kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Pasifik'te yelkenliyle seksen gün
Pasifik'te yelkenliyle seksen gün
Vaimiti'yle Saint Barthelemy'den Tahiti'ye yolculuk

80 günde devr-i Pasifik

Eski bankacı Akın Öngör ve ressam Birol Kutadgu, yelkenli ile Pasifik Okyanusu'nu 80 günde geçti. İkili, günlükleri ve fotoğraflarıyla bir kitap oluşturacak.

Akın Öngör
"Yelken çok büyük bir keyif. Yatlarda bir yerden bir yere gitmek, doğayla savaşmak esastır. Yelkenin temelinde ise doğanın gücüyle hareket etmek yatıyor. Seyir başlı başına bir keyif, vardığınızda üzülüyorsunuz."

Birol Kutadgu
"Coco Adası bugüne kadar gördüğüm ilk ve tek vahşi ada. Adada insan yok. Tabiat, nefes kesici. Bu kadar yoğun bir tabiatı görmüş olmak çok etkileyici."



Pasifik'te yelkenliyle seksen gün

Garanti Bankası'nın genel müdürüyken 2000 yılında emekli olarak görevinden ayrılan Akın Öngör, o tarihten bu yana hayallerinin peşinde. Yelkenliyle Pasifik Okyanusu'nu geçme hayalini gerçekleştirdi ve maceralarını SABAH'a anlattı.

Garanti Bankası'nda genel müdür olarak en başarılı dönemindeyken 2000 yılında işi bırakmayı seçen Akın Öngör, bugün emekli olmasına neden olan hayallerini sırasıyla hayata geçiriyor. '60'lı yıllardan beri yelken yapan Öngör'ün hayallerinden biri denizleri aşmaktı. Bu ilk serüvenini, 2003 yılında Atlantik okyanusunu geçerek gerçekleştirdi. Bu yıl ise Pasifik Okyanusu'nu 80 günde geçti. 17 Mart-5 Haziran tarihlerinde yaptığı ikinci deniz yolculuğunda ona arkadaşı ressam Birol Katadgu eşlik etti. 17 Mart gününde Karayip Adaları'ndaki Saint Barthelemy'den yola çıkan ikili, yolculuklarını 40 metrelik Vaimiti adında, sloop tabir edilen tek direkli yelkenliyle gerçekleştirdi. Bodrum Geriş'te Birol Kutadgu'nun evinde buluştuk ve Öngör ile Kutadgu'nun Pasifik maceralarını dinledik. Sportif yapısı, bronz teni, sağlıklı görüntüsü ile Öngör'ün altı yıl önceki iş dünyasından ayrılma kararının onu ne kadar mutlu ettiği ilk bakışta anlaşılıyordu.

PASİFİK YOLCULUĞU
Akın Öngör, yelkenli tekneyle okyanus geçme fikrinin üniversite yıllarından bu yana aklında olduğunu söylüyor. Ailesi, işi ve maddi olanaksızlıklar nedeniyle sürekli ertelediği bu projesini hayata geçirme fırsatını emekli olunca bulmuş. "Hayalimin ilk bölümünü 2003 yılında Atlantik'i geçerek gerçekleştirdim. İspanya'nın güneyinden Malaga'dan yola çıktım, Cebelitarık'ı geçip Karayip Adaları'na kadar geldim. Bu muhteşem deneyimi Atlantik'te yaşayınca bir sonraki deneyimimin de planlarını yapmaya başladım," diye anlatıyor Pasifik yolculuğunu. Bu yolculuğa, ailesinden kimseyi almadan, yalnız çıkmak istediğini anlatıyor: "Tekne öyle bir şey ki; içinde hayat var, dışında ise ölümle karşılaşabilirsiniz. Denize düşerseniz kimse sizi duymaz. Onun için ailemi riske atamazdım."

VAIMITI İLE TANIŞMA
Böylece Öngör, Karayip Adaları'ndan başlayacak yolculuğu için uygun bir tekne aramaya başlamış. "Güvenli ve keyifli bir yelkenli olması gerekiyordu. Araştırmalarımı yaparken Saint Barthelemy'de beraber dalış yaptığım bir arkadaşımı aradım. Bana Vaimiti'den bahsetti," diyen Öngör, tekne kadar kaptanın ve mürettebatın da önemli olduğunu düşünerek araştırmaya devam etmiş. Kaptan Jean-Luc Chaboud ve ekibi hakkında çok olumlu şeyler duyunca anlaşmışlar. Akın Öngör, yanında bu keyfi paylaşabileceği, denizi seven, aynı zamanda dalgıç olan bir yol arkadaşı istemiş. Bu iş için biçilmiş kaftan, hem usta bir yelkenci, hem de dalgıç olan ressam Birol Kutadgu olmuş. Kutadgu bu davete hiç düşünmeden "Evet," demiş.

Mirey MESEYYAH

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 'Tekne güzel, ekip candan, yemekler harikaydı...'
 'Yolcu çok, uçak az'
 'easyJet ticaretin önünü açar'
 Kısa...kısa...kısa...kısa...kısa...
 Fotoğrafçılarla atölye çalışmaları
 Zorluk derecesi yüksek maraton
 Farnborough'da yüzler güldü
 Airbus'ın başını yakan adam
 Versace, uçakları da giydiriyor
 Otyam çiftinin resimleri Bodrum'da
 Firmalar bir taşla iki kuş vuruyor
 Bir yelkenli kaç pet şişeden çıkar?
 Micro jete rekor sipariş
 Gökyüzü etkisi yaratılıyor
 Airport'un, sezon finali
 Bakan, izninde turneye çıktı
 Latife Tekin'den türban masalları geliyor
 Saçlara özel yaz bakımı
 'Büyük Yarış' cuma günü
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
'Yolcu çok, uçak az'
Üç yılda THY'nin üzerine bir THY...
Özgür düşüncede bir ileri, iki geri
Aradan 25 yıl geçti. Bugün de 301. maddeden kitaplar yasaklanıyor. Elif Şafak,...
Küfürlü konuşmayın su rahatsız oluyor
Su kristallerinin moleküler düzeyde negatif ve pozitif kelimelere, güzel ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.