kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Bu albüm tutmazsa müziği bırakacağım
'Bu albüm tutmazsa müziği bırakacağım
'Beni Hatırla'dan hiç para kazanmadım

'Bu albüm tutmazsa müziği bırakacağım

Sanat müziğinin güçlü seslerinden Samime Sanay, 'Hoşgeldin Aşk' albümüyle iddialı döndü. "Bu albümdeki senfoni olayına söz söyleyecek olan varsa gelsin" diyor.

Samime Sanay, 10 yıl aradan sonra çıkardığı senfonik albümle suskunluğunu bozdu. 'Hoşgeldin Aşk' isimli bir albüm çıkaran sanatçıyla buluşmak üzere randevulaşıtık. Derken aramızda bir telefon trafiği yaşandı. Aman Allahım bu ne trafik? Önce sanatçının evinde buluşmayı planladık. Ancak "Evimde şu an klima yok. Çok sıcak oluyor" diyen Sanay'la, gazetenin yakınındaki bir restoranda buluşmak üzere sözleştik. Geldi. Tüm kibarlığı ve genç kızları andıran fiziğiyle karşımızda duran Samime Sanay, röportaj sırasında bu albümden çok umutlu olduğunu, ama gerek basının gerek devletin gerekse sanatseverlerin desteğini beklediğini sık sık vurguladı. Yurtiçi ve yurtdışında konserler vermek için Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a başvurduğunu söyleyen Sanay, devletten yanıt beklediğini de anlattı. Şayet bu albüm tutmazsa müziği bırakacağını da söyleyen Samime Sanay'la yeni albümünü konuştuk.

* 10 yıl sonra Senfonik Türk Müziği albümü çıkardınız. Bu süreçte neler oldu? Uzun zamandan beri insanlar beni sokakta görüp, "Ne zaman albüm çıkarıyorsun?" diye soruyordu. Hatta albüm çıktıktan sonra Özer Çiller, "Ben teknede bir aydır sizin albümünüzü dinliyorum. Marş oldu artık. Ne olur çok güzel sesiniz var, kaybolmayın ortalardan" dedi. Bu albümüme çok güveniyorum. Müzikalitesi olan birisi albüme kötü diyemez. Albümümle ilgili bir eleştiri çıksın çok isterdim ama hiçbir yerde çıkmadı.

* Albümü biraz anlatır mısınız? Albümün içinde 'Bir İlkbahar Sabahı' dışındaki tüm şarkıları ilk kez duyacaksınız. 6 tane senfoni, 5 tane hiç duyulmamış şarkı var. Latin var, Grek var, türkü var. Bu albüm için klip de yapacağım, tanıtımı da arttıracağım ama hâlâ istediğim tiraja ulaşmazsa müziği bırakırım. Ben öyle para hırsı olan biri de değilim. Zirvedeyken çekildim.

* Albümünüz ne zaman çıktı? Bir ay önce çıktı; temmuz ayının sonlarında. Dağıtımda aksaklıklar oldu. Şu anda çıkıp sorsak birçok yerde yoktur. Dağıtımcı firmayı uyarıyorum ama böyle bir durum var.

* Peki neden restoranlarda, barlarda çalmıyor? O kadar üzülüyorum ki. Ben nereye gitsem herkes Türk Müziği'ni çok seviyor. Neden dinlenmediklerini anlamıyorum. Ben artık seveni değil, sevmeyeni tespit edeceğim. Bence mücadele önemli. Türk Müziği çok soylu bir müziktir ve sebat ister.

TARKAN'IN MÜZİK GIRTLAĞI İYİ

* Günümüzde Türk Müziği söyleyen popçular var onları nasıl buluyorsunuz?
Gençlere Türk Müziği'ni dinletmek popçuların işi değil. Çünkü pop, hafif bir müziktir. Türk Müziği ise ağır bir sanattır. Bizler bunun 10-15 sene eğitimini aldık, geri zekalı değildik yani. Herkes kendi işini yapsın.

* Ancak pop müzik sanatçısı Tarkan, Türk Sanat Müziği'ni çok güzel söylüyor... Çünkü Tarkan'da Türk Müziği gırtlağı var. Tarkan ve Funda Arar söyleyebiliyor ama diğerleri söyleyemiyorlar.

* Bu albüm için çok iddialısınız... Evet. Buyrun hodri meydan! Benim bu albümümdeki senfoni olayına söz söyleyecek insan varsa, gelsin. Ben yaptım çok güzel oldu. Niye yaptırmadılar bunca sene bilmiyorum. Kötü sebeplere yoruyorum.

* Kim yaptırmadı size? Ben Kültür Bakanlığı solist sanatçısıydım. Bundan yıllar önce İstemihan Talay zamanında ben bakana çıktım, "Senfonik Türk Müziği yapmak istiyorum?" dedim. Kabul etti. Ardından Güzel Sanatlar Genel Müdürü Yaşar Doruk Bey'le konuştum, "Ben hem yurtiçi hem de yurtdışına senfonik konserler vermek istiyorum" dedim. O zaman Yaşar Bey, kompozitör olarak Orhan Şallıel'i önerdi. Orhan Şallıel, "Zinhar olmaz!" dedi.

* Ama Orhan Şallıel bu tip etkinliklere katılan bir isim? Demek ki ya bilgisizdi ya da kasıtlıydı. Bu benim fikrimdi. Belki Orhan Bey, ilk kez benden duymuştu. Çok yıl kaybettirdi bana. Benden senfoni fikrini aldıktan sonra bunu türkülere yapmaya başladı. Geçen yaz ilk kez İbrahim Tatlıses'in senfonik konser vereceğini duyunca veryansın ettim.

* Peki 10 yıldır albüm yapmıyordunuz. Bu süreçte nasıl geçindiniz? Müzikten tamamen kopmadım. Ama memur sanatçıydım, maaş aldım. Hep mütevazı yaşadım. Sayın bakanın talimatı ile biz emekliye ayrıldık. Şu anda emekli olmasaydım bunları yapamazdım. Yani emekliye ayrıldığıma memnunum. Bu hafif bir çalışma değil.

* 'Hoşgeldin Aşk' yeni çıktı ama revize edeceğinizi duydum... Evet. Albümü biraz değişikliğe uğratacağız. Sonbahar itibariyle bu işe başlayacağız. Kapak ve içeriğinden belki bir iki bir şey değişecek. Bu bir kamuoyu yoklaması gibi oldu.

* Dört üniversite bitirdiğiniz doğru mu? Ben dört üniversitede okudum, üçünü bitirdim. Eğitim sosyolojisi üzerine master yaptım. Ankara Radyosu'na amatör olarak girdim orada eğitim aldık. Hukuk Fakültesi'ni yarım bıraktım. Dil Tarih'i, Sosyal Hizmetleri ve Eğitim Fakültesi'ni bitirdim.

* Emel Sayın'ın gölgesinde kaldığınız söyleniyor... O benden radyoda da, sahnede de bir dönem öncedir. Benim rakibim Muazzez Abacı'ydı. Tamam Türk Müziği icra eder, parçaları benim okuduğum gibi okur ama ses rengi olarak çok farklıyız. Emel Sayın hep güzelliğine yaslanmıştır. Ben sesime yaslandım. Kaynağımız da farklıdır. Muazzez Abacı'yla yorumumuz rengimiz daha yakındır.

ASLI ÖRNEK - GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Her erkeğin içinde bir Peter Pan yaşar
 İspanyol ezgileri coşturacak
 Bodrum Sezen'i dinleyecek
 'Bu albüm tutmazsa müziği bırakacağım
 Bu filmin çıkış noktası Araf suresi
 Parmak arası giyenler homoseksüel mi oluyor
 Christina ile zaman yolculuğu başlıyor
 Sortie'den Tito Nieves geçti
 Yardım için arabasını sattı
SEDA KAYA GÜLER
Güllerin Savaşı
Cem Hakko'yu nasıl bilirdiniz? İyi...
Diyet hatalarını bilin kilolardan kurtulun
Diyet hatalarını bilin kilolardan kurtulun
Diyet mevsimi hiç bitmez. Kadınların verilecek fazla kiloları hep...
Bakışlara tazelik: Göz çevresi tedavileri
Bakışlara tazelik: Göz çevresi tedavileri
Eğer gözler ruhun aynasıysa, göz çevresi de onun çerçevesidir.
Dostlarını yalılarında ağırladılar
Dostlarını yalılarında ağırladılar
Mustafa-Cevahir Özkan çifti, her yıl geleneksel hale getirdikleri...
Dior'un kozmetikleri 'out' Armani kozmetikleri 'in'
Dior'un kozmetikleri 'out' Armani kozmetikleri 'in'
In-out
Kadınların uzun zamandır beklediği Armani kozmetikleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.