kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Basına sansür çağdışıdır"
"Basına sansür çağdışıdır"

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, basının toplum adına üstlendiği görevleri yerine getirebilmesi için özgür olması, her türlü güç ve baskı karşısında korunması ve sansür gibi çağdışı uygulamalardan uzak tutulması gerektiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, basında sansürün kaldırılışının yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, çağdaş özgürlükçü demokrasinin temel ögelerinden olan basının, demokratik düzenin sağlıklı işlemesi yönünden vazgeçilmez bir işlev üstlendiğini belirtti.

Haber verme, denetim ve eleştiri yapma, kamuoyunu bilgilendirme ve oluşturma, kurumlarla bireyler arasında bilgi akışı sağlama, özgür tartışma ortamı yaratarak toplumsal bilinci güçlendirme, toplumu eğitme ve düşünce dünyasını zenginleştirme gibi yaşamsal sorumlulukları bulunan basının, bu yönüyle kamusal görev yaptığına dikkati çeken Sezer, şunları kaydetti:

''Basının
toplum adına üstlendiği görevleri yerine getirebilmesi için özgür olması, her türlü güç ve baskı karşısında korunması ve sansür gibi çağdışı uygulamalardan uzak tutulması gerekmektedir. Diğer ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de basın özgürlüğü anayasal güvenceye kavuşturulmuştur.

Basın özgürlüğü, düşünce ve kanaat özgürlüğünü tamamlayan ve onun kullanılmasını sağlayan özgürlüktür. Düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü ile basın özgürlüğünün sınırları Anayasanın ilgili maddelerinde gösterilmiştir. Bunların dışında basın özgürlüğünü doğrudan ya da dolaylı biçimde sınırlayacak düzenlemeler çoğulcu ve katılımcı demokrasiye uygun düşmeyecektir.

Açıktan ya da örtülü sansür uygulamalarıyla basın özgürlüğünün kısıtlanması, dolayısıyla halkın bilgi edinme hakkının sınırlandırılması, toplumun susturulması anlamına gelecektir. Basının özgür olmadığı ülkelerde, demokratik değerlerin yaşam bulması ve tabana yayılması güçleşecek, basın toplumun sesi olma işlevini yitirecektir.''

SAYGINLIĞIN VE GÜVENİLİRLİĞİN KORUNMASI

Cumhurbaşkanı Sezer, basının saygınlığının ve güvenilirliğinin korunmasının, basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin kaldırılmasının yanında, medya gücünün kötüye kullanılmasının önlenmesine, bu gücün kişisel çıkarlardan ve ticari kaygılardan uzak tutulmasına, yansız, doğru, ilkeli, kişilik haklarına ve özel yaşama saygılı habercilik anlayışının benimsenmesine, her koşulda meslek etiğinin gözetilmesine ve basın çalışanlarının sorunlarının çözülmesine bağlı olduğunu vurguladı.

Sansürün ilk kez kaldırılmasının ardından geçen süreçte, Türk basınının önemli gelişme gösterdiğini, toplumsal yaşamdaki etkinliğini sürekli artırdığını belirten Cumhurbaşkanı Sezer, basının kuşkusuz geçmişten günümüze uzanan sorunlarının bugün de devam ettiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Sezer, mesajında şöyle dedi:

''Yaşanan sıkıntılara karşın Türk basını her zaman sorumluluklarını sorunlarından üstün tutmuş, demokrasinin ve özgürlüklerin gelişmesine katkıda bulunmuş, gericiliğe ve bağnazlığa ödün vermemiş, kamu yararını ve ulusal çıkarlarımızı ilgilendiren tüm konularda sorumlu ve duyarlı yaklaşımlarını Cumhuriyetin değiştirilemez niteliklerine bağlılıkla sürdürmüştür. Bu uğurda yaşamını yitirmekten çekinmeyen şehitleriyle aydınlanmanın öncüsü olmuştur.

Basın topluma karşı sorumludur. Türk basınının bu bilinçle her zaman için doğru haber yapmayı, gerçekleri yansız biçimde iletmeyi ilke edineceğine, toplumun beklentileri yönünde hareket edeceğine, amacı bilinen, kamu düzenine zarar vermeyi hedefleyen düşünce ve yaklaşımlara geçit vermeyeceğine inanıyoruz.

Görevini yaparken yaşamını yitiren tüm basın çalışanlarını saygıyla anıyor, basınımızın sorunlarının bir an önce çözülmesini umut ediyorum. Sansürün kaldırılışının yılı dönümünde basınımıza, özgür, ilkeli ve yansız bir anlayışla yürüteceğine inandığım çalışmalarında başarılar, basın dünyamızın değerli çalışanlarına esenlikler diliyorum.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Zapsu sorusuna kızdı
 ABD, PKK için önlem alıyormuş
 Gül'ün gazeteci arkadaşı: Zapsu çekilirse doğru olur
 'AKP'yi iktidara getiren ahirette hesap veremez'
 Başbakan adaya yüzmeye gitti
 Bahçeli, Gül'ü istifaya çağırdı
METEHAN DEMİR
Yaşar Büyükanıt ne yapacak?
Ağustos başındaki Yüksek...
YAVUZ DONAT
Kaşgar... Anadolu'da bir kent gibi
Çin'deki Uygur Özerk...
Babamın direkt telefonu hâlâ fişinde duruyor
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk: "Yatak odamın...
Genç Sezin maganda kurşunu kurbanı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir yakının sünnet düğüne katılan 19...
Polis, Hizbullah'ın fişlediği fahişeleri arıyor
Polis, Hizbullah'ın fişlediği fahişeleri arıyor
Hizbullah bilgisayarlarının çözülmesi terör örgütünün herkesi tek tek...
Üçlü toplantı yakında
Üçlü toplantı yakında
Türkiye'nin "Gerekirse sınır ötesi operasyon yaparız" restinin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu