kapat
   
13 Ağustos 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aygün: İşsizlik fonu hazineye çalışıyor
Aygün: İşsizlik fonu hazineye çalışıyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Temmuz sonu itibariyle toplam gelirleri 22,3 milyar YTL'ye ulaşan İşsizlik Sigortası Fonundan 2 milyon 436 bin resmi işsizin sadece yüzde 4'ünün yararlanabildiğini bildirerek, İşsizlik Fonunun işsizi değil Hazineyi fonladığını belirtti.

Aygün, yaptığı basın açıklamasında, Dünya Bankasının İş Gücü Piyasası raporuna göre, bu alanda kötü üne sahip Güney Kore'de bile işsizlik tazminatından yararlanan işsiz payının yüzde 14 olduğunu vurgulayarak, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerinde ise söz konusu oranın yüzde 25 ile yüzde 75 arasında değiştiğini hatırlattı.

BÜTÇE
AÇIKLARI YAMANIYOR


22,3 milyar YTL tutarındaki fonun 26,5 milyon YTL'sinin işsizlik parası olarak ödendiğini belirten Aygün, ''İşsize dağıtılan para, Fonda biriken paranın binde 1,2'sini oluşturuyor. İşsizlik Fonu işsizideğil, Hazineyi fonluyor'' diye konuştu.

Fondan yararlanma koşullarının çok ağır olması nedeniyle işsizlik parası ödenen işsiz sayısının Temmuz ayında 99 bin 664 olduğunu vurgulayan Aygün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının koşulların hafifletilmesi için hazırladığı yasa tasarısının Hazinenin işine gelmediği için uzun süredir bekletildiğini söyledi.

Fonda biriken paranın Hazineye borç olarak verildiğini belirten Aygün, ''İşsizlere dağıtılmak üzere toplanan para Hazinenin düşük faizli borçlanmasına kaynak olarak kullanılıyor. Fon, Hazineye en fazla borç veren kuruluşlar arasında yer alıyor. Fon, bütçe açıklarınıyamamak için mi oluşturuldu'' diye konuştu.

BORCU DÜŞÜK GÖSTERİYOR

İşsizlik Fonunun, Uluslararası Para Fonunun (IMF) tipik reçetelerinden biri olduğunun altını çizen Aygün, ''IMF, faiz dışı fazla hedefinin tutturulmasında ve borcun görünümünü değiştirmekte kullanıldığı için fonun kullanımına izin vermiyor'' diye konuştu.Aygün, şunları söyledi:
''Fonda biriken para kamu varlığı sayıldığı için borç hesaplamasında bu fon borçtan düşülerek hesap yapılıyor. Türkiye'nin brüt borcu ile net borcu arasındaki farkın önemli bölümü işsizlik fonundan kaynaklanıyor.''

İŞSİZİN PARASI İŞSİZE GİTSİN

Fondan yararlanma koşullarının kolaylaştırılması gerektiğini ifadeeden Aygün, 120 günlük prim ödeme süresinin 60 güne çekilmesi gerektiğini, asgari ücret üst sınırının da çoğu Avrupa ülkesinde olduğunda gibi insanca yaşama koşullarına uygun olarak yeniden belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

İşsizlik Fonunda biriken paranın faiz karşılığı da olsa Hazineye borç verilmesi yerine istihdama katkı sağlayacak şekilde yatırımlara yönlendirilmesi, işsizlerin eğitimi için kullanılması gerektiğini vurgulayan Aygün, ''Fon, kendi işini kurmak isteyenlere de kaynak oluşturabilir. İşsizliğin bu kadar yüksek olduğu ülkemizde bu fon neden atıl olarak tutuluyor'' diye sordu.

Sanayide ve inşaat sektöründe ciddi bir ara eleman açığı olduğunu vurgulayan Aygün, ''Fondaki paranın bir bölümü ara eleman yetiştirilmesi için kullanılabilir. Oda olarak biz de her türlü işbirliğine hazırız'' dedi.

KİMLER YARARLANABİLİYOR


Türkiye İş Kurumunun yönettiği fondan, hizmet akdinin feshinden önceki 120 günü sürekli olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile prim ödemiş olup da kendi istek ve kusurları dışında işsiz kalanlar yararlanabiliyor.
600 gün çalışanlar 6 ay, 900 gün çalışanlar 8 ay, 1080 gün çalışanlar ise 10 ay süre ile işsizlik parası alabiliyor. Fondan yararlanmak isteyen işsizin, hizmet akdinin sona erdiği tarihi izleyengünden itibaren 30 gün içinde İşten Ayrılma Bildirgesi ile birlikte İşkur'un en yakın ünitesine başvurması gerekiyor.
İşsizlik sigortasında bir üst sınır bulunuyor. İşsizlere verilen aylık işsizlik sigortası ödeneği, yürürlükteki net asgari ücreti geçemiyor.
İşveren ve çalışanlardan işsizlik sigortası prim kesintileri 1 Haziran 2000 tarihinde başladı. Fon, yüzde 2 işveren payı, yüzde 1 çalışan payı ve yüzde 1 devlet katkısından oluşuyor. Ödemeler Mart 2002'de başladı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Elektrikte '0' zammın sırrı
 Tüketiciden 3571 şikayet
 Otomotiv, inşaat ve turizm bu yıl Garanti'yi sollayacak
 Londra musluğu açıldı, faiz düşecek
 Bu çantalar Türkiye'ye gelmeden satılıyor
 Biz fındığı sokamadık! ABD domuzu bile borsaya soktu
 Güney'deki otellerde el değiştirme süreci başladı
 Şeyh'in rakibi Trump
 Tefeciler 'pos makinesine' geçti
 ATO'ya göre genç işsizler alarm veriyor
ŞÜKRÜ BİNAY
Kamyoncu lokantaları 3 ve son
Kamyoncu lokantasının...
NURAN YILDIZ
Moda Vakko'ydu Hakko değil
Moda Vakko'dur" reklam...
Rumelihisarı'na cami
Rumelihisarı Konserleri'nde, konser platformunun bulunduğu yerde...
40 metrelik yüzen ev 'denizkondu' çıktı
Kahraman Sadıkoğlu'nun sık sık ünlü isimleri ağırladığı Göcek'te...
Mehmetçiğe yol göründü
Mehmetçiğe yol göründü
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, önceki gün Ortadoğu krizi...
El Haşimi ve eşi fayton keyfi yaptı
El Haşimi ve eşi fayton keyfi yaptı
Başbakan Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelen Irak Devlet...
IMKB
E: 37.418 D:% 0,08
DOLAR
S: 1,451 D:% -0,206
EURO
S: 1,849 D:% -0,538
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu