kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dr. Ali Kerim Diler: Cilde vitamin takviyesi...
Dr. Ali Kerim Diler: Cilde vitamin takviyesi...
Estetik Sözlük
Vitamin-Mineral Bar

Dr. Ali Kerim Diler: Cilde vitamin takviyesi...

Yaşlanmak, maalesef kaçınılmaz. Ancak yaşlanma hızını kontrol edebilmek, bu süreci sağlıklı bir biçimde geçirebilmek ve estetik görünüme olan etkilerini en aza indirebilmek; bugünün tıbbi yöntemleriyle mümkün. Son yıllarda modern tıptaki gelişmeler sayesinde insanlar uzun yıllar yaşama imkanına kavuşurken, hiç kimse ömrünün kalan kısmını cildinde lekeler ve kırışıklıklarla geçirmek istemiyor. Yaş, güneş ışığı ve ultraviyole, yerçekimi, yanlış beslenme, genetik yapımız, stres ve çevresel faktörler, deriye esnekliğini veren lif yapılarındaki kayıplarla da birleşerek; cildimizin görünümünü ve dolgunluğunu bozuyor. Cildin üst tabakası, ölü hücrelerin birikimiyle kalınlaşıp mat bir görünüme bürünüyor. 'Derma' adı verilen kıl kökü, yağ bezi, elastik lif ve kılcal damarlardan zengin orta tabaka inceliyor, bu tabakadaki kayıplarla kırışıklıklar ortaya çıkıp kılcal damarlar belirginleşiyor. Kahverengi lekeler, adeta ilerleyen yaşın sembolü oluyor. Zamana yenik düşen ciltte, deri altı yağ dokusunda eksilmeler, kas gevşemeleri, yanaklarda ve boyunda sarkmalar, özellikle çene kemiği hattının kaybolup yüz ovalinin bozulduğu gözleniyor.

CİLDE HAYAT VERİN
Yeni oluşabileceklerin önlenmesi, en az oluşmuş hasarların giderilmesi kadar önem taşıyor. Tıpta koruyucu hekimliğin önemi, insan sağlığını yakından ilgilendiren estetik ve güzelliğe dair uygulamalarda bir kez daha ortaya çıkıyor. Aslında doğar doğmaz yaşlanmaya başlayan organizmamız için korunma her yaş için şart olsa da; 20'li yaşların sonu, 30'lu yaşların ilk yarısı, tazeliği korumaya yönelik ilk uygulamalar için en doğru zaman olarak gösteriliyor. Batılıların 'skin revitalization' olarak adlandırdıkları uygulamayı, cilde yeniden hayat vermek olarak geniş anlamıyla açabilir ya da kısaca 'cilt canlandırma' olarak tercüme edebiliriz. Yapılan aslında; cildin hava ve su gibi ihtiyaç duyduğu, zamanla eksilenlerin veya cildin onarım kapasitesini artırabilme özelliğine sahip olan maddelerin yerine konulması işlemi. Genellikle yöntemler; etken maddenin, çok ince iğnelerle yapılan mikro enjeksiyonlarla veya iğnesiz olarak düşük voltajlı elektrik akımları ya da ultrason yardımıyla hedef dokuya ulaştırılması esasına dayanıyor. Bunlar hiçbir şekilde kozmetik amaçlı üretilmiş maddeler değil; hepsi yumuşak doku hasarlarında kullanılan, tıbbın öteki alanlarında da yararlanılan maddeler. Halk arasında 'vitamin enjeksiyonları' olarak bilinseler de aslında çok küçük bir grup vitamin bu yolla deriye uygulandığında etkinlik sağlayabiliyor. Vitaminlerin önemli kısmının sistemik yolla alındıklarında yararlanımın daha yüksek olduğu biliniyor. Cilt canlandırma amacıyla en sık başvurulan maddeler; hyalüronik asit, glukozamin sülfat, balık yumurtasından elde edilen DNA ekstreleri ve son dönemde oldukça sık kullanılan aminoasit karışımları olarak sıralanabilir. Hyalüronik asit ve glukozamin sülfattan, eklem içi ve kıkırdak dejenerasyonunda yenileyici ve onarıcı olarak yararlanılıyor. Balık yumurtasından elde edilen DNA ekstreleri, özellikle uzun süre yatan hastaların yatakla temas eden bölgelerinde açılan yaralarda ve yanıklarda kullanılıyor. Derinin de yumuşak doku olduğu düşünüldüğünde, bu maddelerin, aynı onarım ve yenileme etkilerini cilt yüzeyinde de göstermeleri bekleniyor. Üstelik hacminin bin misli su tutma yeteneğine sahip olan hyalüronik asit, mükemmel bir derin nemlendirici görevini görüyor. Proteinlerin yapı taşı olan aminoasitler ise cildin onarım ustaları olan fibroblastları harekete geçiriyor.

YILLARA KAFA TUTUN
Mezoterapi yoluyla verilen bu vitamin, aminoasit ve besleyicilerle genel olarak cilt gençliğinin arttırılması amaçlanıyor. Aynı zamanda cilde sıkılaşma ve parlaklık kazandırılıyor. Elastik liflerimizin deride, şekerli proteinli bir havuz suyunda yüzdüğünü düşünürsek, bu sıvının zenginleştirilmesi liflerin ömrünü uzatabilmek açısından önem taşıyor. Bu uygulamalar; yüz, boyun, el sırtı, dekolte, kol altı, karın ve bacak içlerine kadar her bölgede etkili oluyor ve yaşa, cildin durumuna göre, haftada bir ya da iki kez, 4 ila 6 seans olarak düzenleniyor. Uygulamadan önce hiç acı duyulmaması için lokal anestezik bir krem kullanılması mümkün. Ancak genellikle herhangi bir anestezi gerektirmiyor. Yaşlanmayı ve ilk kırışıklıkları beklemeden tedaviye başlanması durumunda; cildi uzun süre genç tutarak yaşlanmanın gecikmesini sağlamak mümkün. Bu yöntemler aynı zamanda yeni oluşan ve renkleri henüz mor-pembe olan cilt çatlaklarının tedavisinde de kullanılıyor..

DR. ALİ KERİM DİLER

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Doğum sonrasında vajinusmus kabusu
 Dr. Ali Kerim Diler: Cilde vitamin takviyesi...
 Sonsuz gençliğin sırrı kendi hücreniz
 Nefret etmek bir tercih
 Otizm hamile kalmadan bile tespit edilebiliyor
 Hekim olmak kolay mı?
 Kalp nakli yerine kök hücre tedavisi
 Neden herkes değil de ben sigara tiryakisiyim!
 Fazlası da azı da zarar ah şu hormonlar!
 Osteoporoz tedavisini yarım bırakmayın
 Cinsel bilgi hattı
 Genç kızlığa geçişin ilk adımı: Adet görme
 Balık yağı ye, spor yap, kolayca kilo ver
 Gebelik tedavisine ne zaman başlamalıyım?
 Yeni nesil bekaret yaşını 12'ye düşürdü
Erkekler ve hayvanlar 'Pam' ile yıkanacak
Erkekler ve hayvanlar 'Pam' ile yıkanacak
Geçtiğimiz hafta Kid Rock ile nikah masasına oturan çiçeği burnunda...
Eski aşkının bebeğini sevdi
Eski aşkının bebeğini sevdi
Bir dönem Tom Cruise ile aşk yaşayan Penelope Cruz, minik kızı...
TURMEPA'YA bağış yarışı
TURMEPA'YA bağış yarışı
Eşref Cerrahoğlu, başkanı olduğu TURMEPA için Göcek'te bir davet...
Her zamanki gibi!
Her zamanki gibi!
Moda polisi
Giyinme işini en iyi bilenlerden olan Eda Taşpınar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.