kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Küfürlü konuşmayın su rahatsız oluyor
Küfürlü konuşmayın su rahatsız oluyor


Su kristallerinin moleküler düzeyde negatif ve pozitif kelimelere, güzel ve çirkin şekiller alarak cevap verdiğini biliyor muydunuz? Peki kuantum fiziğiyle ne kadar ilgilisiniz? Bekleyin, size ilginç bir şey anlatacağım.

ŞU anda benim köşe yazımı okuyorsunuz. Büyük bir ihtimalle oturuyor veya yatıyorsunuz. Peki aynı anda sizden sonsuz sayıda olabileceği ve bu sonsuz 'siz'lerin, birbirinden habersiz, farklı yerlerde, farklı aktiviteler içinde bulunabileceği aklınıza gelir mi? Madem yaz, madem tatil, madem her şey yavaşladı, gevşedi, çoğunuzun derdi sıcak günü bitirip akşam bir deniz kenarında, balkonda veya karpuz eşliğinde televizyonun karşısında keyif yapmak, o zaman kafanızı biraz karıştıracağım: Sizlere "Kuantum fiziği," diyorum! Atomların dünyası, bizim bildiğimiz, içinde yaşadığımız dünya gibi değil. Parçalar hem parça, hem dalgalar gibi hareket ediyorlar, enerji devam eden bir şey değil, birbirinden bağımsız üniteler halinde ortaya çıkıyor. Ve kuantum fiziğine göre, her kütle, zaman ve mekân içinde sonsuz kez ve çeşitte var olabiliyor! Delirtici değil mi?

KUANTUM VE MUTLULUK
Birkaç yıl önce bir belgesel seyrettim ve hayatım değişmese de (!) düşünce tarzımda bir 'genişleme' oldu diyebilirim. What the Bleep Do We Know (kibarca "Ne halt biliyoruz ki?" diye çevrilebilir), isimli yarı belgesel film, kuantum fiziğinin günlük hayata yansıtılarak anlatılmasını ve fiziğin bizi daha mutlu insanlar yapıp yapamayacağını tartışıyor. Modern kuantum fiziğinin bulgularıyla, 'gerçek'in geliştirip değiştirebileceğimiz bir beyinsel yapı olduğunu söylüyor. Tabii eğer yeterince bilgili ve kararlıysak! Böylece, insanın varoluş sebebi, etrafımızda gördüklerimizin gerçekten 'gerçek' olup olmadığıyla ilgili. Bilimle semavi dinlerin söylediklerini bir noktada buluşturuyor, aslında aynı kapıya çıktıklarını anlatıyor! Başka Tanrının Çocukları filmiyle ün kazanan sağır dilsiz aktris Marlee Matlin başrol oyuncusu, daha doğrusu konu mankeni. Öyle uzun uzadıya hikâye, karakterler falan yok. Amaç, daha insani örnekler ve hayattan kesitler vererek kuantum fiziğini ve bunu mutluluk için kullanmanın yolunu anlatmak. Daha çok bilim adamları ve din alimlerinin fikri alınarak, kuantum fiziğinin ışığında, ortak sonuçlara varılmış. Belgeselde benim nefesimi kesen bölümlerden biri, altı yıl önce Masaru Emoto'nun çektiği fotoğraflarla oluşturduğu 'Sudan Gelen Mesaj' isimli sergi. Emoto soğuk bir odada, mikroskop yardımıyla donmuş suyun yeni oluşmuş kristallerini fotoğraflamış. Amacı, moleküler düzeyde, bütün maddelerin bir titreşim düzeni olduğunu ve sözlerin, evet söylediğimiz sözlerin, bu titreşimleri etkilediğini kanıtlamak.

FİLMİN İKİNCİSİ ÇIKIYOR
Hepsi aynı kaynaktan alınmış su damlalarının (sözle tekrarlanan veya yazılıp bulundukları şişeye yapıştırılmış) 'Teşekkür ederim', 'Sevgi' gibi pozitif anlamlı kelimeler karşısındaki kristalleşen fotoğrafları çekilmiş. Bütün damlalar farklı farklı ama hepsi kar tanecikleri gibi mücevhere benzeyen, karmaşık, simetrik, olağanüstü güzellikteki şekiller halinde kristalleşmişler. "Midemi bulandırıyorsun, seni öldüreceğim," gibi negatif anlamlı cümleler karşısındaki damlalar ise ya kristalleşmemiş ya da çirkin, düzensiz, biçimsiz kalmışlar. Fotoğraflara bakıldığında, aradaki fark dudak uçuklatıcı! Bu örneğin belgeseldeki varoluş sebebi, şunu anlatmak: Aynı kuantum fiziğinin veya dinlerin söylediği gibi, her şey etkileşim içinde. Yaptığın, söylediğin iyi veya kötü, hiçbir şey boşluğa düşmüyor, kaybolmuyor, hepsi evreüçük bütçeli film, ağızdan ağıza yayılarak, sadece geceynde kalıyor, sonuçlar yaratıyor, bir şeyleri etkiliyor. İki yıl önce bu karısı seanslarından 11 milyon dolar hasılat yaptı. Şu anda çantalarından kolyelerine, çılgınca satılan DVD'lere, bir endüstri haline gelmiş durumda. Filmin ikincisi de çıkmak üzere. Eğer karpuz yiyip güneşlenmekten sıkıldıysanız, DVD'nin Türkçesi de çıkmış piyasaya kısa süre önce. Bir bakın derim! Bir de deniz kenarındaysanız söylediklerinize dikkat edin!
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Hayali kahramanlar itina ile yargılanır
 Demirbank yeniden 'iyi günler' dileyebilir
 Allah'ın sopası yok
 Yumuşacık eller, bakımlı ayaklar zamanı
 Kanyon'un tuvalet sorunu
 Avrupa'da ikinci nesil olmak...
 Cildi yenileyen sabunlar
 Tıraşta tahrişe son
 Türkiye'ye sayısız festival kazandıran sinema âşığı
 Tekzip Ve Açıklama
 Özgür düşüncede bir ileri, iki geri
 Adaleti göremeyen savcı
 Saraçoğlu yalnız stat adı değil
 Operet dekoru gibi bir ülkeyi gezmek
 'Pop müzik tarzım değil'
 Boşanmalar 'tamamen duygusal' nedenlerden
 Kadınlar Duygu'ya çok şey borçlu
 Son kayan yıldız ve Sarı Sıcak
 Zor hayatlar
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Gazetecilik halkla ilişkilercilere...
MEHMET ALTAN
Çocukları gerçekten seviyor muyuz?
Dört beş ay önce...
GÜLSE BİRSEL
Kankamı bulmuş olabilirim
Plajda yatıyorum. Derken...
AYŞE KULİN
Allah'ın sopası yok
Bu nedenle Allah, iffetin kıyafette...
ATİLLA DORSAY
Türkiye'ye sayısız festival kazandıran sinema...
Yeşil sahaların usta jokeyi
Yeşil sahaların usta jokeyi
"Kilo verip jokey olacağım," diyen futbolcu Sergen Yalçın, şimdi...
Top Kimde?
Top Kimde?
Oynayanlar:
'Top modelliği tartışılan' manken: Deniz...
Bu kirazlar, vişneler kulağınıza küpe olsun
Şu günlerde geleneklerimizi sürdüren nice evde vişne reçeli tencereleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.