanlarını temsil eden heyetlerin bir kez daha gözden geçirme hakkına her zaman sahip olduğunu kaydetti.

Akyıldız, 4. tur görüşmelerde mali ve sosyal haklar konusunun Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin tarafından Bakanlar Kuruluna götürülerek burada değerlendirileceğini bildikleri için bu konuya girilmediğini söyledi.

Akyıldız, bugünkü toplantıda diğer konular olarak nitelendirilen ve hizmet kolları itibariyle sorunları ve talepleri içeren görüşmelerin yarından itibaren değerlendirilmesine karar verildiğini ifade etti.

Özellikle geçmiş dönemle ilgili mutabakatların önemli olduğuna işaret eden Akyıldız, bunların içinde denge tazminatı uygulamaları ve Sanayii ve Ticaret Bakanlığının hafta sonu görevleriyle ilgili hususların bulunduğunu kaydetti.

Akyıldız, yarınki görüşmede, KEY hesapları, hedeflenen enflasyon, gerçekleşen enflasyon ve refah payı uygulamaları, grevli toplu sözleşme hakkı, Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı nitelikte olması gibi konuların ele alınacağını bildirdi.

Akyıldız, masadan mutabakat zaptı imzalayarak kalkmak istediklerini belirterek, Pazartesi günü yapılacak olan Bakanlar Kurulu toplantısından önce gündemin bütün maddelerini tamamlamak istediklerini ifade etti.

''KARŞI TEKLİFİ GÖRMEK İSTİYORUZ''

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından mali ve sosyal haklarla ilgili konuların ele alınacağını bildiren Akyıldız, şöyle konuştu:

''Kamu çalışanlarının beklentileri bütçeye getirecek yük olarak değerlendirilmemelidir. İstediğimiz şey en düşük devlet memuru maaşının 1.023 YTL'ye çıkartılmasıdır. Bununla ilgili samimi karşı teklifi Bakanlar Kurulu'nda değerlendirildikten sonra masada görmek istiyoruz. Kamu çalışanları beklentilerini masada göremedikleri takdirde tepkilerini hangi boyuta taşıyacaklarını göstermek zorunda. O yüzden yarınki toplantı da bunun bir örneği olacaktır. Cumartesi günü tüm kamu çalışanlarını davet ettiğimiz bir miting gerçekleşecek. Siyaset bundan ciddi bir mesaj almak zorundadır.''

KESK'İN TOPLU GÖRÜŞMELERDEN ÇEKİLMESİ

Akyıldız, KESK'in toplu görüşmelerden çekilmesiyle ilgili bir soru üzerine, bu tür kararların çok kolay alınan kararlar olmadığını söyledi.

Akyıldız, ''Saygı duyduğumuzu ama yadırgadığımızı ve tasvip etmediğimizi belirtmek istiyorum. Kamu çalışanlarının masadaki elini zayıflatmıştır. Kamu çalışanlarını temsil eden heyet iki kişi eksik olarak oturuma devam etmek zorunda kalmıştır. Bunu gücümüzün kaybı olarak görüyoruz. Farklı değerlendirmek kendilerine aittir ama kamu çalışanlarının oradaki gücünü zayıflatma hakkı kendilerinde değildir'' diye konuştu.

Toplantının ardından konfederasyon yöneticileri olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile hangi konuda görüştüklerinin sorulması üzerine Akyıldız, görüşülen konuları tekrar değerlendirdiklerini, Şahin ile kamuoyunun bilgisi dışında bir şey görüşmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.

Akyıldız, daha önceki görüşmeler sonunda Şahin ile birlikte açıklama yaptıklarının anımsatılarak, yalnız açıklama yapmasının nedeninin sorulması üzerine, ''Bunun kimleri rahatsız ettiğin siz daha iyi biliyorsunuz'' dedi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, toplu görüşmelerden bugüne kadar kamu çalışanları lehine hiçbir sonuç alınamadığını belirterek, toplu görüşmelerden çekildiklerini bildirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Değerli YTL 'ikinci ligi' de vurdu
 THY filosundaki uçak sayısını 100'e çıkardı
 Borsa %1.27 düştü
 Dolar 1,4760 YTL seviyesinde
 Yabancı girişinde %2.2 düşüş
 Garanti'den 4 yeni konut kredisi seçeneği
 En büyük 1000 yerinde saydı Türkiye büyümede patlama yaptı!
 5 milyar dolarlık dev enerji projesi özel sektöre havale
 'Holding yöneticisi, F1 pilotu gibi bu kadar gaza basamaz'
 Havaalanına yolcuları belediyeler taşıyacak
 Ölüye serum takıp, göz pansumanı yapmışlar!
 Cepte tüketici güveni için mağaza zinciri kurdu
 'Partner ülke olmanın avantajlarını kullanın'
 Karayolları'na rezidans rötuşu
 65 belediye başkanı İstanbul'da buluşuyor
 Mortgage'da ölmek var, dönmek yok!
 Kupayı kaldıran takım 100 milyon Euro kazanacak
 Pilot ve kaptanlara gümrüksüz alışveriş yasağı getirildi
 Akbank 925 milyon dolarlık kredisinin vadesini 1 yıl uzattı
 "Ciddiyet, ekonomimizi sağlam çıkardı"
 İran'dan doğalgaz gelmeye başladı
 Arnavut ithalatçılar geliyor
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
'Gazbeton'cu AKG'den cevap YTONG'ta ise sessizlik...
Günlerce bağırdım ama kimseler duymadı'
Antalya'da patronu tarafından, ailesinin gözü önünde işkence edilen...
Bodrum'da alevler kontrol altına alındı
Bodrum'da rüzgâr durdu, yangın kontrol altında. Kaş'ta çıkan yangın...
Türbanlı Türk öğrenciye İran'dan burs teşviki
Türbanlı Türk öğrenciye İran'dan burs teşviki
İranlı Bakan "Başörtüsü nedeniyle ülkelerinde sorun yaşayanlar...
2 bin 443 birinci açıkta kaldı
2 bin 443 birinci açıkta kaldı
ÖSS'de bu yıl 367 bin 690 öğrenci üniversiteye yerleştirildi. Başta...
IMKB
E: 36.651 D:% -1,27
DOLAR
S: 1,476 D:% 0,923
EURO
S: 1,890 D:% 1,097
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu