kapat
   
16 Ağustos 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uzak Doğu'da tapınak krizi
Uzak Doğu'da tapınak krizi

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi'nin İkinci Dünya Savaşı'nda ölen liderler ve askerler için yapılan Yasukuni Tapınağı'nı ısrarla ziyaret etmesi başta Çin ve Güney Kore olmak üzere muhalefet tarafından da tepkiyle karşılandı.

Çin ile birlikte Güney Kore de sert bir kınama yayınlarken ziyaret, ülke içinde muhalefetten de tepki aldı. Çin ve Güney Kore ile ticaret yapan Japon işadamlarının da ziyaretten rahatsız olduğu belirtiliyor. Japonya'nın 20'inci yüzyılın ilk yarısındaki savaşlarda kaybettiği yaklaşık 2,5 milyon kişi adına yaptırılan Yasukuni tapınağı, bazı ülkeler tarafından Japonya'nın o dönemki militarist politikasının bir sembolü olarak görülüyor.

Çin
Dışişleri Bakanlığı, Koizumi'nin Yasukuni Tapınağı'nı bu sabah bir kez daha ziyaret etmesini şiddetle protesto etti. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Koizumi'nin uluslararası toplum, komşu Asya ülkeleri ve Japonya halkının kaygıları ve karşı çıkmalarını hiç sayarak, İkinci Dünya Savaşı'nda Japon suçluların anıldığı Yasukuni Tapınağı'nı ısrarla ziyaret etmesiyle, uluslararası adalete meydan okuduğu ve insanlığın vicdanını çiğnediği vurgulandı. Açıklamada, tarih sorunlarında sürekli olarak Çin halkının duygularını inciten Junichiro Koizumi 'nin, yalnızca uluslararası toplumun değil, Japon halkının da güvenini kaybederek, ülkesinin imajına ve çıkarlarına da zarar vereceği ifade edildi.

Açıklamada Çin-Japonya ilişkilerinin sağlıklı şekilde gelişmesinin korunmasının, iki ülkenin halklarının temel çıkarlarına uygun olduğu gibi, Asya ve dünya barışı ve istikrarına da yararlı olduğuna işaret edildi. Açıklamada, Japonya'nın çeşitli çevrelerinden şahsiyetlerin tarihin akımına ayak uydurarak, siyasi engelleri kaldırmaya çalışıp, Çin-Japonya ilişkilerinin bir an önce normale dönmesi için çaba harcayacaklarına inanıldığı kaydedildi. Japonya'daki Çin Büyükelçisi Wan Yi de yaptığı açıklamada, "Bu ziyaret Çin halkına karşı girişilmiş büyük bir kışkırtmadır." diye konuştu.

Çin Başbakan Yardımcısı Wu Yi, geçen Mayıs ayında Japonya'ya ziyareti sırasında Koizumi'nin tapınağı yeniden ziyaret edeceğini söylemesi üzerine kendisiyle görüşmesini iptal etmiş ve ziyaretini yarıda keserek ülkesine geri dönmüştü. Bu arada Çin'deki Japonya Büyükelçiliği de, bu ülkede bulunan Japonların dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

GÜNEY KORE DE TEPKİLİ

Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Koizumi Junichiro'nun uluslararası toplumun kaygısı ve karşı çıkmasını hiç sayarak Yasukuni Tapınağı'nı tekrar tekrar ziyaret etmesinin, Kore Cumhuriyeti ve Japonya arasındaki ilişkileri kötüleştirmenin yanı sıra, Kuzeydoğu Asya bölgesindeki işbirliğine ve dostluğa da zarar verdiği belirtildi.

Koizumi'nin tapınak ziyareti kendi ülkesinden de tepki gördü. Koizumi'nin koalisyon ortağı olan Yeni Komei Partisi lideri Takenori Kanzaki, ziyareti üzüntüyle karşıladığını açıkladı. Kanzaki, "Koizumi, bu ziyareti neden yaptığını Asya ülkelerine izah etmeli." diye konuştu.

KOİZUMİ ALKIŞLARLA KARŞILANDI

2001'de iktidara gelen Japon başbakan Koizumi'nin söz konusu tapınağa yaptığı ziyaretin resmolarak mı, yoksa şahsi mi yaptığı açıklanmadı. Ancak Koizumi tapınağa resmi aracı ile ve sekreterinin eşliğinde geldi. Koizumi, dua etmek için tapınağa geldiğinde, burada bulunan ziyaretçilerin alkışlarıyla karşılandı. Koizumi'nin bu tapınağa daha önce yaptığı dört ziyaret, Çin ve Güney Kore'nin sert tepkilerine yol açmış ve bu ülkelerdeki ziyaret karşıtı gösteri düzenlenmişti. Zira Güney Kore ve Çin, her seferinde "duygularını inciten" bu ziyaretten dolayı sık sık çeşitli siyasi protestolara başvuruyor.

Çin'deki 30 kadar kişi Japonya'nın Pekin'deki büyükelçiliği önünde toplanarak 20 dakika süren bir protesto yaptı. Güney Kore'de ise binlerce kişi Koizumi'yi protesto etti. Kalabalık burada Koizumi posterlerini yaktı ve Japon başbakanının kuklasının başını kılıçla kesti.

JAPON İŞADAMLARI ENDİŞELİ


Japonya'daki fabrikalarını Çin'e taşıyan ve bu ülkede milyarlarca dolar yatırım yapan Japon işadamları ise 212 milyar doları bulan Çin ile ticaret hacminden dolayı söz konusu ziyaretin endişelerini taşıyor.

Çin ve Güney Kore bu tapınağı, Japonya'nın savaş dönemindeki saldırganlığının ve işgal ettiği ülkelerde sivillere karşı düzenlediği eylemlerin simgesi olarak görüyor. 1869'da imparator Meiji tarafından kurulan Yasukuni tapınağı, Japonya'nın 20'inci yüzyılın ilk yarısındaki savaşlarda kaybettiği yaklaşık 2,5 milyon kişi adına yaptırılmıştı.

Japonya'nın 1337 yılında Çin'deki 6 haftalık işgali sırasında aralarında sivil ve askerlerin bulunduğu 300 bin kişi ölmüştü. Çin, Japonya'dan her defasında yaptığı katliamlardan dolayı özür dilemesini ve buna bağlı olarak tazminat ödemesini istiyor. Çin yönetimi aynı zamanda Japonya'nın söz konusu yıllarda biyolojik silah kullandığını dile getiriyor.

ZİYARETİ ELEŞTİREN JAPON MİLLETVEKİLİNİN EVİ VE OFİSİ YAKILDI

Öte yandan Japonya Başbakanı Koizumi'nin Yasukuni tapınağını ziyaret etmesini eleştiren iktidardaki Liberal Demokrat Partinin bir milletvekilinin evi ve bürosu yakıldı.

Japon yerl medyasının haberinde, ülkenin kuzeyindeki Yamagata ili milletvekili Koichi Kato'nun evi ve bürosunda bugün öğleden sonra yangın çıktı. Yanan evde yerde bulunan 50-60 yaşlarında bir erkeğin karnından yaralı olduğu kaydedildi. Polisin kundaklamadan şüphelendiği ifade edildi.

Japonya Komünist Partisi lideri Kazuo Shii de Koizumi'yi yaptığı ziyaretten dolayı eleştirenler arasında geliyor.

(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Lübnan'da toplu mezar dönemi
 Çin'de ölü sayısı 319'a yükseldi
 Savaşın hesabını Olmert verecek
 Onlar da sığınaktan çıktı
 Tonga Adaları'nda 6,1'lik deprem
 Chavez: Castro'nun sağlık sorunları önemsiz
 Müslümana ekstra güvenlik araması
 Liderlerin 'savaşı kim kazandı' tartışması...
 Savaş anıtı ziyareti Asya'da kriz çıkardı
 Suikast endişesi
 Arapça konuşan İranlı mahkûmlar yollandı'
 Talabani'nin partisine bomba
 Ayakkabılar hep boşa çıkarılmış!
 10 milyon dolarlık kolyesini çaldırdı
 Bu görüntüleri NASA kaybetti
 Şarampolde doğurdu
2008 provası
2008 provası
Euro-2008'e katılmak isteyen millilerimiz, Lüksemburg ile yapacağı...
Ricardinho tamam
Ricardinho tamam
Beşiktaş, Brezilyalı yıldızla seneliği 1.5 milyon eurodan 2+1 yıllık...
'Şeytanın aklına taş getirmeyin'
'Şeytanın aklına taş getirmeyin'
CHP Lideri Baykal, Lübnan'a asker gönderme konusunda bilgilendirmeye...
ABD, PKK'ya 'silah bırak' çağrısı yaptı
ABD, Türkiye'ye karşı başlattığı terör eylemlerinin 22'nci...
Kuran-ı Kerim'de Tayyip şifresi!..
"Kuran-ı Kerim'in Şifresi" kitabıyla bilinen Ömer Çelakıl'ın son...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu