kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Sabah Çocuk
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
  • Şu an 24 Temmuz 2006 - Pazartesi tarihli sabah.com.tr'yi okumaktasınız.
  • Bugüne ait sabah.com.tr içeriği için tıklayın »
kapat

Sabah, içeriğini okur denetimine açıyor. Gazetedeki haberden baskı kalitesine, web sayfası düzenine kadar, eksik, yanlış, hatalı, meslek etiğine aykırı bulduğunuz, merakınızı uyandıran hususları Okur Temsilcisi'ne iletin. Şikayet, eleştiri, soru ve önerilerinizi bekliyoruz.
 
 
Obdusman Nedir? Ombudsmanın Çalışma Kuralları Yavuz Baydar Kimdir? Türkiye Hazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi
 
Tel:
0212 354 35 08
Fax:
0212 354 36 84
 
'Green Card' haberi
Kontenjanlar
Bakanlıkta ihtilaf
Yol kesme fotoğrafı

'Green Card' haberi

Gülen'in avukatı ve bazı okurlardan habere tepki geldi ancak itirazlar başvurunun yapıldığı gerçeğini ortadan kaldırmıyor.

Perşembe günkü gazetenin manşetine yerleşen bir haber hem bir yalanlamaya yol açtı, hem de bazı okurlardan tepkiler aldı. "Gülen Green Card İstedi, ABD Vermedi" başlıklı haberde, Fethullah Gülen'in ABD'ye oturma ve çalışma izni sağlayan "Green Card" (Yeşil Kart) başvurusu yaptığı, ancak bu çağrısının "reddedilme" aşamasında olduğu belirtiliyordu.
Gülen'in avukatı bir açıklama göndererek bazı noktalara itiraz etti. Erdemli, müvekkili Gülen'in 9 değil, 7 yıldır ABD'de bulunduğunu belirtti.
Ayrıca Fethullah Gülen'in 'sayısız davadan' yargılandığı ifadesine de atıfta bulunarak, "Haberde 'Fethullah Gülen'in geçmişte sayısız davadan yargılandığı', 'Gülen'in Türkiye'ye dönmesi halinde bazı savcıların geçmişte olduğu gibi hakkında işlem yapması olasılığından çekindiği' şeklinde iddialar ileri sürülmüştür. Bu iddia gerçeklere aykırıdır. Müvekkilim, biri olağanüstü hal döneminde sıkıyönetim mahkemesinde olmak üzere iki kez yargılanmıştır. Müvekkilim aleyhinde kesinleşmiş hiçbir yargı kararı bulunmamaktadır. Hal böyle olmasına rağmen, kendisini kamuoyunda suçlu gibi gösterecek bir üslupla haber yapılmasını sorumlu ve objektif gazetecilikle bağdaştıramıyoruz." dedi.
Avukat Orhan Erdemli, 'Gülen Green Card istedi, ABD vermedi' ve 'Amerika'dan Fethullah Gülen'e Green Card yok' şeklinde başlıklara da itiraz ederek, "haberin içeriğinde 'ABD yönetiminin başvuruyu reddetme eğiliminde olduğu' şeklinde henüz sonuçlanmamış bir işlemden bahsedilmektedir. Bu durum, iddianın gerçek dışı olduğunu göstermektedir" diye yazdı.
Habere bazı okurlardan da tepki aldım. "Manşette Sn. Gülen'in ABD den Green Card basvurusunda bulunduğu ve ABD nin de bu talebi reddettiği yaziyor. Ama haberi okuyunca basvurunun reddedilme aşamasında olduğu ifade edilmiş" diye tepki gösterdi bir okur.

Aydıntaşbaş
yanıtladı
Buna benzer görüşleri dile getiren çok sayıda okur var. Haberi Sabah Ankara Temsilcisi Aslı Aydıntaşbaş yazdı. Açıklaması şöyle: "Haberim tartışmasız gerçekler üzerine kuruludur. Habere yönelik itirazlar haberin ana unsurunu sorgulamak yerine detaylar ve tali unsurlara yöneliktir. Ayrıca belirtmek isterim ki haber Gülen'in ABD'de yaşaması ya da orada kalıcı ikamet hakkı sağlayan Green Card'a başvurmuş olmasını eleştirel bir biçimde ele almak yerine, teknik bir dille anlatmaktadır." "Gülen ilk kez 1997 yılında, 28 Şubat atmosferinde ABD'ye gitmiştir. Sağlık nedenleri yanında siyasi gelişmeler de gitmesini zorunlu kılmıştır. Daha sonra kısa bir süreliğine Türkiye'ye gelmiş, daha sonra 1999'da tekrar temelli dönmüştür. Ben Gülen'in ABD'de yaşamasını gerekli kılan nedenlerin 1997'den beri var olduğunu göze alarak "milat" olarak 1997'yi aldım. Bunu yaparken, Gülen'in yakınlarının milat olarak 1999'u aldığını bilmeme rağmen 1997'de karar kıldım." "Haberin başlığı ve içeriği arasında çelişki yoktur. Kimse Gülen'in Green Card'a başvurduğu gerçeğini reddetmiyor. Kimse, bir türlü alamadığını ve Amerikalıların vermem eğiliminde olduğunu da reddetmiyor. Bu Gülen'in yakın çevresinin bizzat yakındığı, ABD'li yetkililerin de bizlere doğruladığı bir durum. Haliyle 'ABD Vermiyor', 'ABD Vermedi', ya da 'ABD vermeme eğiliminde' ifadelerinin hepsi doğrudur." Haberin doğruluğu ve aktardığı tespitler açısından Aydıntaşbaş'a ben de katılıyorum. Zaten avukatın açıklamaları başvurunun yapıldığı gerçeğini reddeder nitelikte değil. Haber elbette ki manşete girecek kadar önemli.
Eleştirilerde haklı bulduğum noktalar ise şunlar: Gülen ABD'ye 9 yıl önce gitmiş, ama Türkiye'ye dönmüş; 7 yıl önce gidip bir daha dönmemiş. ABD'de 7 yıldır yaşamakta olduğu ifadesi kanımca daha doğru.
"Sayısız dava" demek yerine yargılandığı dava sayısını, biten dava varsa bunların neyle sonuçlandığını da eklemek gerekirdi.
Başlıktaki 'ABD'den red' ifadesi okuru yanıltabilir. Çünkü haber "red geldi" demiyor, güvenilir kaynaklara binaen "red gelecek" diyor. Bunu anlatan bir başlık daha sağlıklı olurdu.
Avukatın açıklamasının gazetede ertesi gün yayımlanması gerekirdi. Ancak, Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Doğan Satmış "bize bu açıklama gelmedi, bir gazetede yayımlandı, bize gönderilseydi mutlaka yayımlardık" diyor. Kanımca, Gülen'i temsil eden kişilerin görüşleri perşembe günkü ilk haberde yer alsaydı itirazlar baştan bertaraf edilirdi.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Söz hakkı tanımak   / 17-07-2006
 Her sözcük önemli   / 03-07-2006
 İncil'in Kürtçesi   / 26-06-2006
 Sesi duyulmayanlar   / 19-06-2006
 Zerkavi öldü, ama...   / 12-06-2006
 Görüş mesafesi   / 05-06-2006
 'Çernobil' paniği?   / 29-05-2006
 Berke'nin öyküsü ve reklam gölgesi   / 22-05-2006
 Her yerde okur var   / 15-05-2006
 'Mağduriyet' sorusu   / 08-05-2006
ÜLKÜ TAMER
Çağdaş Homeros: Halikarnas Balıkçısı
Gece...
OKUR TEMSİLCİSİ
'Green Card' haberi
Gülen'in avukatı ve bazı okurlardan...
10 numara Carrusca ön libero Vogel
10 numara Carrusca ön libero Vogel
Transfer yapamıyor' denilen Galatasaray, bombaları art arda...
20:45'te kalmışlar
20:45'te kalmışlar
Geçen sezonun şampiyonu G.Saray, hazırlık dönemindeki tutuk çizgisini...
Gül'ün gazeteci arkadaşı: Zapsu çekilirse doğru olur
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Cüneyt Zapsu'nun büyükelçilerle...
'AKP'yi iktidara getiren ahirette hesap veremez'
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün Sivas'ın Şarkışla, Çepni,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu