kapat
   
09 Ağustos 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Enflasyon ve yazar eski ekonomi bürokrasisi

Üşenmedim, saydım. Şu anda Merkez Bankası'nda Başkanlık, Başkan Yardımcılığı, PPK üyeliği, Hazine'de Müsteşarlık, Müsteşar Yardımcılığı, BDDK'da Başkan Yardımcılığı yapmış günlük gazetelere ve haftalık ekonomi dergilerine yazı yazan tam 11 değerli fikir adamı var.
Bunların üçü profesör, ikisi ekonomi doktoru, beşi yurt dışında yüksek lisans yapmış. Birinin altın döviz borsası deneyimi yaman, nice akademik kariyerden üstün. Yazar bürokraside TCMB kökenliler ağırlıkta, 7 kişi. Yazı tarzları ele aldıkları konular, birbirinden farklı. Dördü makalelerini grafiklerle de destekleyerek, hem teknik altyapılarını, hem de analiz yeteneklerini bu yolla sergilemeyi benimsemiş. Yedi yazar, kuru ve enflasyonu çok sık tartışıyor. ABD, Avrupa Merkez Bankası başkanlarının da içerisinde yer aldığı anılar, Harvard, MIT sohbetleri, zihnimizi açıyor, bize ışık tutuyor.
Ancak, haziran enflasyonu açıklandıktan sonra yazarlarımız arasında enflasyonun yakın geçmişi ve geleceğine yönelik ciddi görüş ayrılıkları da kendisini gösterdi. Yazarlar özellikle enflasyondaki artış trendinin başladığı tarih ile iç talebin fiyatlardaki baskısının yoğunlaştığı dönem konusunda farklı düşünüyor. Döviz kuru artışlarının fiyatlara geçişi üzerinde ise uzlaşıldı. Şiddeti kimine göre azdan çok kimine göre ortadan az. Ama kurun ciddi biçimde fiyatları etkilediği genel kabul gördü. Geçmişi tartışırken TCMB'nin enflasyon ve iç taleple ilgili öngörülerinin yer aldığı enflasyon raporlarını onun öncesinde para politikası raporlarını, aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesini, bileşik öncü göstergeler endeksini, para politikası kurulu özetlerini geriye dönük hiç taradınız mı?
Eğer, TCMB öngörülerinde az ya da çok yanılsama gözlemlediyseniz, nedenini işler iyi giderken hiç sorguladınız mı?
Dünyada enflasyon hedeflemesi rejimindeki Merkez Bankaları kamuoyuna açıkladıkları enflasyon öngörülerini tahmin modellerine dayandırır. İç talebin fiyatlara baskısını ölçebilmekte de "çıktı açığı" modelleri yardımcı olur. Pek çok merkez bankası her iki modelin de temel varsayımlarını, üzerine model inşa edilen temel ekonomik ilişkileri kamuoyu ile paylaşır.
Birkaç merkez bankası ise modelin tamamını ilgilenenlerin kullanımına açmıştır. Amaçlanan kamuoyunu daha fazla bilgilendirerek güvenilirliği artırmak. Bir Merkez Bankası'nın karar alma sürecinde yararlandığı bilgi seti ile ilgili bilinenlerin fazlalaşması kamuoyunda doğru beklentilerin oluşturulmasında en önemli silahtır. Faizlerle sık sık oynamak değil. Modellerle ilgili tasarımın kamuoyuna sunulması aynı zamanda eksikliklerinin tamamlanmasında da yararlı olur. Bir merkez bankasının ürettiği bilgilerin ne kadarını sunacağı kendisine kalmıştır. Kamuoyu talep etmiyorsa daha fazla bilgiyi piyasaya vermek, merkez bankacılarına lüks gibi de gelebilir. Eğer bu doğru ise, o toplum için enflasyon hedeflemesi de lükstür.
Bunları tartışamıyorsanız, trend analizlerinde takılıp kalırsınız. O da paket ekonometri programlarının işidir. Her yerde satılır.

Konut
talebinde düşüş beklemeyin
Gelelim ağustos enflasyonuna.
Kiralarla başlayalım. Arz tarafında konutu boş tutmanın maliyeti önemli. Çoğu zaman yakıtı da içeren yönetim giderlerinin payı bu maliyetin en temel belirleyicisi. Boş tutmanın getirisi ise artan gayrimenkul fiyatları ile ölçülür. Bu durumda kira artışlarının durması ya da geriye dönmesi arz tarafında doğalgaza ciddi zam gerektirir. Talep tarafında ise hanehalkı harcamalarında değerli YTL'nin tüketim harcamaları üzerindeki olumlu etkisi konuta ayrılan payın artmasını sağlamış olabilir.
Daha büyük bir kur artışı olmadan, ekonomide ciddi bir daralma yaşanıp hanehalkı gelirleri azalmadan kiralık konut talebinde gerileme beklemeyin. Ağustosun önemi ki eylülde baskı daha da aratacaktır, üniversitelere yeni gelen öğrencilerin öğretmen, memur gibi ev arayan tayincilere eklenmesindedir. Ciddi kira artışı yeni kiracıya yapılır. Ağustosta özel okul ücretleri servis ücretleri de devreye girer. Enflasyonun yükselme trendi görünümünde olduğu dönemde akaryakıt fiyatlarının önemli artış gösterdiği ortamda, zam yüksek beklenir.
Giyim, yaş meyve ve sebze, yardımcı olsa da daha fazla ertelenemeyen enerji fiyat artışları bunların olumlu etkisini telafi edecek gibi görünüyor.
Bakalım hangisi baskın çıkacak? Var olan ve devam edecek katılık mı? Yoksa gerekçesi henüz açıklanmamış dönüş trendleri mi?
"Çıktı açığı" modeli ne diyor?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İstanbul finans merkezi TCMB'nin yeni yuvası   / 06-08-2006
 Tarımsal destekleme ve fındık piyasası   / 04-08-2006
 Geçici dengeler azami dikkat gerektirir   / 02-08-2006
 İşte ben ekonometri diye buna derim   / 30-07-2006
 Bankacılık sektörüne yabancı ilgisi   / 28-07-2006
 Şeffaflık güzel de ya zamanlaması?   / 26-07-2006
 Kamyoncu lokantaları (II)   / 23-07-2006
 Cari açık   / 21-07-2006
 Küreselleşme mi?   / 19-07-2006
 Kamyoncu lokantaları ( I )   / 16-07-2006
ŞÜKRÜ BİNAY
Enflasyon ve yazar eski ekonomi bürokrasisi
Üşenmedim,...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Enflasyonla mücadelenin yan etkisi sanayi ihracatının üçte...
ŞELALE KADAK
Fütüristler, Türkiye'yi 'Gelecek Endeksi'ne...
'Beni aldattı' dedi 300 bin YTL istedi
Sosyetik diş doktoru Ata Anıl, eşi Esra Anıl'ın balet Erdal Uğurlu...
Rasathaneye yeni müdür
Gülay Barbarosoğlu'nun istifasının ardından Kandilli Rasathanesi'ne...
Kral'ın gezisi haşmetli başladı
Kral'ın gezisi haşmetli başladı
Cumhurbaşkanı Sezer'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Suudi Kralı...
İncirlik'ten 6'ncı Filo'ya 20 TIR askeri sevkıyat
İncirlik'ten 6'ncı Filo'ya 20 TIR askeri sevkıyat
İncirlik Üssü ve Taşucu Limanı'nda dün sabah hareketli saatler...
IMKB
E: 36.585 D:% 1,72
DOLAR
S: 1,469 D:% 0,307
EURO
S: 1,884 D:% 0,133
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu