kapat
   
02 Ağustos 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dışişleri: Sonuçları bekliyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan,Irak makamlarının, son dönemde terör örgütü PKK'nın ülkedeki faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin almayı öngördükleri tedbirler hakkında Türkiye'ye bilgi verdiğini belirterek, ''Bu tedbirlerin en kısa zamanda somut sonuçlar vermesini beklemekteyiz'' dedi.

Tan, haftalık basın toplantısında, Iraklı liderlerin terör örgütü PKK ile ilgili son zamanlardaki mesajlarının hatırlatılması üzerine, ''PKK terörüyle ve bu örgütün ortadan kaldırılması konusuyla ilgili olarak yapılan çalışmalar, gerek hükümetimizin, gerekse güvenlik güçlerimizin ve tüm ilgili devlet kurumlarımızın en öncelikli görev talimatlarından bir tanesidir'' diye konuştu.

Terörle
Mücadele Kurulunun da bu konuda çok etkili çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Tan, burada alınan kararlar ve öngörülen tedbirlerin gerektirdiği program çerçevesinde bu konunun Irak ve ABD nezdinde çok dikkatli ve çok yakından takip edilmekte olduğunu vurguladı.

Sözcü Tan, sözlerine şöyle devam etti:

''Hepinizin yine takip etmiş olacağı üzere, PKK terör örgütünün Irak'taki faaliyetlerine ilişkin rahatsızlığımız her düzeyde, her seviyede Iraklı yetkililerin dikkatine getirilmiştir. Bundan sonra da getirilecektir.

Irak makamları, son dönemde PKK terör örgütünün Irak'taki faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin olarak almayı öngördükleri tedbirler hakkında tarafımıza bilgi vermişlerdir. Bu tedbirlerin en kısa zamanda somut sonuçlar vermesini beklemekteyiz. Bunun da yakın takipçisiyiz. Bunları sizler de önümüzdeki günlerde somut sonuçlar ortaya çıktıkça göreceksiniz. Biz de bunun etkin takipçisi olacağız.''

'PKK TERÖR ÖRGÜTÜ MUTLAKA VE MUTLAKA YENİLECEKTİR'

PKK terörüyle ilgili olarak güvenlik güçlerinin kendilerine verilen direktifler çerçevesinde çok etkin çalışmaları bulunduğuna işaret eden Tan, ''Bunları sizler yine, gerek faaliyetlerin, bu mücadelenin unsurları ortaya çıktıkça, gerekse yapılan açıklamalar çerçevesinde takip etmektesiniz. Bu mücadele sürecektir ve neticede PKK terör örgütü mutlaka ve mutlaka yenilecektir. Biz de bunun somut bir şekilde ortaya çıktığını çok yakında göreceğiz'' diye konuştu. Tan, Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizmaya ilişkin bir soru üzerine de, bu mekanizma çerçevesinde yürütülen toplantıların ileride yapılmasının söz konusu olduğunu, ancak zamanlama bakımından henüz kesin kararın alınmadığını kaydetti.

Bu toplantılarda somut birtakım ilerlemelerin kaydedilmesi ve alt yapının iyi hazırlanması gerektiği düşüncesinde olduklarını ifade edenTan, ABD ve Irak tarafının da aynı düşüncede olduğunu ve bu amaçla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Tan, bir başka soru üzerine, ''PKK ile mücadelenin somut planları şayet var ise bunları sizlerle paylaşmamız mümkün olamaz. Hatta bu mücadelenin hiçbir spesifik unsurunu sizlerle paylaşmamız mümkün değildir. Bunlar belli gizlilik içerisinde, belli program ve zamanlamaiçerisinde yürütülen faaliyetlerdir'' diye konuştu.

'KUZEY IRAK'TAN HERHANGİ BİR TEMSİLCİ GELMEDİ'

Tan, Irak Kürdistan Demokrat Partisinden bir heyetin Türkiye'de temaslarda bulunduğuna ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, buraya kuzey Irak'taki gruplardan herhangi bir temsilcinin gelmediğini, gelmesinin de planlanmadığını belirtti.

Sözcü, ''Ancak hepiniz takdir edersiniz ki, bu kişiler Türkiye ileilişkileri bulunan insanlardır. Özel çerçevede çeşitli vesilelerle Türkiye'ye girip çıkmaktadırlar. Bunların doğal karşılanması gerekir, ancak hiçbir resmi planlama yoktur'' dedi.

Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih'in de, Avrupa'ya seyahati sırasında Türkiye'den transit geçtiğini ve iki saat kaldığını kaydedenTan, ancak Türkiye'de resmi bir görüşme yapmak veya resmi kişilerle temas etmek üzere hiç kimsenin olmadığını yineledi.

'BİLGİYE DAYANARAK KONUŞUYORUZ'

Tan, PKK terörüyle mücadelede yakın zamanda somut sonuçlar beklediği yönündeki ifadeleri hatırlatılarak, ABD veya Irak tarafındansomut bazı bilgilerin gelip gelmediğinin sorulması üzerine de, ''Elbette, tabii ki ilgili taraflarla (ABD ve Irak), yakın görüşmelerimiz ve istişarelerimiz sürmektedir. Onlarla temas halindeyiz. Sadece Bakanlığımız değil, ilgili tüm kurumlarımız kendi görev yönergeleri ve yetkileri çerçevesinde muhataplarıyla temas halindedirler. Elbette ki bilgiye dayanarak konuşuyoruz'' dedi.Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bir başka soru üzerine de şunları ifade etti:

''Terörle mücadeleyi lütfen siyahla beyaz şeklinde görmeyiniz. Bu,zaman içerisinde giderek güçlenen bir işbirliği çerçevesinde somut sonuçları ortaya çıkabilecek, gayet hassas bir dönemdir. Bugünden yarına takip edilebilecek unsurları bulunmamaktadır. Bunu hepiniz bilmektesiniz.

Dolayısıyla elbette genel anlamda bizi tatmin etmeyen unsurları olduğu için bugüne kadar eksik kalan yönlerine tepki gösterdik. Ancak bu işbirliği ne kadar güçlü şekilde sürerse somut sonuçları da o kadarçabuk ortaya çıkacaktır. İşbirliği içinde olduğumuz ülkelerden özellikle bir tanesi müttefikimiz bir tanesi de yakın dostumuzdur.

Dolayısıyla biz bunlarla yaptığımız işbirliğinden somut sonuçların yakın zamanda ortaya çıkacağı beklentisi içindeyiz. Bu güçlü beklentimizi bu çerçeve içerisinde sizlere vurguladım.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Güdülen bir hükümet değiliz
 Erdoğan "Ben istedim" dedi
 Baykal: Memnun olduk
 MHP ve DYP'den istikrar gücü tepkisi
 AKP İlçe Başkanı'na 'zimmet'ten 5 yıl hapis
 Başbakan'dan çocuklara 'akıllı ajanda'
MUHARREM SARIKAYA
Org. Özkök ve Güneydoğu
KKTC Ankara Büyükelçiliği'nin...
YAVUZ DONAT
Boğaz dokuz boğum
Güneydoğu'da görev...
Sevgilisiyle bir oldu annesini boğdu
Sevgilisiyle görüşmesini istemeyen annesini yastıkla boğarak öldüren...
Kadınlar uğurladı
Kadın haklarının en önde gelen savunucularından Duygu Asena'nın...
PKK'yı tecrit için düğmeye basıldı
PKK'yı tecrit için düğmeye basıldı
SABAH'ın duyurduğu "PKK'yı dağdan indirme planı" Kuzey Irak'ta...
YAŞ tebriklerle açıldı
YAŞ tebriklerle açıldı
TSK'yı gelecek 10 yıla taşıyacak kritik toplantı, Büyükanıt'ın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu