kapat
   
06 Ağustos 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

İstanbul finans merkezi TCMB'nin yeni yuvası

Lübnan'daki savaş Beyrut'un yakılıp yıkılması bölgesel etki alanını genişletebilmesi açısından İstanbul'u yeniden gündeme getirdi. Mersin, Adana, İskenderun hatta Gaziantep'teki bankaların efektif alışlarındaki (nakit döviz) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50'yi aşan artışlar göstermesi İstanbul'un, Beyrut'u da içine alması heveslileri bir kere daha ortaya çıkardı.
Öncelikle Lübnan'da barışın bir an önce sağlanmasını ve Beyrut'un yeniden eski günlerine dönebilmesini dileyelim.
İstanbul Beyrut olamaz, olmamalıdır da. İstanbul, bir sanayi üssüdür. Türkiye'nin ticareti ve finansmanı İstanbul'da bağlanır. Hâlâ yok edemediğimiz tarih ve doğa İstanbul'u turizm açısından da cazip kılar. Beyrut'ta finansman dışında bunların hangisi var? Beyrut, her yıkımdan sonra nasıl bu kadar çabuk toparlanıyor?
İşin sırrı burada.
Beyrut'ta bankacı iseniz teamüller önemlidir; kurallar değil. İlkelerinizin geçmişi çok eskiye dayanır. Bu da güven verir. Yaptığınız işlem uluslararası kurallara tersmiş. Güçlü devletler hoşgörülü davrandıktan sonra müşteri de bundan hoşlanır, rahat eder.
Biz devletiz. Hatta büyük devlet olmak da zorundayız. Bizim kurallarımız yazılı. Kuralların anlaşılabilir, şeffaf, eğilip bükülmez, herkese eşit uygulanır olması da lazım. Tersi aşiret düzeni getirir. Bizim boyutlarımızdakilere aşiret denemez de saltanat olur. Bu saatten sonra saltanat heveslisinin her yerde kafasına vururlar.
Beyrut'un müşterisi bize gelmez, gelmemeli de. Bırakın Güney Kıbrıs'a gitsin; az sofistikesi Dubai'de, çok sofistikesi Zürih'te oyalansın.
Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Moldova, Türk Cumhuriyetleri, Hindistan, Pakistan, İran, Irak'ın altın ticaretinin önemli bir kısmı İstanbul'dan yürütülür.
Kaymağını kim yer, ayrı konu. Bu ülkelerin yakın tarihte Euro'ya geçemeyecek olanlarının ya da milli paralarını Euro'ya, dolara bağlamayanlarının döviz işlemlerinin büyük bir bölümü de İstanbul'da yapılır.
Türkiye'ye ilgi duyan İtalyan ve Yunan bankalarını cezbeden Türkiye pazarı mı yoksa, bölgesel bile olsa yeniden uluslararası finans merkezi olma yolundaki İstanbul mu? Siz, uluslararası bankacı ya da müşteri olsanız nerede çalışmak istersiniz? Siestası, grevi bol Atina'da mı? Bölgeye uzak, pahalı, grevleri aynı şiddette Milano'da mı? Yoksa İstanbul'da mı? Şehirleşmede sanayi ile ticaret barışabilir. Buna çok sıkıcı bir karışım olsa da finansman da eklenebilir. Ama turizmi öne çıkartacaksanız, sanayiden vazgeçeceksiniz. Gezginin görmeyeceği yere kadar uzaklaştıracaksınız.
Konutta, sadece iç talebe hizmet eden alışveriş merkezlerinin en kritik yerlerde yoğunlaşması da hem turizmin hem finansal merkez olabilmenin baş düşmanıdır. Var olan paranla binayı dikip boğazı seyredeceksin. Estetik yoksunu 1980'lerin mimari anlayışı alışveriş merkezlerinde dışarıdan borçlanıp, harcayarak vatandaşını sefalete iterek vakit geçireceksin.
Sorun da burada, tercihte. Bireyler her zaman kısa vadedeki olanakların cazibesine kapılmışlardır. Ömür kısa. Ama toplumunki sonsuza kadar gidebilir. Toplumu yönetmek için seçilenlerin vizyonu kendilerini seçenlerin bakabildiğinden daha ileriyi hedeflemiş ise ancak o zaman bireyin refahı artar.
Roma artık turizmdir. Finans Milano'da. Londra finansmanla turizmi en iyi biraraya getirmiş şehirdir. Paris, her şeydir. Ama onlar Fransız'dır. Tokyo katıdır. Her işlevi bir bölgeye hapsetmiştir. Bir yerden diğerine gidince dünya değiştirirsin. Hong Kong'un yatayı ile dikeyi çelişkinin derinini sunar. Madrid, Ankara'ya benzer. Amsterdam, lalenin nostaljisi ile Cannabis Sativa'ın dumanı ile yaşar. Zürih çok sterildir. Brüksel İstanbul'un ilçesi olamaz. Frankfurt'ta yaşanmaz, boğulursun. Bunların hepsi de finans merkezi. Gelecekte rakip olacağız.
Ey İstanbullu! İstanbul'u yönetenler! Düşünün, tartışalım. Bize rağmen İstanbul'un evrimi devam ediyor da, doğayı şaşırtmaya, sapıttırmaya kalkıp habire bedel ödüyorsak vakit kaybediyorsun. TCMB'yi İstanbul'a taşımak fikri maalesef tek başına İstanbul'u finans merkezi yapamaz. Fındık gündemini değiştirme gayreti hiç. Ama; bilgi, görgü, akıl, tecrübe, cesaret ayrı. Onun da kimde olup kimde olmadığı ortada.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tarımsal destekleme ve fındık piyasası   / 04-08-2006
 Geçici dengeler azami dikkat gerektirir   / 02-08-2006
 İşte ben ekonometri diye buna derim   / 30-07-2006
 Bankacılık sektörüne yabancı ilgisi   / 28-07-2006
 Şeffaflık güzel de ya zamanlaması?   / 26-07-2006
 Kamyoncu lokantaları (II)   / 23-07-2006
 Cari açık   / 21-07-2006
 Küreselleşme mi?   / 19-07-2006
 Kamyoncu lokantaları ( I )   / 16-07-2006
 Kamuda yatırım kararı   / 14-07-2006
ŞÜKRÜ BİNAY
İstanbul finans merkezi TCMB'nin yeni yuvası
Lübnan'daki...
NURAN YILDIZ
Ülker'li Turkcell süper lig
2005-2006 Türkiye...
Şeref Can'ın biyolojik babasından özür
Günlerdir gündemden düşmeyen Şeref Can'ın kaçırılması olayının kilit...
Hapisteki felçli oğluna bakıyor
Önce kız arkadaşını, sonra da kendisini vuran ve beynine isabet eden...
Karakola 30 metrede esrar alışverişi
Karakola 30 metrede esrar alışverişi
Esenler'de, polis karakolunun sadece 30 metre ötesinde esrar ve her...
Hasankeyf'i Kaçtı
Hasankeyf'i Kaçtı
Batman'daki tarihi Hasankeyf ilçesinin büyük kısmını sular altında...
IMKB
E: 36.160 D:% 2,54
DOLAR
S: 1,475 D:% -1,471
EURO
S: 1,896 D:% -1,018
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu