kapat
   
13 Ağustos 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Otomotiv, inşaat ve turizm bu yıl Garanti'yi sollayacak
Sırada Didim ve Dalaman var
Ucuz konutu dalga geciktirdi
Ferit Bey holdingde hissedar gibi değil yönetici gibi davranır
4.2 milyar $'lık inşaat projesinin içindeyiz

Otomotiv, inşaat ve turizm bu yıl Garanti'yi sollayacak


Öyle görünüyor ki artık Doğuş eşittir Garanti Bankası olmayacak. Doğuş bu yıl 7.2 milyar dolar ciroya ulaşacak. Ancak Garanti Bankası-GE ortaklığı dengeleri değiştirecek Grubun ilk CEO'su Akhan, "Cironun yüzde 75'i finans ağırlıklıydı. Şimdi finans yüzde 48'e düştü. Hacmi artan diğer şirketlerin toplam cirodaki payı ise yüzde 52'ye çıktı" diyor.

Doğuş Holding, 7.2 milyar dolara ulaşan cirosuyla, bugün Türkiye'nin Koç ve Sabancı'dan sonra en büyük üçüncü grubu. Babasından genç yaşta aldığı bayrağı daha da ileri götürme becerisiyle herkesin takdirini kazanan Ferit Şahenk, grubun kurumsallaşması için de Ocak 2006'da çok önemli bir adım attı. Üstündeki sorumluluklardan bazılarını grup üst düzey yöneticilerine delege ederken, holdingi bir de CEO'lukla tanıştırdı. Ve ilk CEO da 12 yıl grup bünyesinde çalışan Hüsnü Akhan oldu. 18 yıl Merkez Bankası'nda çalışan, üç yıl kadar bankanın Londra temsilciliğini yapan Akhan, Türkiye'deki ilk döviz efektif ve altın piyasaları oluşumunun içinde yer alan değerli bir bankacı. Garanti Bankası'nda genel müdür yardımcılığı ve Doğuş'un birleştirmeden önceki bankası Körfez'in genel müdürlüğünü de yapan Hüsnü Akhan, CEO olmadan önce icra kurulunda üyeydi. Altı ay Doğuş içindeki yeniden yapılanmayı yöneten Akhan, Misafir Odası'na Doğuş'un Garanti dışındaki şirketlerinin yeni planlarını anlattı.

*
6 ay önce Doğuş Holding, aile şirketi görünümüne ters olan CEO düzenine geçti. Siz de ilk profesyonel CEO oldunuz. Ne değişti? Ferit Bey biraz da olsa üstündeki sorumlulukları delege mi etti? Doğuş kurumsallaşmaya ve bunu uygulamaya inanan bir grup. Profesyonel yönetime işlerin delege edilmesi, sorumlulukların aktarılması, Şahenk ailesinin kurumsallaşmaya olan bakış tarzının da göstergesi. Geçtiğimiz yıl grubun geleceği için çok önemli iki ana işlem yapıldı. Grup gıda perakende sektöründen çıkma kararı aldı ve Tansaş Koç'a satıldı. İkincisi de Garanti Bankası'nın GE ile stratejik ortaklığa girmesi oldu. Bu bizim hazırlığını yaptığımız grup içinde profesyonel yönetimin daha kurumsallaşmış ilkeler çerçevesinde oluşturulmasına da imkan tanıdı. Daha önce ağırlıklı olarak bulunduğumuz sektörlerde yönetim kurulu başkanlıkları, adı konmasa da CEO'luk görevini yöneten başkanımız Ferit Bey, diğer görevlerden sıyrıldı ve esas görev olarak iki ana görev üstlendi: Doğuş Holding ve Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanlıkları.

* Dışarıdan bakınca, Doğuş eşittir Garanti gibi bir görüntünüz var. Oysa Koç ve Sabancı'dan sonra Türkiye'nin üçüncü büyük grubu artık Doğuş oldu. Size diğer faaliyet alanlarınızdaki işlerin ne durumda olduğunu sormak istedim. Tabii biliyorsunuz, GE'den sonra durum haliyle değişti. Yani grup içinde bankanın ağırlığı bir hayli fazlaydı. GE ile ortaklıkla birlikte bizim payımız yüzde 25.5 oldu. GE'nin de bir o kadar payı var. Dolayısıyla finans kesiminin rakamlarının bizim konsolide bilançolarına sadece yüzde 25.5'i yansıyor.

OTOMOTİV CİROSU 2 MİLYAR $

* Peki o zaman şu anda hangi işinizle finans eşitlenmiş oldu bir anlamda? Otomotivle. Doğuş Otomotiv'in ilk altı aylık cirosu 956.7 milyon euro oldu. 2005'te Doğuş Otomotiv, 1.8 milyar dolar gelir elde etmişti. Bu yıl dolar bazında baktığımızda 2 milyar dolar civarında bir satış hacmi yakalayacağız. Yılın ilk altı ayında grup 4.2 milyar dolar bir ciroya ulaştı. Daha önceki durumda, toplam cironun yüzde 75'i finans kesiminden oluşuyordu. Şu anda diğer Doğuş şirketlerinin payı finansın önüne geçti. Finans'ın payı yüzde 48, diğer şirketlerin payı yüzde 52. Bu sadece GE ortaklığı yüzünden Garanti'nin payının yüzde 25.5 oranında yansımasından kaynaklanmıyor. Aynı zamanda Doğuş'un diğer şirketlerinin hacim ve ciro artışları da etkili oluyor.

* Öyle görünüyor ki otomotiv kadar inşaat da grupta büyümüş? Sanıyoruz ki grubun genel cirosu içinde finansın payı biraz daha gerileyecek. İnşaatın payı öne çıkmaya başlayacak. İnşaat tabii zamana çok yayıldığı için hemen ciroya yansımıyor.

* NTV, CNBC ve diğerleri... Medya şirketleriniz kâr ediyor mu? Üç yıl öncesine kadar sadece prestijdi ama son üç yıldır kâr ediyoruz, çok da memnunuz. Bu yıl tahmin ediyorum 110 milyon dolar civarında bir ciro yapacağız.

* 2006 yılını grup olarak nasıl kapatacaksınız? Yıl sonunda 7.2 milyar dolar toplam ciroyla kapatacağız.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Londra musluğu açıldı, faiz düşecek
 Bu çantalar Türkiye'ye gelmeden satılıyor
 Biz fındığı sokamadık! ABD domuzu bile borsaya soktu
 Güney'deki otellerde el değiştirme süreci başladı
 Şeyh'in rakibi Trump
 Tefeciler 'pos makinesine' geçti
 ATO'ya göre genç işsizler alarm veriyor
ŞÜKRÜ BİNAY
Kamyoncu lokantaları 3 ve son
Kamyoncu lokantasının...
NURAN YILDIZ
Moda Vakko'ydu Hakko değil
Moda Vakko'dur" reklam...
Rumelihisarı'na cami
Rumelihisarı Konserleri'nde, konser platformunun bulunduğu yerde...
40 metrelik yüzen ev 'denizkondu' çıktı
Kahraman Sadıkoğlu'nun sık sık ünlü isimleri ağırladığı Göcek'te...
Mehmetçiğe yol göründü
Mehmetçiğe yol göründü
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, önceki gün Ortadoğu krizi...
El Haşimi ve eşi fayton keyfi yaptı
El Haşimi ve eşi fayton keyfi yaptı
Başbakan Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelen Irak Devlet...
IMKB
E: 37.418 D:% 0,08
DOLAR
S: 1,451 D:% -0,206
EURO
S: 1,849 D:% -0,538
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu