kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Filmlere konu olan cevher
Filmlere konu olan cevher
Tiffany'de kahvaltı...

Amerikan tarzının öncüsü

Bir kırtasiye mağazasında başlayan macera, filmlere konu oldu. Bu mücevherler, sadece yıldızların değil politikacı ve müzecilerin de gözdesi.


Filmlere konu olan cevher

1837'de kırtasiye mağazası olarak işe başlayan, günümüze bir imparatorluk olarak gelen ve filmlere konu olan mücevher firması, ünlülerin tercihi. Ama markayı özel kılan şey, bu 'ünlüler'in arasında koleksiyoner, sanatçı, politikacı ve müzecilerin de olması....

Avi kutusu ile tanınan ünlü mücevher markası Tiffany, aksesuarlarıyla moda dünyasında birçok ünlünün kıyafetlerini tamamlıyor. Sophia Loren'den Elizabeth Taylor'a, Raquel Welch'ten Cindy Crawford'a kadar birçok yıldız markanın tutkunu... Marka, Amerika'nın en önde gelen mücevherlerinden olduğu gibi, lüks sofra takımları, kişisel aksesuarlar ve ev aksesuarları konusunda da ünlü. Tiffany'nin bugüne geliş öyküsü ise oldukça ilginç. Her şey, 1837 yılında Charles Lewis Tiffany ve John B. Young'ın, Tiffany'nin babasından bin dolar alarak New York'ta kırtasiye ve aksesuar mağazası açmalarıyla başlamış. Charles Lewis Tiffany bu sırada 25 yaşındaymış. O yıllarda Avrupa'da hâkim olan ve kökeni dinsel kalıplara dayalı tasarım estetiğinden farklı bir 'Amerikan tarzı'yla dikkat çekmeyi başarmışlar. Genç girişimciler, doğal dünyadan esinleniyorlar; doğal dünyayı yalınlık, armoni ve netlik ilkelerine göre yorumluyorlardı. Bu ilkeler önce mutfak eşyalarında, çatal bıçak takımlarında, düz tabaklarda ve sonra da mücevherlerde Tiffany tasarımlarının ayırt edici özellikleri haline geldi. Tiffany'nin uluslararası platformda ilk kez tanınması, 1867'de düzenlenen Paris Exposition Universelle Fuarı'nda oldu. Bu fuarda Tiffany, gümüş işçiliği konusunda büyük ödüle layık görüldü, böylece bir Amerikan şirketi ilk kez yabancı bir jüri tarafından bu şekilde onurlandırılmış oldu. Kısa sürede yükselişe geçen marka Londra, Paris ve Cenevre'de şubeler açtı. Ardından da 1877'de Güney Afrika'daki Kimberley Elmas Madenleri'nden birini satın alan marka, bu eşsiz elmas ile Tiffany geleneğinin temelini attı.

BEYAZ SARAY'DA DA ÜNLÜ OLDU
1882'de ABD Başkanı Chester Arthur, Louis Comfort Tiffany'den Beyaz Saray'ı yeniden dekore etmesini istedi. Bu da tasarımcının, Amerika'nın önde gelen tasarımcısı olduğunu kanıtlıyordu. 1900'e gelindiğinde genç Tiffany, Art Nouveau ve Art Crafts akımlarında dünya çapında bir lider olmuştu. Ünlü sanatçı teknik açıdan harika parlaklıktaki kurşunlu cam (kristal) ürünlerinden renkli Tiffany Favrile Camı'na, Amerika'da yetişen bitki ve çiçeklerden esinlenerek yaptığı mineli ve bir tablo güzelliğindeki mücevherlere kadar çok farklı türlerde sıra dışı tasarımlar yarattı. Mücevher tarihi boyunca Amerikan toplumunun önde gelen isimleri, Tiffany'nin müşterisi oldu. Tiffany marka yemek takımları Beyaz Saray'da verilen davetlerde göz kamaştırdı; Tiffany mücevherler Jacqueline Kennedy Onassis gibi dünyanın en zarif hanımlarının kıyafetlerini tamamladı. Türkiye'de de satılan markanın tutkunu çok. Ender Mermerci ve kızları Tansa, Derin ve Yosun, Heves Ekinci, Koç Ailesi, Çiğdem Simavi, Ebru Şallı, Mehmet Ali Erbil sadece birkaçı.

ESRA ÇORUH

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Turkish Colors of Benetton
 O bilgisayar şimdi Çinli
 Hangi beslenme türü daha doğru?
 'Mum'ya kokulu porno yıldızı
 Savaş sevgiyi engelleyemez
 Yıldızların giyim sırları
 Dünyanın en güzel kıyafetleri
 Alışveriş zamanı
 Mevsim yaz, eğlence son gaz
 Harvard'da bir Türk mimar
 Her şeye rağmen yaşam...
 Elbise, rugan ve siyah çok moda
 'Yeri geldiğinde gerçeği saklarım'
 Sazlı, cazlı, danslı eğlenme zamanı
 Bono'nun odası çok dağınık çıktı
 Böyle olurdu eski İstanbul çapkınlıkları
 Âşıklar nasıl buluşurdu?
 Evde dondurma yapabilirsiniz
 Susurluk'ta kahve molası
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Yaşasın sanat
Sonradan Zengin...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Vitaminler, mineraller ve sağlıklı...
Guruba karşı bir keyif
Ilıca koyuna hâkim, yüksekçe bir yarın üzerinde kurulu büyük bir villanın...
Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
Şanlıurfa'da bir pastane, isotlu dondurmasıyla adından söz ettiriyor. Bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.