kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Lübnan'daki Türkler tahliye edildi

Türkler'in Beyrut'tan tahliyesi tamamlandı. 1200 Türk vatandaşı, Türk feribotuyla Beyrut Limanı'ndan ayrıldı. Feribotun, 17 saatlik yolculuktan sonra Mersin'e gitmesi bekleniyor.

İsrail'in Lübnan'ı bombalamasıyla birlikte birçok ülkenin vatandaşlarından sonra, Türk vatandaşları da bugün TSİ 19.15'de Beyrut'tan ayrıldı. 1200 Türk vatandaşını taşıyan Deniz Kuvvetleri'ne ait İskenderun feribotu, sabah saat 10.00'da yanaştığı limandan ilk Türk grubunu saat 11.00'de aldı. Yaklaşık 7 saat süreyle Türk vatandaşlarının gemiye binişi sürdü.

SAT
ve SAS komandolarının geniş güvenlik önlemleri altında süren tahliye işlemi sırasında, çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu Türk vatandaşları, kendilerine feribota binme sırası gelene dek gölge yerlerde dinlendi.

Lübnan'a kaçak giren Türk vatandaşlarına ülkeden çıkış izni verilmeyince, tahliye işlemi 1 saat kadar durdu. Bu süre içinde Lübnan Başbakanı Fuat Sinyora ile bağlantı kuran Türkiye Büyükelçiliği yetkilileri, sorunu çözümleyince tüm Türk vatandaşları feribota bindi.

İskenderun feribotu, TSİ 19.15'de Beyrut Limanı'ndan ayrıldı. Feribotun, açıkta bekleyen Gelibolu fırkateyni ve Bartın korvetiyle birlikte 17 saatlik yolculuktan sonra Mersin'e ulaşması bekleniyor.

2351 ÇEŞİTLİ ÜLKE VATANDAŞI ADANA HAVALİMANINI KULLANDI

Öte yandan İsrail'in saldırılarının ardından Lübnan'ı terk edip Mersin ve Hatay üzerinden yurda giriş yaparak ülkelerine dönmek isteyen 2 bin 351 çeşitli ülke vatandaşının Adana Havalimanını kullandığı, 828 kişinin ise halen kentteki otellerde konakladığı belirtildi.

Saldırıların başlamasının ardından tahliye için, adeta üs konumuna gelen Türkiye'yi kullanan çeşitli ülkelerin vatandaşları, gemi ve kara yoluyla Mersin ile Hatay'dan giriş yaptıktan sonra Adana'ya geliyor.

Bunlardan bazıları, burada birkaç gün konaklarken, otobüslerle havalimanına giden çok sayıda kişi de büyükelçiliklerin organizasyonlarıyla temin edilen özel uçaklarla ülkelerine dönmeyi tercih ediyor.

Mersin ve Hatay'dan giriş yaparak Adana'ya gelen 101 Arjantin ve Lübnan uyruklu ile 470 İsveçli, 186 Alman, 1447 Kanadalı, 147 Brezilyalı, havalimanını kullanarak Türkiye'den ayrıldı. Ayrıca 283 Brezilyalı, 325 Kanadalı, 220 Avustralyalı Adana'daki çeşitli otellerde, ülkelerine gitmek üzerine bekliyor. Tahliye nedeniyle Adana, Mersin ve Hatay'da da güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı.

Adana ve Mersin'de, yabancı uyruklu vatandaşların ülkelerine güvenli ve sorunsuz şekilde gönderilmesi için Kriz ve Koordinasyon Merkezi oluşturuldu. Sağlık Müdürlüğüne bağlı ekipler de özel olarak görevlendirilerek, 24 saat süreyle Lübnan'dan gelen vatandaşların sorunlarıyla ilgileniyorlar.

Özellikle Kanadalı vatandaşların konakladığı Yüreğir Serinevler Spor Salonuna kadar otobüslere polis ekipleri eşlik ederken, salonun içi ve bahçede de güvenlik güçleri gerekli önlemleri alıyor. Salonda, görevliler haricindeki sivil vatandaşların bahçeye bile girmesine izin verilmiyor. Adana Büyükşehir Belediyesinin katkılarıylabahçe güvenliğini özel bir şirket üstlendi.

Öte yandan, Lübnan'dan bugün gelmesi beklenen ABD vatandaşları için de Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, İncirlik beldesinde gerekli önlemleri aldılar. ABD vatandaşlarının kullanacağı İncirlik Hava Üssünde de son denetimler yapılırken, yolcu ve nakliye uçak sayısında artış olduğu gözlendi.

ÖLÜMÜ ENSESİNDE HİSSETTİ

Lübnan'dan kaçarak deniz yoluyla Mersin üzerinden Türkiye'ye girişyaptıktan sonra Adana'daki otellerde konaklayan Brezilyalılar da büyükelçilik yetkililerinin tahsis edecekleri uçakları bekliyorlar. Yaşadıkları korku ve gerilim dolu saatleri geride bırakmanın sevinci yüz ifadelerine yansıyan Brezilyalıların yanı sıra Lübnan'daki''bomba dehşeti''ni unutamayanlar, endişeli gözlerle etrafı izliyorlar.

Lübnan asıllı Brezilya vatandaşı Hüseyin Abbas (11), AA muhabirine, Beyrut'taki uluslararası havaalanına yapılan saldırıya yakından tanıklık ettiğini anlattı.

Evlerinin havaalanına çok yakın olduğunu ifade eden Abbas, saldırıların başladığı ilk günlerde endişelenmediklerini, ancak havaalanının bombalanmasıyla adeta ''ölümün soğuk nefesini enselerindehissettiklerini'' söyledi.

Saldırıların aralıksız sürdüğünü ve her gün başta çocuklar olmak üzere çok sayıda kişinin yaşamanı yitirdiğini belirten Abbas, şöyle dedi:

''Beyrut'ta korku dolu saatler yaşadık. Saldırılarda her gün benimyaşıtımdaki çocuklar hayatını kaybediyor. Korkarak, büyükelçilik yetkililerinden yardım istedik ve ilk fırsatta kaçtık. Korkunç görüntüler bizi ürkütürken, Lübnanlılar tepki vermiyor. Yaşlı Lübnanlılar saldırılara alışkın tavır sergiliyor. Türkiye'ye geldiğimize seviniyorum. Burada güvendeyiz. Şimdi tek isteğimiz ülkemize bir an önce dönebilmek.''

Havaalanı saldırısında çok korktuğunu ifade eden Abbas, ''Evimiz havaalanına çok yakındı. Bombaları görünce çığlık atıp, odaya saklandım, kalbim yerinden çıkacakmış gibi güçlü atıyordu. Çok zor şartlar altında kaldık. Türkiye'ye de zor şartlar altında gelebildik. Lübnan'da hayat şartları giderek kötüleşiyor'' dedi.

'HER ŞEYİMİZİ GERİDE BIRAKTIK'

Otelde uçaklarının gelmesini bekleyen 4 çocuk annesi Brezilyalı kadın ise perişan halde Lübnan'dan kaçtıklarını söyledi. Lübnan'da yaşamın her geçen gün kötüye gittiğini vurgulayan Brezilyalı, eşyalarını bile alamadan kaçmak zorunda kaldıklarını ifadeederek, şöyle konuştu:

''Büyükelçilik yetkililerini arayıp bize bir an önce yardım etmelerini istedik. Onların da ilk kafilenin gideceğini söylemeleri üzerine, para bile almadan evimizden ayrıldık. Her şeyimizi geride bıraktık. Şimdi saldırılardan uzak güvendeyiz, ancak mutlu değiliz.'' Saldırıların her gün devam ettiğini belirten Brezilyalı, bir gün Beyrut'a tekrar döneceklerine, her şeyin daha güzel olacağına inandıklarını söyledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Parktan bomba çıktı
 Halis Toprak'a 2.5 yıl hapis
 İhtisas kulübü yalıyı terketti
 İsrail: 'Her füzeye karşılık Beyrut'ta 10 ev yıkarız'
 ''Hizbullah, İsrail'in orta kesimlerine de füze atabilir''
 G.Lübnan'da İsrail Askerleri ile Hizbullah gerillaları...
 Halit Çapın hastaneye kaldırıldı
 Babanın yürek burkan feryadı
 Saldırı hazırlığındaki terörist öldürüldü
 İki gün odada unutulan hasta öldü
 Şampiyon halterci masöz oldu
 Paran yoksa avukat yok
 ''1 Nisan şakacısı''na hapis
 Polis, Hizbullah'ın fişlediği fahişeleri arıyor
 Üçlü toplantı yakında
 Tele-Kulak deliniyor
 Resmi dinleme bugün başlıyor
 Kızını töre için vuran baba: "Rahatladım"
 TCDD hızlı trene 'cesaret edemiyor'
 Köse: Arsayı alan da satan da biliyordu
 'Babamı istiyorum'
 Çete 'gizli hat'la çökertildi
 'Adnan Hocacılar'a yanıt
 Edremit'te orman yangını
YILMAZ ÖZDİL
Tesadüfe bak...
Size bir liste vereceğim...
ERGUN BABAHAN
Yapanın yanına kâr kalır
Lockheed Skandalı'nı hatırlayan...
MEHMET BARLAS
Evren ve Demirel'den dış politika dersleri...
Önceki gün...
UMUR TALU
Devletlerimiz ortak bir anlayış içinde olup...
Eğri...
ERDAL ŞAFAK
Sınır ötesi cinler
Türkiye bir kez daha...
MEHMET ALTAN
Bir hamburgerciye iki kütüphane...
Türkiye'nin hep aynı...
Savaş bu adam uğruna başladı
İki İsrail askerini kaçıran Hizbullah'ın takasını istediği isim Samir...
Rice devreye girince İtalya Gül'ü davet etti
Başkent Roma'da çarşamba günü yapılacak Lübnan Konferansı'na...
10 numara Carrusca ön libero Vogel
10 numara Carrusca ön libero Vogel
Transfer yapamıyor' denilen Galatasaray, bombaları art arda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu