kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 
Şimdi ne olacak?
Soru cevap

Şimdi ne olacak?

Biliyorsunuz, sınav maratonları bitti ve sonuçlar açıklandı. Ama birçok aile için olay bitmedi. Liselere giriş sınavı için asıl listeler ve kayıtlar yapıldı. Açık kalan kontenjanlar açıklandı. Her hafta okul borsasını takip başladı. Okula gidilecek, çocuğunuzun puanı yetecek kadar düşüp düşmediği bakılacak. Bu arada bazı çocuklar kazandı, ama daha iyi bir okul olabilir mi arayışıyla koşturmaya devam ediyorlar. Hâlâ tatile gidemediler, okulları belli değil. Öte yandan üniversite tercihleri yapıldı. Yapılırken epey zorluk yaşandı. Çünkü sistem yine değişmişti. Uzman yardımıyla hesaplamalar yapıldı, sonuçlar bekleniyor. Beklenen gençlerin gelecekleri. Sadece onların değil, gerçekten sevebileceği, başarılı olabileceği işlere sahip olan ya da olmayan yarının erişkinlerinin geleceği. Yani bizim geleceğimiz.

MESLEK UMUDU ÇÖZÜLMELİ
Bu sınavlar o kadar büyütülüyor, kazanılmazsa her şeyin sonu gibi konuşuluyor ki sınavı kazanamayan çocukların eğitim hakkını yitirdiği düşünülüyor. Özel okulları bir kenara ayırırsak, sınavla girilen okullar da diğerleri de Milli Eğitim'e bağlı. O zaman niçin bu fark yaratılıyor ve hepsini aynı düzeye getiremez miyiz? Çocukları bu döneme kadar doğru eğitebilirsek, yeteneklerini, düzeylerini saptayabiliriz. O zaman onları doğru yönlendiririz ve üniversite kapısındaki ümitsiz bekleyişi, sadece üniversiteye bağlanan meslek umudunu da çözmemiz mümkün olur. Peki şimdi çocuklarımız için ne yapabiliriz? Bir kısmı kazanamamış ve başarısız olmanın depresyonunu yaşıyor. "Senin için çok uğraştık, kurslar, özel öğretmenler, ama sonuç yok," diyen ailelerin ve çevrenin bu depresyonu derinleştirme gayretleri ayrı. Tüm bunlardan sonra 'kötü' olduğu söylenen bir okula gidip, başarılı olması istenecek. Yani başka bir maratona bozuk moral, yenilmişliğin ezikliği, yapılanlara karşılık verememişliğin acısıyla başlayacaklar. Bir kısmına hâlâ umut veriyoruz. Yedeklerden girebilme ve daha iyi bir okula ulaşabilme umudu. O umudu yitirirse daha da üzüleceğini hesaba katmadan koşturuyoruz. Kazanan çocukların bir kısmına bile kazanma zevkini yaşatmıyoruz. Kazandığı yerin beklenen olmadığını, mecburen bu okula gideceğini, daha iyisini yapması gerektiğini söyleyerek başarısını bir anlamda küçümsüyoruz. Sonra başarılı olmalarını, daha çok çalışmalarını bekleyeceğiz. Onlarsa çalıştıkları halde taktir edilmedikleri düşüncesiyele kırgın ve kızgın olacak.

YAŞAM DEVAM EDİYOR

Sınavlar bitti. Her sınavda olduğu gibi kazananlar, kaybedenler oldu. Kazanmayı düşündüğünden daha azıyla yetinmek zorunda kalanlar var, ama yaşam devam ediyor. Ve onlar henüz çok küçük. Önlerinde birçok sınav, kazanılacak başarılar, kaybedilecek yarışlar var. Onlarla mücadele edebilmeleri için kendilerine güvenmeleri, bir dahaki sefere yapabileceklerine inanmaları gerekiyor. En önemlisi bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan sağlıklı olmaya ihtiyaçları var. Bunu sağlamanın yolu çabalarını taktir etmek, kayıptan doğan sıkıntılarını paylaşmak ve yeniden çalışmaları için yanlarında olduğunuzu hissettirmek olmalıdır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Lokantadaki çocuklar, anne ve babanın aynası   / 05-08-2006
 Çocuğum korkuyor   / 29-07-2006
 Sünnet olmak mı!!!   / 15-07-2006
 Suçlu yetiştirmenin basit kuralları!   / 08-07-2006
 Yaz tatili planları   / 01-07-2006
 Karneleri aldık   / 24-06-2006
 Televizyon masum mu?   / 17-06-2006
 'Bu çocuk iştahsız'   / 10-06-2006
 Sevginizi sınav başarısına bağlamayın   / 03-06-2006
 Yaşına göre hediye alın   / 27-05-2006
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Aşkların en güzeli
Rüya gibi süren gemi...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Şimdi ne olacak?
Biliyorsunuz, sınav maratonları bitti...
Eski Viyana'da aşk ve iktidar oyunları
Eski Viyana'da aşk ve iktidar oyunları
Gizemli bir aşk hikâyesi... Bir prenses, bir prens, bir sihirbaz ve...
Guruba karşı bir keyif
Ilıca koyuna hâkim, yüksekçe bir yarın üzerinde kurulu büyük bir...
Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
Şanlıurfa'da bir pastane, isotlu dondurmasıyla adından söz ettiriyor.
Turkish Colors of Benetton
Benetton firması, Benetton'un 40. yılı kapsamında 'anlatacak çok şeyi...
O bilgisayar şimdi Çinli
Biz, 12 Eylül'ün birinci yılını idrak etmeden bir ay önce 12 Ağustos 1981'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.