kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
SMS:
4122-EB MESAJ
 

Ahlak, İsrail'in yanında değil

İsrail Gazetesi Haaretz'in dünkü nüshasına göz atarken Ze'ev Maoz imzalı bir yazıyla karşılaştım.
Makale, savaş halindeki İsrail'in politikalarını eleştirme açısından demokrasi, ülkesinin savaş politikalarına karşı çıkma açısından ise bir aydın yürekliliği örneğiydi. Bugün köşemi beni gerçekten çok etkileyen bu yazıya bırakmak istiyorum.
"Şu anda Kuzey'deki savaşın haklı bir savaş olduğu ve ahlakın bizim yanımızda olduğuna ilişkin kutsal bir ittifak var. Acı gerçek söylenmeli: Bu kutsal ittifak kısa vadeli seçici hafızaya, kendi içine dönüklüğe ve çifte standarta dayalı.
Bu haklı bir savaş değil. İsrail, sivil nüfus ve düşman arasında fark gözetmeden aşırı güç kullanıyor, bunun tek amacı da şantaj.
Bunu söylemek ahlakın Hizbullah'ın yanında olduğunu söylemek değil. Kesinlikle değil. Ancak, Hizbullah'ın askerlerimizi uluslararası sınırı aşarak bu savaşı başlattığını söylemek adaletin terazisini bizim tarafımıza eğmeye yetmez.
Bir kaç gerçekle başlayalım. İsrail, egemen bir devleti ve onun başkentini 1982'de işgal etti. İşgal sürecinde havadan, karadan ve denizden binlerce ton bomba yağdırdı ve bunun sonucunda binlerce sivil ölümü ve yaralanmasına neden oldu.
1982'nin Haziran ve Eylül ayları arasında muhafazakar bir hesaba göre 14 bin sivil öldürüldü. Bu sivillerin savaşa görünürde bir haklılık sağlayan Filistin Bağımsızlık Örgütü ile bir ilgisi yoktu.
Sorumluluk ve Gazap Operasyonları'nda 500 bin kişinin güney Lübnan'dan göç etmesine neden olduk. Bu operasyonlardaki kayıp sayısı hakkında sağlam bilgi yok ancak Gazap Operasyonu'ndaki bir harekatı hatırlamak yeterli. Bu operasyon sırasında İsrail, Kana'daki bir köydeki sığınağı bombaladı ve 103 siviyin ölümüne neden oldu. Bombalama bir kaza sonucu olabil ama bu operasyonu daha ahlaki yapmaya yetmez.
28 Temmuz 1989'da Şeyh Obeid'i, 12 Mayıs 1994'te Mustafa Dirani'yi kaçırdık. İsrail bu iki kişiyi ve 20'den fazla Lübnan'lıyı pazarlık kozu olarak elinde tuttu. Kuşkusuz bu bizim için hoşgörülebilir ama Hizbullah için kabul edilemez bir durum.
Hizbullah, uluslararası topluluk tarafından kabul edilen bir sınırı geçti. Bu bir gerçek. Ama İsrail'in Lübnan'dan çekildiğinden bu yana her gün düzenli olarak Lübnan havasahasına girdiğini ve havadan fotoğraf çektiğini unutuyoruz.
Bu ihlallerin bir can kaybına neden olmadığı doğru ama unutmayalım ki, sınır ihlali sınır ihlalidir. Burada da ahlak bizim yanımızda değil.
Ahlakilik tarihi açısından bu kadar yeter. Şimdi mevcut duruma bakalım. İsrail'deki sivil yerleşim merkezlerine Katyuşha füzeleri atmakla'in güney Beyrut, Sidon ve Tripoli'yi bombalaması arasındaki fark gerçekte nedir? İsrail güçleri güney Lübnan'daki köy ve kasabalara Hizbullah güçleri sivillerin arasına saklandığı gerekçesiyle binlerce bomba yağdırdı. Katyuşya roketi saldırıları sonucu bugüne kadar 25 İsrailli sivil öldürüldü. Hizbullah'la hiç ilgisi olmayan Lübnanlı ölülerin sayısı ise 300'den fazla.
Bundan daha kötüsü, enerji istasyonları, köprüler gibi sivil hedeflerin bombalanması Lübnan'ın sivil nüfusunu kurban ve rehin haline getiriyor, sivillere fizik olarak zarar vermediğimiz koşullarda bile.
Bu bombalamaların hedefi diplomatik bir hedefe ulaşmak, yani Lübnan hükümetini 1959 sayılı Birleşmiş Milletler kararına uymaya zorlamak. Bunun adı, Hizbullah'ın İsrail askerlerini kaçırarak bir mahkum değişimi sağlamayı amaçlamasından daha az kötü olmayan politik şantaj girişimidir.
Bu savaşın bir de kimin daha kötü olduğu kötü olduğunu isbatlamaya yönelik propaganda savaşı yönü var. Her propaganda savaşında olduğu gibi, bilginin kullanamı seçici, çarpıtılmış ve kendi tarafını haklı çıkarmaya yönelik.
Eğer biz kendi bilgilendirme (veya propaganda sistemi mi desek) sistemimizi, uluslararası toplumun cehaletten veya ikiyüzlülükten dolayı, İsrail'in şüpheli malını alacağı inancı üzerine kuracaksak mesele yok.
Fakat kendi ulusal ruhumuzla yüzleşme sürecinde acı gerçekle karşılaşmamız kaçınılmaz. Bu savaşı askeri alanda kazanabilir, diplomatik alanda yeni kazanımlar elde edebiliriz fakat ahlak alanında elde edeceğimiz bir avantaj ve özel bir statümüz yok."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Neo-Con'la İhlas'lı patronun alışverişi   / 26-07-2006
 Teröre karşı tavır almak   / 25-07-2006
 Yapanın yanına kâr kalır   / 24-07-2006
 AK Parti, şikenin üzerine gidemez   / 23-07-2006
 Asker yapıyor ama ya siviller...   / 21-07-2006
 Tek başına şiddet çözüm olabilir mi?   / 20-07-2006
 Alaçatı-Bitez ve başkanların önemi   / 19-07-2006
 Terörün hedefi   / 18-07-2006
 Farklı bir bakan   / 17-07-2006
 Gazetecilik acayip bir iştir   / 16-07-2006
YILMAZ ÖZDİL
Aferin...
Dün, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu...
ERGUN BABAHAN
Ahlak, İsrail'in yanında değil
İsrail Gazetesi...
MEHMET BARLAS
Olayları anlamak için birden fazla bakış açısı...
UMUR TALU
Yeni Ortadoğu'ya yeni tükürük!
"Yeni bir...
FATİH ALTAYLI
Başbakan'ın yanıtı mı?
Davranış bilimleri üzerine eğitim...
ERDAL ŞAFAK
6 Ok, 9 Işık
CHP lideri Baykal'ı...
İsrail BM'yi vurdu
Saldırılarında sivilleri hedef alan İsrail'in 4 BM gözlemcisini...
Abhazya'da yine silah sesleri
1992'deki iç savaşın ardından bağımsızlık ilan eden Abhazya ile Gürcü...
100 görümlüğü: 4-0
100 görümlüğü: 4-0
F.Bahçe, Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turu ilk maçında Torshavn...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu